K mojí lásce ke zmrzlině jsem se tady už vyznala. Někdy ale přemýšlím, jestli to není všemi těmi polevami a šlehačkami, kterými si pár kopečků můžu dochutit. Jestli prostě nemám chuť spíš na čokoládovou polevu a kopeček vanilkové není jen dobrá záminka. Když si dám jednu lžičku na kopeček, neuhlídám se a minimálně dvě lžičky si dám jen tak. Možná i tři. Nebo o tom radši nebudeme mluvit. Když si tuto polevu uděláte, pochopíte. Můžete si s ní ozdobit, ochutit nejen zmrzlinu, ale třeba i dort nebo sladkou rýži. Nebo krupicovou kaši. Před podáváním je dobré ji nechat na několik vteřin v mikrovlnce rozehřát, aby se dobře servírovala. Pokud máte obavu, že nemáte silnou vůli, vyhněte se jí obloukem. Je totiž nesmírně návyková a garantuji vám, že neolíznout lžičku nebo si nabrat jen tak, nedokážete.
čokoládová poleva
Ingredients
- 2/3 hrnku (80 ml) smetany, 31 %
- 1/2 hrnku (160 g) kukuřičného sirupu
- 1/3 hrnku (65 g) hnědého třtinového cukru
- 1/4 hrnku (30 g) holandského kakaa
- 1/4 ČL soli
- 170 g hořké čokolády, nakrájené na menší kousky
- 2 PL (28 g) másla
- 1 ČL vanilkového extraktu
Instructions
- V středně velkém hrnci smícháme smetanu, kukuřičný sirup, hnědý cukr, kakao, sůl a polovinu (85 g) čokolády. Za stálého míchání přivedeme směs na mírném stupni k varu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme na nízkém stupni asi 5 minut. Sundáme z plotny, přidáme máslo, vanilku a zbývající čokoládu. Metlou vyšleháme dohladka, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Uchováváme v lednici a před podáváním dáme vždy na přibližně 30 sekund do mikrovlnky.
Napsat komentář