Už je to poměrně dlouho, co jsem dělala podobné řezy a konečně začínám chápat proč. Nedokážu jim odolat. I když třeba brownies zamrazím, není pro mě problém počkat několik minut než povolí. Nebo je tu vždycky mikrovlnka. Pojďme si popovídat o silné vůli pokud jde o odpolední siestu. Bez sladkého po obědě nedám prostě ani ránu. A když udělám něco, co maximálně splňuje moji představu o ideální sladké tečce, ani se zbytečně nepřemáhám.
Tyto řezy jsou můj šálek kávy. Jednoduchý základ, tedy korpus. Ale potom. Tvarohová náplň s karamelem. Musíte použít hustý karamel, ne karamelový sirup. Buď si koupíte už hotové Salko karamel, nebo si sladké kondenzované Salko sami zkaramelizujete. Prostě celou konzervu ponoříte do vody v hrnci, přivedete k varu a vaříte asi hodinu a půl. Je to hrozně jednoduché a výsledek je stejný. Pak nesmím zapomenout na samotnou karamelovou vrstvu, no a nakonec, dokonalá čokoládová poleva. Já jsem některé řezy posypala hrubou solí, ale nemusíte. Miluju kombinaci sladkého a slaného a tady se to tak nějak hodilo. Postup řezů je sice v několika krocích, ale i tak je jejich příprava jednoduchá a rychlá. Pokud vám chutnaly křehké řezy s karamelem a čokoládou, tento recept si taky oblíbíte.
tvarohovo-karamelové řezy

Ingredients
na korpus:
- 1 1/2 hrnku (130 g) ovesných vloček
- 1 hrnek (130 g) vlašských ořechů
- 1/2 hrnku (113 g) másla, studeného a nakrájeného na kostičky
na tvarohovou náplň:
- 675 g plnotučného měkkého tvarohu, odkapaného přes jemné sítko
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 3 vejce
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 konzerva (397 g) Salka karamelu (nebo vlastního zkaramelizovaného Salka)
- 130 g mléčné čokolády
- 1/3 hrnku (80 ml) smetany, 31 %
- hrubá sůl na ozdobu (není třeba)
Instructions
- Hluboký plech na pečení velikosti 31x24 cm vyložíme pečícím papírem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval.
- Do kuchyňského robotu, resp. mixeru dáme ovesné vločky a ořechy. Rozmixujeme dohladka a přidáme máslo a promícháme, až ze surovin máme kouli.
- Vtlačíme ji rovnoměrně na dno plechu. Dáme na 30 minut do lednice.
- Mezitím rozehřejeme troubu na 175°C.
- V míse kuchyňského robotu vyšleháme dohladka tvaroh s cukrem, vejci a vanilkovým extraktem.
- Přidáme polovinu karamelu, tedy cca 200 g a dobře promícháme.
- Krémovou náplň nalijeme na vychlazený korpus a pečeme v předehřáté troubě po dobu 40 minut.
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě po dobu několika hodin.
- Když je tvarohová náplň vychlazená, rozetřeme na ní rovnoměrně zbývající karamel.
- V míse vhodné do mikrovlnné trouby dáme smetanu a čokoládu a necháme rozpustit v mikrovlnné troubě v intervalech 20 sekund. Vždy řádně promícháme dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Necháme lehce vychladnout a pak nalijeme na karamelovu vrstvu.
- Posypeme hrubou solí.
- Před krájením necháme zcela vychladnout v lednici, ideálně přes noc. Uchováváme v lednici a krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy řádně očistíme.
pekla jsem minulý týden, a musím říct, že ne naposledy, tyhle řezy jsou opravdu velmi chutné. bára
Moc děkuji, Báro! 🙂
Chystám se tyto řezy péct a jen bych se ráda zeptala… Ten karamel, (co se má rozetřít na tvarohový krém) do něj se nic nepřidává? Není moc tuhý ?
Děkuji moc
PS: stránky jsou super 🙂 Děkujeme 🙂
Moc děkuji, Jajo. Jinak nepřidává, ta tvarohová směs bude vychlazená, tuhá, neměl by to být problém. Případně dejte na chvíli do mikrovlnky, aby lehce povolil, ale nebyl zase moc řídký.