Není nic lepšího, než když se ráno probudíte a uvědomíte si, že před sebou máte celý volný den a záleží jen na vás, jak s ním naložíte. Je pravda, že zase takové štěstí jsem neměla už hodně dlouho, když do toho tedy nepočítám den, kdy máme na starosti jen mladší dceru, protože starší je u babičky s dědou. To pro mě znamená volný den. Laura skoro celé dopoledne prospí a já se můžu vrhnout třeba na nějaké pečení. Miluju pečení po ránu, když se vám provoní celý dům, můžete si udělat čerstvou kávu a vychutnat právě upečený koláč. Třeba tento švestkový.
Každý potřebuje recept na švestkový koláč. Zvlášť v jejich sezóně. Ale když se k němu přidá ještě mandlová náplň, uděláte z něho výjimečný švestkový koláč. Pokud švestek poslední dobou kupujete tolik jako já, je tento koláč povinností. A když ne, tak si je kupte jen pro něj. Poděkovat mně můžete, až ho ochutnáte.
švestkový koláč s mandlovou náplní
Ingredients
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla, na kostičky
- 2 žloutky
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 - 3 PL ledové vody
na náplň:
- 150 g másla, pokojové teploty
- 150 g krupicového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL mandlového extraktu (esence)
- 2 vejce
- 150 g mletých mandlí
- 50 g mouky
- cca 16 švestek, vypeckovaných a nakrájených na 4 díly
Instructions
těsto:
- Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a cukr a několikrát zapulzujeme (promícháme).
- Postupně přidáváme máslo, žloutky a vanilkový extrakt a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přidáme 2 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Pokud je třeba, přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
- Těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
- Po 30 minutách těsto vyndáme a na lehce pomoučněném vále vyválime placku, kterou vyložíme pečící formu. Dáme zpátky do lednice, než si připravíme náplň.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo a cukr do pěny. Přidáme vanilkový extrakt, mandlový extrakt a vejce.
- Přidáme mleté mandle a mouku a mícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Madlovou směs nalijeme do připraveného těsta na plechu a na ní rozložíme čtvrtky švestek.
- Koláč pečeme v předehřáté trouběcca 20 až 30 minut nebo dokud nemá náplň zlatavou barvu.
- Před krájením a podáváním necháme vychladnout.
Marketa says
Dobry den Jarko, kolac vypada uzasne, jen se zakousnout! Pristi tyden se chystam na navstevu ke kamaradce, tak ho zkusim upect ke kavicce 🙂 Jak velkou formu pouzivate na tuto davku testa? Dekuji. Marketa
Jarka says
Moc děkuji, Markéto. To si pochutnáte 🙂 Já mám formu 20 x 28 cm, je to nějaká hodně stará forma, která zůstala v bytě mého bratra, do kterého se nastěhoval. Tak jsem mu ji hned zabavila. Má odnímatelné dno, což je supr. Koukala jsem, že Tescoma teď dělá také s odnímatelným dnem, mají 24 x 24 cm, což by mělo být úplně v pohodě. 🙂
Kristyna says
Kolac je vyborny! Velmi krehky a jemny. Chut naplne, ktera mi evokuje prichut marcipanu, se dokonale hodi ke švestkam. Je to zazitek, diky. 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Kristýno! 🙂
Katka says
Jarko, koláč je naprosto úžasný!!! Určitě jsem ho nepekla naposledy! Skvěle vyladěný recept. Děkuji!