Pokud jste si někdy dávali v McDonaldu snídani, konkrétně jejich McMuffin, tak přesně víte, co anglické housky, tedy english muffins, jsou. Kulaté, kynuté housky, které jsou před pečením lehce osmažené. Nejčastěji se podávají se rozkrojené, otoastované a namazané máslem nebo marmeládou. I když byste si podle názvu mohli myslet, že se jedná o anglickou specialitu, není to pravda. Termín „english muffin,“ tedy něco jako anglická houska se používá především v Severní Americe, čímž se odlišuje od klasického sladkého muffinu, někdy známého jako „americký muffin.“ (zdroj wiki).
U nás se anglické housky dají koupit nejčastěji v obchodech s britskými potravinami, jako například Marks & Spencer. I když jejich cena není vysoká, nedám dopustit na domácí variantu. Všechno domácí prostě chutná líp. Kromě toastování, se z anglických housek dělají také snídaňové sendviče. Nejčastěji jsou naplněné míchanými vajíčky, slaninou nebo takovým mletým vepřovým hamburgerem. Právě takové podávají u McDonalda. Nikdy jsem je sice neměla, protože by mě po ránu taková dávka zdravého asi zabila, ale podle toho, jak chutnají Tomovi, budou asi dobré. (promiň!) Stejně jim ale i do budoucna budu neoblomně odolávat a raději si dám jednodušší verzi s máslem nebo marmeládou.
anglické housky { english muffins }
Ingredients
- 2 1/4 hrnku (285 g) hladké mouky
- 1/2 PL (7 g) krupicového cukru
- 3/4 ČL soli
- 1/2 kostky (cca 25 g) čerstvého droždí
- 1 PL (15 g) másla
- 3/4 - 1 hrnek (180 - 240 ml) teplého mléka
- polenta na posypání
Instructions
- V míse kuchyňského robotu smícháme droždí, cukr a 3/4 hrnku teplého mléka. Necháme chvíli odstát, až vzejde kvásek.
- Přidáme mouku, máslo a hnětacím hákem promícháme. Pokud je těsto suché, přidáme zbývající mléko, v opačném případě hněteme hnětacím hákem na nízké rychlosti, cca 3 minuty až se všechny suroviny začlení. Pak rychlost zvýšíme a hněteme asi 2 minuty. Těsto by mělo být pružné.
- Hotové těsto dáme do olejem vymazené mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1 - 1 1/2 hodiny.
- Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a vytvarujeme koule. Pečícím papírem vyložíme pečící plech a lehce ho pomažeme olejem. Koule přendáme na plech tak, aby měly dostatečné místo na vykynutí. Lehce je ze dvou protilehlých stran obalíme v polentě. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Na sporáku rozehřejeme na nižším stupni nepřilnavou pánev, kterou lehce pomažeme olejem.
- Z každé strany opečeme vykynutou housku (ze stran, které jsou obalené v polentě), cca 5 až 8 minut. Otočíme a znovu 5 až 8 minut. Pozor, abychom je nespálili, začnou hnědnout rychle.
- Osmažené housky přendáme na vyložený pečící plech a pečeme je 5 až 8 minut v předehřáté troubě. Pozor ! Nečekáme, až budou všechny housky osmažené a pak je pečeme najednou. Naopak, pečeme je postupně tak, jak je smažíme.
- Upečené housky necháme vychladnout při pokojové teplotě, alespoň 30 minut.
- Pak je můžeme rozříznout, otoastovat, namazat máslem, marmeládou.
Madla says
Jarko, nezkoušela jste si je někdy napéct do zásoby a zamrazit? 🙂 M.
Eva says
Děkuji za super recept. Večer dělané, moc se povedly, pěkně s vajíčkem a se slaninou. Škoda, že sem nemohu dát fotku ?