Šerbet. Možná jste to slovo nikdy neslyšeli. Možná si říkáte, že jsem se přepsala nebo i zbláznila. Ani jedno, ani druhé. Pojďme si tedy rozšířit obzory o zmrzlině.
Zmrzlina, kterou zatím najdete na mém blogu, je ta klasická smetanová zmrzlina. Tedy ta, která je připravena převážně ze smetany (v mém případě obvykle z cca půl litru) a mléka, obvykle čtvrt litru. Kromě toho jsou v ní vaječné žloutky, které se zahřejí a vytvoří se z nich jakýsi pudinkový krém. Klasická zmrzlina obvykle obsahuje mezi 11 % to 18 % mléčného tuku.
Potom jste určitě slyšeli slovo gelato – tedy výraz, kterým se označuje klasická italská zmrzlina. Hlavní přísadou je v tomto případě mléko (ve větším množství) a pak také smetana, v menším. Gelato obvykle obsahuje 4–8 % mléčného tuku.
Sorbet vám určitě taky není neznámý. Je to taková sladká ovocná voda, která je připravená ve zmrzlinovači a lidé si ji někdy dávají, protože si myslí, že je ‚zdravější.‘ Ano, neobsahuje žádný mléčný tuk, ale zase je nadopovaná cukrem a každý si musí rozmyslet, co je pro něj menší zlo. Každopádně má obvykle výraznou ovocnou chuť, někde jsem četla, že by měl obsahovat alespoň 25 % ovocné složky. Zároveň se do něj přidává i trochu alkoholu, aby se z něho nestal jeden velký rampouch a šel dobře porcovat.
A pak, šerbet (nebo taky sherbet). Je to vlastně to samé, co sorbet, ale má navíc mléčnou složku, tedy mléčný tuk, někde mezi 1 – 2 %. Je taky výrazně ovocný a o trochu méně sladký. Sorbet i šerbet se někdy dělá i v alkoholové verzi. Prostě se jen přidá pár panáků alkoholu a hned má zmrzlina jiný rozměr.
A teď, když jste si rozšířili obzory o typech zmrzliny, je čas vrhnout se na tuto. Ananasová. Kokosová. Taková nealkoholická piňa colada. Výrazná a ovocná. Ideální na horké letní odpoledne.
(Pokud máte chuť na pravou piňu coladu, přidejte pár panáků bílého rumu. Jen dávejte pozor, kolik kopečků si potom dáte. Jen aby vás její síla potom nezaskočila.)
Pokud nemáte domácí zmrzlinovač, nezapomeňte, že si ji můžete připravit i bez něj – tady je návod!
ananasovo-kokosový šerbet { zmrzlina }
Ingredients
- 500 g nakrájeného čerstvého ananasu (nikoliv kompotovaného), cca 1 velký - bez zdřevnatělého vnitřního středu
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1 PL citrónové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- 1 konzerva (400 ml) kokosového mléka
Instructions
- Ananas rozmixujeme v klasickém mixéru, přidáme cukr, šťávu a kůru, promixujeme dohladka.
- Přidáme kokosové mléko a ještě jednou promixujeme.
- Směs scedíme přes velmi jemné síto a necháme vychladit nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
- Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.
Katerina Kapitanova says
Dobry den, muzu se prosim zeptat, jakym fotite fotoaparatem? Dekuji.
Jarka says
Dobrý den Katko, digitální zrcadlovkou Nikon D5100. Mějte se!
jitka says
Naprosto úžasná zmrzlina osvěžující,každé návštěvě chutnala a všechny další co jsem vyzkoušela,dělala jsem i vanilkovou,čokoládovou,jahodovou,s oreo sušenkama.To se nedá srovnat ani s dražší zmrzkou z obchodu.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!