Z mých receptů je myslím jasné, že mám ráda čokoládu. Jestli sáhnu po čokoládové nebo jahodové zmrzlině je zbytečná otázka. Na druhou stranu jsem si uvědomila, že tabulku čokolády nebo i jen pár kostiček jsem nesnědla ani nepamatuji. Mám ji ráda v různých dezertech, polevách, zmrzlinách nebo buchtách či koláčích. Když je v těchto dobrotách různě schovaná, mám pocit, že tolik nehřeším. Aspoň ne tak, jak bych asi hřešila při pojídání klasické tabulky čokolády. A co se tím vlastně snažím říct? Jen to, že čokoláda u mně není to, po čem sáhnu ve stresu. To, čím si vždycky obalím nervy, je pořádná dávka sacharidů.
Někdy mám pocit, že můj bláznivý život se už nemůže točit víc. Pořád se toho tolik děje. Pořád něco vymýšlím, píšu seznamy, seznamy seznamů, abych na něco nezapomněla a pak si uvědomím, že slíbím něco, co nemůžu splnit a začnu si rvát vlasy. To je pro někoho, kdo hrozně rád plánuje a všechno v životě musí mít určitý řád, skoro až pohroma. A i když se na druhou stranu rýsují i skvělé věc, skvělé příležitosti, dostanu se občas pod tlak nebo skoro do stresu. A ve stresu chci jíst sacharidy. Jako tento skořicový chléb.
Podobný recept už tady na blogu mám. Jenže tento používá o polovinu méně surovin a se stejným výsledkem. To ale neznamená, že ten první není dobrý, ale někdy chci prostě něco rychlého a jednoduchého. Je to klasický kynutý chléb, který vyválíte buď na čtverec nebo obdélník, posypete cukrem a skořicí a pevně zatočíte. Můžete ho také upéct v klasické bochníkové formě, ale já ho peču na rozpáleném pizza kameni. Důležité jen je, nechat ho před krájením úplně vychladnout. Jinak se vám srazí a zbortí v místě řezu. Nakrájený ho opečte v toastovači a namažte máslem nebo margarínem. Budete si připadat jako v nebi.
{ rychlý a jednoduchý } skořicový chléb
Ingredients
- 2 PL (28 g) krupicového cukru
- 1 hrnek (240 ml) teplé vody
- 1/2 kostky (cca 25 g) čerstvého droždí
- 2 ½ hrnku (315 g) chlebové hladké mouky (+ více dle potřeby)
- 1 ČL soli
- 2 PL (30 ml) extra panenského olivového oleje
- 2 PL skořice
- ½ hrnku (100 g) krupicového cukru
Instructions
- Droždí, cukr a teplou vodu lehce promícháme v misce a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
- Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku (začneme na 315 g), přidáme sůl, olivový olej a nabublaný kvásek; nasadíme hnětací hák.
- Na nízký stupeň suroviny promícháme.
- Zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hnětat, cca 5 minut. Těsto by mělo být pružné, podle potřeby přidáme mouku, vždy jen po 1 lžíci a znovu hněteme.
- Hotové těsto dáme do olejem vymazené mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1 - 1 1/2 hodiny.
- Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku nebo čtverce, cca 20 cm širokého a 20 - 30 cm dlouhého.
- Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto. Nešetříme.
- Těsto pevně srolujeme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, lehce přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na 180°C a pokud máme, vložíme do ní pizza kámen - více viz recept na pizza: tipy a triky . Pokud ne, vložíme do ní druhý plech a troubu necháme cca 30 minut předehřát a rozpálit.
- Bochník na pečícím papíře necháme sklouznout na pizza kámen nebo plech a pečeme cca 30 minut.
- Před krájením necháme zcela vychladnout.
- Podáváme s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toastovače.
Napsat komentář