Je to jen měsíc, co mě čtenářka Barbora tady na blogu požádala, jestli bych mohla udělat Millionaire’s shortbread. Nejdřív jsem vůbec nevěděla, co tím myslí, ale po chvilkovém googlování mně to bylo jasné. Jsou to řezy, které znám spíše jako karamelové křehké řezy, tedy caramel shortbread. Kdybych vám měla Millionaire’s shortbread přiblížit, tak bych vám jednoduše řekla, abyste si představili tyčinku Twix. Ale tak stokrát lepší. Já jsem je volně přeložila jako Křehké řezy s karamelem a čokoládou.
Tak tedy Barboro, tento recept je pro Vás. Ale snad nebude vadit, když se o něj podělíme i s ostatními.
Tyto řezy se skládají ze tří vrstev – spodní sušenková vrstva (tedy shortbread) vám může připomínat naše máslové sušenky. Shortbread je druh pečiva, jehož základem jsou tři ingredience – mouka, máslo a cukr, a to nejčastěji v poměru 3:2:1. Musí se skutečně připravovat z klasického másla, nikoliv z margarínu nebo jiných náhražek. Název shortbread je odvozen ze starého významu slova short, které mimo jiné znamená drobivý, drolivý. Té drobivosti shortbreadu je docíleno právě přidáním vysokého množství másla.
Druhou vrstvou je karamel. Existují recepty, které používají jen zkaramelizované kondenzované mléko, ale já jsem zvolila jiný postup. Nechtěla jsem, aby mně karamel po ukrojení vytekl, ale naopak, aby krásně držel. Proto jsem do něj přidala ještě máslo, cukr a kukuřičný sirup. Výsledek byl naprosto dokonalý a přesně podle mých představ.
A nakonec poslední, nejjednodušší vrstva – čokoládová. Tedy čokoláda smíchaná se smetanou. Všechno necháte uležet a dáte do lednice vychladit. Alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc. A pak, když si je krásně nařežete a naservíruje (nebo třeba připravíte k focení), tak budete muset hlídat, aby vám po nich nešla ruka šmátralka. Ještě jí není ani rok a už ví, co je dobré!
křehké řezy s karamelem a čokoládou
Ingredients
na korpus:
- 1 hrnek (125 g) hladké mouky
- 1/4 hrnku (50 g) hnědého třtinového cukru
- 2 ČL kukuřičného škrobu
- 1/4 ČL soli
- 1/2 hrnku (113 g) másla, studeného, nakrájeného na kostičky
- 1 PL ledové vody
- 1 žloutek
na karamelovou vrstvu:
- 1 konzerva (400 g) slazeného kondenzovaného mléka
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 6 PL (85 g) másla
- 2 PL kukuřičného sirupu (nejlépe tmavého)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- (větší) špetka soli
na čokoládovou vrstvu:
- 100 g hořké čokolády, nakrájené na kousky
- 70 g mléčné čokolády, nakrájené na kousky
- 3 PL (45 ml) smetany, 31 %
Instructions
korpus:
- Troubu předehřejeme na 170°C a čtvercový plech na pečení (vel. 21x21 cm) vyložíme ze všech stran alobalem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval. Lehce vymažeme rozpuštěným máslem.
- V míse kuchyňského robotu smícháme mouku, hnědý třtinový cukr, škrob a sůl. Promícháme.
- Postupně přidáme máslo a mícháme, dokud těsto nebude vypadat jako hrubá moučka. Přidáme vodu a žloutek a promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Těsto dáme na připravený plech a pečlivě rozprostřeme (nejlépe prsty) po celé formě. Pokud je těsto moc lepkavé, prsty si buď lehce namočíme ve vodě, nebo poprášíme moukou.
- Rozprostřené těsto propícháme několikrát vidličkou a pečeme 20 minut dozlatova. Po upečení vyndáme z trouby a dáme stranou.
karamelová vrstva:
- Všechny suroviny dáme do středně velkého hrnce a za stálého míchání metlou přivedeme pomalu k varu. Jakmile dosáhneme varu, snížíme stupeň, ale stále lehce vaříme, stále mícháme metlou a vaříme cca 15 až 20 minut dokud se směs nezbarví dozlatova (karamelové barvy). Teplý karamel nalijeme na upečený korpus a necháme 15 minut odstát.
čokoládová vrstva:
- Čokoládu a smetanu dáme do misky vhodné do mikrovlnné trouby, např. skleněné a zahříváme, kontrolujeme každých 25 vteřin, vždy řádně promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevytvoří se smetanou hladkou směs. Nalijeme na karamelovou vrstvu a dáme vychladit do lednice.
- Uchováváme v lednici, krájíme ostrý nožem, který si při každém řezu omyjeme.
Káča says
Vypadá to neskutečně, určitě řezy někdy vbrzku spáchám! Jen by mě zajímalo čím mohu nahradit kukuřičný sirup? Medem, javorovým sirupem? Předem díky. 🙂
Jarka says
Děkuji Káčo. 🙂 Bohužel ho ale nemůžete nahradit ničím 🙁 Med můžete spálit a kukuřičný sirup tam má skutečně svůj význam. Zabraňuje totiž cukru, aby Vám zkrystalizoval. Med nemá stejnou vlastnost. Kukuřičný sirup dnes bez problému seženete v prodejnách „zdravé“ výživy, v Praze třeba Country Life, stojí kolem 40 – 60 Kč. Mějte se!
Žaneta says
Já Jsem už něco podobného dělala a do karamelové vrstvy jsem místo kukuřičného škrobu dala zlatý sirup z prodejny Marks and Spencer, stojí asi 80.- a měla jsem to perfektní! Nic neztuhlo 😉 Ale nevyhovovala mi vrstva korpusu, takže brzy vyzkouším korpus podle vás, Jarko! Moc děkuji za skvělé recepty. Vaši stránku jsem objevila včera a těším se, až toho spoustu vyzkouším 🙂
Jarka says
Milá Žaneto, moc děkuji! 🙂
lída says
udělala jsem s medem a bez problémů…jen se musí pořád míchat
Katka says
Ja som kukuričný sirup nedala a v pohode. Karamel chutil ako krovky a dokopy s čokoládou a keksíkom to bolo úžasné. U mňa zatiaľ top recept 🙂 Najbližšie sa chystám na čokoládový dort { bez mouky } plněný arašídovým máslem. Už sa teším 🙂
Barbora says
Děkuji vám strašně moc, hned o víkendu vyzkouším! 🙂
Eva says
Dobrý den,
nedal by se nahradit pšeničným sirupem?
Jarka says
Evo, dal. Nebo případně vynechat, jak taky někdo psal…
Zdeňka says
Dobrý den, moc děkuji za tento recept,
jsou moc výborné takové si i kupují. Ale trochu jsem si Váš recept upravila neboli zjednodušila. Tak pro ty co chtějí ušetřit trochu času. Na sušenkové těsto jsem použila sušenky. Koupila jsem si jedno balení celozrnných sušenek z tesca Máslo podle návodu 115g, 1 žloutek, a 2 lžíce vody. těsto je potom vláčný a dala podle návodu do trouby Na 15-20 min Polevu jsem udělala stejnou trochu smetany a čokoládu na vaření. A na karamelový krém jsou použila kondenzované mléko, ale karamel, přidala jen máslo a med a špetku soli aby to mělo tu zpravnou sladko-slanou chuť a přivedla k varu kdy jsem potom vařila 3 min. Tak přeji dobrou chuť
Jarka says
Moc děkuji, Zdeňko!
Jana says
Recept jsem vyzkoušela, protože podobné řezy dělá moje kamarádka a jsou vynikající. Mám ale problém s karamelem, po zchladnutí úplně ztvrdl. Vařila jsem ho podle receptu 20 minut. Příště asi koupím už karamelové kondenzované mléko a budu méně vařit, aby nebyl tak tuhý. Nebo je to něčím jiným?
Jarka says
Milá Jano, nemůžu přesně poradit, protože jsem u toho nebyla, jen mě napadá, jestli jste použila kukuřičný sirup. Ten totiž zabraňuje tvrdnutí a dodává na pružnosti… Mějte se krásně!
Blanche says
Pekla jsem včera z 1 a 1/2 dávky (do formy 24x28cm) a jsou luxusní a určitě jsem je nedělala naposledy. Díky za super recept 😉
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
ZuzanaJ says
Dobry den, taky mam problem s karamelem, udelaly se mi tam tmavsi malinkate kousky, varila jsem podle navodu….prijde mi to jako pripeceny maslo….zaclo se to delat hned na zacatku, kdyz se to zaclo ohrivat. Dala jsem tam teda ryzovy sirup (kukuricny jsem nesehnala).A muzu se zeptat k cemu je tam ten cukr?
jarka says
Milá Zuzano, bohužel nemůžu poradit, když jsem u toho nebyla 🙁 vždycky píšu přesně, jak to dělám, kromě toho už je to starší recept, a moc si teď nevybavuji, jestli jsem na něco podobného narazila. Mějte se krásně!
maggie says
jak dlouho prosím vydrží? uchovávat v lednici? Moc děkuji za odpověď 🙂
jarka says
Milá Maggie, doporučila bych max týden 🙂