Tento příspěvek vyzní tak trochu bizarně. Nikdy jsem totiž neměla pravé mojito, tedy s lístky máty. Mátovou příchuť prostě nemám ráda a kdybych chtěla přitvrdit, tak se přiznám, že ji nesnáším. Nechápu, proč si kazit čokoládu mátou jako například u čokolády After Eight nebo proč dát mátovou náplň do čokoládových sušenek. Jednou jsem je ochutnala a byla to pro mě konečná. Mátovou příchutí snesu maximálně na zubní pastě nebo ve žvýkačce. Pravé mojito mě tedy nikdy nelákalo, byla to pro mě jedna z těch divných, nebo dokonce nepochopitelných, kombinací.
Pak jsem ale v záhonu objevila meduňku, o které jsem si nejdříve myslela, že je to máta. Lístky mně ji hodně připomínali, ale vůně byla úplně jiná. Taková citrónová. Vůbec nevím, proč mně ji tam paní zahradnice vysadila, ale když už tam byla, začala jsem přemýšlet, co s ní. Vím, že se z ní dělá čaj a dokonce se chystám i na jakýsi uklidňující sirup (asi placebo), ale protože vypadá jako máta, řekla jsem si, že je čas nebýt tak zásadová. A tak jsem udělala mojito. Meduňkové mojito. Místo limetky jsem použila citrón, abych byla věrná citrónové chuti meduňky a zavřela oči, když jsem si poprvé usrkla. Měli jste vidět, jak jsem se tvářila. Moment oklepání se nekonal, naopak se mně na tváři rozlinul blažený úsměv. Tento drink je dobrý, říkala jsem si. Více než dobrý. A jak jsem tak usrkávala, začala jsem si připouštět, že bych ho mohla pít každý letní večer. A udělala bych si rovnou džánek. Neznamená to ale, že bych nějak změnila svůj postoj k mátě, ale myslím, že pravé mojito jednou ochutnám. Jednou nohou už tam jsem.
{ meduňkové } mojito
Notes
Pokud byste si chtěli udělat klasické mojito, použijte lístky máty a místo citrónu limetku.
Ingredients
- hrst meduňkových lístků, umytých a odkapaných
- 2 PL hnědého třtinového cukru
- 1/2 citrónu, nakrájeného na 4 měsíčky
- 1 hrnek ledu
- cca 40 ml bílého rumu
- 120 ml perlivé vody/ sodovky
Instructions
- Meduňkové lístky společně s jedním měsíčkem citrónu a 2 PL třtinového cukru dáme do vysoké skleničky, ve které budeme drink podávat.
- Suroviny dobře promneme třecím tloučkem, několikrát zatočíme, až se uvolní aroma a šťáva.
- Přidáme zbylé měsíčky citrónu, led, perlivou vodou a nakonec bílý rum, případně můžeme dolít ještě perlivou vodou.
- Podáváme s brčekem a míchátkem.
Napsat komentář