Asi bych se měla přiznat. Miluji salát caesar. Možná si i vzpomenu, kdy jsem ho poprvé ochutnala a jak hotová, jsem byla z jeho chuti. Ještě víc hotová jsem ale byla, když jsem o pár let později zjistila, že základem dresinku jsou ančovičky, tedy sardel obecná. Prostě mně to dohromady nijak nešlo, ale ani to mě neodradilo navázat s tímto salátem tajnou známost. Jaká ale škoda, že u nás ho v restauracích umí připravit málokdo. Kolikrát tak splácají dresink, který kolem toho pravého jen proletěl. Setkala jsem se s hrubozrnou horčicí (to bylo děsné) nebo i majolkou (to bylo snad ještě horší). A tak, když jsem se před 2 týdny vrátila ze Států, kde jsem se salátu Caear skoro přejedla, byla jsem rozhodnutá, že si ho musím připravit doma.
Jeho příprava je supr jednoduchá a rychlá. I když je dresink poměrně těžký, má luxusní a přece vyváženou chuť. Výborně se doplní s křupavými listy římského salátu a domácími krutóny. Můžete ho podávat jako hlavní jídlo (někdy se setkáte se salátem doplněným o grilovaná kuřecí prsa nebo lososa) nebo jen jako lehký salát, předkrm.
Notes
Z tohoto receptu připravíte hodně salátu, a to 8 až 10 porcí (záleží na velikosti porce).
Jednou z možností je tedy množství surovin snížit o polovinu nebo, tak jako to dělám já, dresink rozdělit do 2 skleniček a během 1 - 2 spotřebovat. Jedna hlávka salátu a poloviny uvedeného receptu obvykle vychází na 4 porce.
Ingredients
dresink:
- 1 velký stroužek česneku, lisovaný
- 2-3 PL citrónové šťávy
- ½ ČL Worcestershire omáčky
- 6 filetů ančoviček (v oleji, osušené na ubrousku a rozmačkané vidlličkou)
- 2 vaječné žloutky
- 5 PL rostlinného oleje
- 5 ČL extra panenského olivového oleje
- 75 g strouhaného parmazánu
- čerstvě mletý černý pepř
krutóny:
- 6 velkých plátků toastového chleba
- 1½ PL olivového oleje
- 1½ PL másla, rozpuštěného
- granulovaný česnek
- sušená petržel
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
dokončení:
- 2 ks římského salátu
Instructions
dresink:
- Všechny suroviny smícháme a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Dáme do lednice vychladit.
krutóny:
- Troubu předehřejeme na 150°C a z toastových chlebů odřízneme kůrku a nakrájíme na požadované kostičky, cca 1 x 1 cm.
- Nakrájené kostičky chleba vložíme do středně velké mísy. V malém hrnku smícháme máslo a olivový olej a nelijeme na kostičky, dobře promícháme. Ochutíme granulovaným česnekem, petrželí, solí a pepřem (pro začátek začneme 1/4 ČL od každého). Promícháme, aby se všechny suroviny promíchaly.
- Krutóny rozprostřeme na 2 pečící plechy a pečeme, každých 10 minut promícháme, dokud nejsou krutóny zlatavé a křupavé. Pečeme cca 40 - 50 minut. Krutóny nesmí být uvnitř měkké, před testováním počkejte alespoň 2 až 3 minuty).
- Po upečemí vyndejte z trouby, nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby.
dokončení:
- Římský salát nakrájíme/ natrháme na kousky velikosti sousta a přidáme dresink. Musíme být opatrní. Nejdříve nalijeme málo dresinku a promícháme, dresink salátové listy obalí. Pak přidáme víc dresinku, až přidáme tolik, kolik nám bude vyhovovat. Dresink můžeme vždycky přidat, ale už vzít zpět nemůžeme a protože se jedná o poměrně specifickou chuť, měli bychom být opatrní.
- Podávíme s parmazánem nakrájeným na plátky a krutóny.
Lucka says
Dobrý den Jarko, lisovaný česnek a citron patří do dresinku?
jarka says
Ano, děkuji za upozornění, už jsem to opravila 🙂