• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

domácí zázvorový sirup

15. července 2014 / Jarka / 36 Comments

Jump to recipe

Je čas na pořádný letní drink. Nemusí být ani alkoholový, ale musí být hlavně dobrý a taky osvěžující. Prostě nějaká dobrá limonáda. Třeba zázvorová. Nic umělého, jako se prodává v obchodech, ale pořádně ostrá tak, jak zázvor dokáže být. A k tomu je potřeba pořádný zázvorový sirup. Recept na něj se bez pochyby zařadí mezi ty nejjednodušší na mém blogu. Ne nadarmo se ale říká, že v jednoduchosti je krása, protože v případě tohoto sirupu to platí dvojnásob. Na druhou stranu bych ale měla zmínit, že tento recept určitě není pro každého. Pokud nemáte rádi zázvor, ani dál nečtěte (nebo čtěte, pokud vás tento recept donutí změnit názor). Každopádně zázvor je hodně specifická záležitost. Jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá, což konzumenta někdy odradí. I v tomto případě je chuť poměrně ostrá.)

Pokud se rozhodnete tento sirup připravit (a pokud máte rádi zázvor, tak směle do toho), vyrobíte si základní zázvoro-cukrový sirup, který můžete použít k přípravě zázvorové limonády (ginger ale) nebo různých koktejlů.  Svaříte a povaříte vodu s cukrem a nakrájeným zázvorem. Já zázvor obvykle loupu škrabkou na brambory, ale někde jsem viděla i použití neloupaného zázvoru. Sirup pak bude jen trochu tmavší a před krájením je potřeva ho pořádně vydrhnout. Tím, že ho budete vařit bez pokličky se trochu (až 250 ml) vypaří a sirup bude takový hustší, sirupovější. Slijte si ho skleniček a čekejte na recept na domácí ginger ale. Jen do konce týdne.

 

domácí zázvorový sirup

Print this recipe
Jarka
15. července 2014
by Jarka
Category nápoje všechny recepty
Persons
750
domácí zázvorový sirup

Ingredients

  • 220 g oloupaného a na malé kousky nakrájeného zázvoru
  • 2 hrnky (400 g) krupicového cukru
  • 4 hrnky (960 ml) vody
  • 1 ČL citrónové šťávy

Instructions

  1. Zázvor, cukr a vodu dáme do středně velkého hrnce, promícháme a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Potom snížíme na nízký stupeň a necháme mírně vařit 60 minut (bez pokličky).
  2. Sirup slijeme přes jemné síto a vymačkáme ze zázvoru co nejvíce šťávy. Zázvor vyhodíme. Do sirupu přidáme 1 ČL citrónu.
  3. Necháme vychladit.

Tags

cukr,
zázvor
https://www.chute-sveta.cz/2014/07/15/domaci-zazvorovy-sirup/

 

Kategorie: nápoje, všechny recepty Klíčová slova:cukr, zázvor

Reader Interactions

Comments

  1. Adussici says

    9. srpna 2014 at 17:35

    Juuuj vyzerá to jednoducho, štýlovo a fascinujúce. Osobne mám rada zázvor, hlavne keď je v čajoch, ale momentálne u mňa letia i zázvorové cookies. Určite vyskúšam, keď budem mať trochu času (a podarí sa mi v robote spomenúť si, že chcem zázvor „-_- ). Zaujímalo by ma, či by to chutilo dobre i v čaji – ako dochucovadlo 😀 No nič, ak nevyskúšam, neuvidím 😀

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. srpna 2014 at 11:22

      Moc děkuji, Adussici. Ano, určitě dá, sirup má opravdu grády 🙂

      Odpovědět
  2. Daniela says

    18. října 2014 at 12:46

    Sirup super, díky za recept! Jen se chci optat, jestli nemáte ozkoušíno jak dlouho vydrží? Děkuji :-)) S pozdravem D.

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. října 2014 at 12:54

      Moc děkuji, Danielo 🙂 V lednici dva týdny bez problému. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  3. Bára says

    12. prosince 2014 at 22:31

    Zázvor nevyhazujte 🙂

    Obalte v moučkovém cukru, rozložte na plech a nechte oschnout – voala, kandovaný zázvor 🙂

    A pokud máte zázvor naškrabaný na tenčí proužky, tak jde absolutně osušit a vydrží opravdu hodně dlouho 🙂

    Odpovědět
  4. eva soukopová says

    7. února 2015 at 9:48

    s medem je mnohem lepší

    Odpovědět
  5. jmhj says

    19. února 2015 at 16:55

    Na zázvorový sirup stačí oloupaný kořen nakrájet na tenká kolečka a ve sklenici prosypat cukrem. Přes noc je hotový. Pokud ve sklenici zůstane na dně ještě krystalický cukr, stačí řádně protřepat, podle potřeby i několikrát až je konzistence jen tekutá. Zbylá kolečka zázvoru pak ještě můžete zpracovat na kandovaný zázvor.
    Zázvor je výborná léčivka – viz. NET, ale všeho s mírou, doporučuje se max. 4g čerstvého denně.

    Odpovědět
  6. Zůůůza:-) says

    4. března 2015 at 22:17

    Ahojky,Jarko:-).
    Sirup nemá chybu:-)!!!Je fakt super!!!!Děkuji.Aby déle vydržel dala jsem ho po vychladnutí zamrazit.A díky Thermomixu se po celou dobu vaření o sirup nemusím vůbec starat a navíc jsem celé špalky zázvoru pěkně rozsekala na kaši,takže vše zužitkujeme a nemusíme zázvor vyhazovat.
    Ahoj………Zůůůůza:-)

    Odpovědět
    • Anet says

      8. října 2015 at 20:36

      Ahoj Zuzo 🙂

      Můžu se zeptat jak jste ho dala zamrazit? normálně ve skleněné lahvi? nepraskne? 🙂 ….děkuji za odpověď 🙂

      Odpovědět
  7. Fox says

    11. března 2015 at 18:34

    Zkoušel někdo z vás tam dát místo cukru třeba nějaký sirup ? 🙂

    Odpovědět
  8. Hana says

    20. října 2015 at 19:22

    Zázvorový sirup jsem dělala poprvé, podle tohoto receptu se povedl, doporučuji. Zázvor jsem neloupala, nakrájela jsem ho na minikousíčky i se slupkou. A nakonec přidala šťávu z půlky citronu, to byly asi 4čajové lžičky, výborné

    Odpovědět
  9. anicka says

    27. listopadu 2015 at 14:27

    DEKUJU. JE Vyborny. Jak dlouho takto sirup vydrzi?

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. listopadu 2015 at 20:23

      Milá Aničko, 3 – 4 týdny v lednici.

      Odpovědět
  10. Tomáš says

    24. dubna 2016 at 20:13

    Děkuji, tohle je příjemně silný sirup s výraznou chutí zázvoru. Pro zlatavější barvu doporučuji z cukru nejprve pomalu udělat zlatý karamel, který zalijete odměřeným množstvím vody – VELMI OPATRNĚ (voda hned začne vařit). Potom přidat nakrájený zázvor a dál postupovat podle receptu. Sirup můžete pít jak studený, tak jej naředit horkou vodou, přidat plátky citronu, či limety a lístky máty. Je to bezvadné osvěžení pro horké dny, nebo příjemně zahřeje v sychravých zimních večerech. 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:20

      Moc děkuji, Tomáši! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  11. Nikol says

    29. dubna 2016 at 22:20

    Paní Jarko, myslím, že je minimálně slušností uvést autora receptu. V tomto případě: http://www.davidlebovitz.com/2013/09/fresh-ginger-syrup-recipe/ Receptů na tento sirup je samozřejmě mnoho, ale stejné množství Vás usvědčuje. To, že jste to neudělala je to minimálně nemorální. Překlad do češtiny z Vás nedělá autorku receptu.

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. dubna 2016 at 6:58

      Milá paní Nikol, děkuji Vám za další tip na zázvorový sirup. Vidím ho poprvé a jestli je seznam surovin stejný, tak se asi musíme obě dívat úplně na jiný recept. Jistě, na internetu je spousta různých receptů na zázvorový sirup, který si každý upraví podle svého, přidá to, či ubere tamto a proto obviňovat a kázat morálku mně přijde zcela mimo realitu. Mějte se krásně!

      Odpovědět
    • Martina says

      2. května 2016 at 10:38

      Milá Nikol, jste směšná. Ty recepty se vůbec neshodují. A popravdě je úplně jedno kdo je autorem receptu. Důležitý je výsledek, jak je recept dobrý. A tento od paní Jarky je vynikající. Proto vám radím, aby jste si ho uvařila, protože ho pro dobrou náladu potřebujete. Přeji co nejkrásnější a více úsměvný den.

      Odpovědět
  12. Martin says

    25. července 2016 at 22:05

    Ahoj dělal jsem sirup a je výborný….Chtěl jsem se zeptat jestli se vařením nesníží léčivé účinky zázvoru. Děkuji za názory hezký den

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. srpna 2016 at 21:10

      Moc děkuji, Martine. 🙂 Nejsem bohužel žádný odborník, co jsem se zběžně koukala, nemělo by to být tak moc. Pan gůgl bude mít určitě lepší odpověď. 🙂

      Odpovědět
  13. Iri says

    6. října 2016 at 11:31

    Prosím asi tomu rozumím dobře, ale raději se zeptám , 1 ČL citrónu, znamená to 1 lžička citronu,

    Odpovědět
    • Jarka says

      7. října 2016 at 19:20

      1 ČL = 1 čajová lžička v tomto případě čerstvě vymačkané citrónové šťávy

      Odpovědět
  14. Katka says

    2. listopadu 2016 at 9:45

    Dobrý den, děkuji za super recept. Nějakou dobu jsem se na sirup chystala a včera jsem ho konečně uvařila. Chutná výborně, akorát mi začal ve skleničce silně cukernatět. Nevím, zda je to běžný jev, nebo jsem udělala nějakou chybu. Řídila jsem se přesně podle receptu, jen jsem použila hnědý nerafinovaný cukr-může to být tím? Děkuji za radu a přeji pěkný den.

    Odpovědět
  15. Lenka says

    29. prosince 2016 at 15:46

    Dobrý den,receptík je super. Jen by mě zajímalo zda můžu sirup zavařit. Že by vydržel déle. Děkuji.

    Odpovědět
  16. Martina says

    22. října 2017 at 22:23

    Recept zkusím, začalo být chladno a to je ten správný čas. Myslím si, že pokud přidáme citron, je tím více méně konzervovaný,

    Odpovědět
    • jarka says

      23. října 2017 at 20:49

      Moc děkuji, Martino! 🙂

      Odpovědět
  17. Štěpánka says

    13. listopadu 2017 at 0:17

    Krásná, užitečná stránka, Jsem moc ráda, že mě sem vyhledávač zavedl 😉

    Odpovědět
    • jarka says

      13. listopadu 2017 at 15:18

      Moc děkuji, Štěpánko 🙂

      Odpovědět
  18. Tereza says

    24. ledna 2018 at 12:47

    Nedávno jsem Váš recept zkoušela ( u nás jedou sirupy ve velkém) a musím říct, že super! Recept je snadný, rychlý a sirup úžasný…K zimě zázvor patří, ač formou sirupu nebo čaje, a v létě s ledem, více citrónem a mátou z něj bude skvělá domácí limča.

    Odpovědět
    • jarka says

      26. února 2018 at 21:17

      Moc děkuji, Terezo! 🙂

      Odpovědět
  19. Aja says

    9. února 2018 at 12:08

    Sirup je vynikající. Nemáte recept na sušenky ze zázvorem pak by se dalo všechno využít. Díky za radu..

    Odpovědět
    • jarka says

      26. února 2018 at 21:00

      Moc děkuji, Ajo. Teď bohužel nemám, ale určitě děkuji za nápad 🙂

      Odpovědět
    • jarka says

      26. února 2018 at 21:02

      Moc děkuji, Ajo. Právě, aby bya finální konzistence dostatečně hustá jako sirup 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  20. Kateřina Holá says

    25. února 2018 at 20:57

    Dobrý den jen se zeptám, proč sirup vařit bez pokličky? Je škoda ze se vypaří celkem dost vody.

    Odpovědět
  21. Petr Helísek says

    14. října 2019 at 14:39

    Jarko poraďte jak uchovat větší množství zázvoru na hodně dlouhou dobu k jakému koliv účelu děkuji přeji hezký den Petr

    Odpovědět
  22. Jaroslav says

    7. prosince 2019 at 23:29

    Dělám něco podobného, jen dávám víc cukru, cca 1:1 s vodou, zázvoru také víc. Neloupám ho, ale seškrabu slupku kávovou lžičkou, jde to dobře. Výsledný sirup je konzistence tekutého medu, takže po lžičkách proti kašli, nebo i jako klasický sirup např. se sodovkou.
    Zázvor po svaření sirupu nevyhazuji, sirup oddělím přelitím přes sítko, kousky zázvoru nechám řádně okapat a uschnout, jsou to pak výborné, vlastně kandované zázvorové lupínky.
    A ještě někdy do sirupu s uváděnou citronovou šťávou přidám i šťávu z rakytníku.

    Odpovědět

Napsat komentář: Jaroslav Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕