Ačkoliv je vaření a pečení mým koníčkem, vždycky budu potřebovat rychlá a chutná jídla, na kterých si moje rodina pochutná. Asijská kuchyně se u nás, co se týká obliby, dělí s italskou o druhé a třetí místo (samozřejmě po mexické) a tak jsem věděla, že tento recept bude mít úspěch. Ale že až takový, jsem opravdu netušila. Jedná se o zjednodušený recept na korejské marinované hovězí, tedy bulgogi. Slovo bulgogi doslova znamená oheň, proto se někdy setkáte i s názvem korejské ohnivé hovězí. Bulgogi se obvykle dělá z tenkých plátků svíčkové nebo jiného libového hovězího masa, které se nejdříve naloží do marinády. Tradičně se griluje, ale setkáte se s i vařením na pánvi. Tento tradiční korejský pokrm se umístil na 23. místě v hlasování CNN o 50 nejchutnějších jídel na světě podle čtenářů. (zdroj wiki a cnn.)
Tento recept je velmi zjednodušená varianta klasického bulgogi. Místo hovězího masa nakrájeného na plátky, používá mleté hovězí a proto je doba jeho vaření neuvěřitelně krátká. To ale neznamená, že přijdete o všechny úžasné chutě, kterými je tento pokrm doslova napěchován. Česnek, sójová omáčka, javorový sirup (nebo hnědý cukr), paprikové vločky, zázvor a čerstvá cibulka, osmažené s mletým hovězím. Nic víc, nic míň. A přitom s tím naděláte tolik parády. Ideální na rychlý oběd nebo výtečnou večeři. Už teď se těším, až ho vyzkouším s hovězími plátky, tedy klasické a pravé bulgogi.
korejské { mleté } hovězí
Ingredients
- 60 g hnědého třtinového cukru (nebo javorového sirupu)
- ¼ hrnku (60 ml) sójové omáčky
- 1 PL (15 ml) sezamového oleje
- ½ ČL paprikových vloček
- ¼ ČL mletého zázvoru
- 450 - 500 g mletého hovězího
- 3 stroužky česneku, lisovaného
- 2 čerstvé cibulky, nakrájené na plátky
- vařená rýže k servírování
Instructions
- V malé misce smícháme cukr (nebo sirup), sójovou omáčku, sezamový olej, paprikové vločky a zázvor, odložíme.
- Na nepřilnavé pánvi osmažíme maso dohněda a teplotu snížíme na střední stupeň. V případě, že se vysmažilo hodně tuku, slijeme ho. Potom přidáme česnek a smažíme asi 30 až 60 sekund.
- Přidáme omáčku a polovinu zelené cibulky. Přivedeme k varu a vaříme přikryté 15 až 20 minut.
- Podáváme s rýží a ozdobené zbylou cibulkou.
Jirka Šamlot says
Skvělý recept!
Jarka says
Moc děkuji, Jirko!