Už je to skoro dva roky, co jsem dostala jako dárek pomalý hrnec, nebo-li crockpot (či slow cooker). Přála jsem si ho, protože dělám spoustu jídel z tzv. jednoho hrnce a v případě pomalého hrnce je teoreticky stačí jen do hrnce naházet a nechat ho, aby práci odvedl za vás.
Pomalý hrnec ocení každý, kdo prostě někdy nestíhá. Pracuje na principu pomalého vaření, obvykle má dvě rychlosti – hodně pomalou (vaření až 8 hodin) a pomalou (4 hodiny). Řekla bych, že čím déle se pokrm vaří, tím více se uvolní aroma a pokrm je voňavější. Kromě toho vám obvykle po přípravě pokrmu nezbydou hory nádobí.
Pomalý hrnec je ideální na přípravu (hustých) polévek. I když v tomto případě si nejdříve uděláte základ v klasickém hrnci na plotně, což vám zabere asi 10 minut a pak vše dáte do pomalého hrnce, smícháte a jen čekáte, až se vám za 4 nebo 8 hodin polévka dovaří. Protože se vaří skutečně dlouho, maso z něho je neskutečně křehké, až se rozpadá. Chuť všech surovin je nádherně pospojovaná a polévka má ideální (=hustou) konzistenci. Já ji obvykle připravím kolem oběda a vařím v režimu 4 hodin, ale zůstane krásně teplá ještě kolem 18 hodiny, kdy večeříme.
Pokud pomalý hrnec nemáte, neutíkejte pryč. Tato polévka se dá připravit i klasickou metodou. Jen budete muset víc míchat a moc neutíkat od plotny. Vařila bych ji nejdříve 45 minut přikrytou na středním stupni, za pravidelného míchání, potom bych zkontrolovala hustotu a pokud by byla moc řídká, pokličku bych odkryla a vařila dalších cca 15 minut za pravidelného míchání.
Ingredients
- 3 PL (40 g) másla
- 3 PL (35 g) hladké mouky
- 1/2 hrnku (120 ml) kuřecího vývaru
- 2 hrnky (480 ml) plnotučného mléka
- 1 konzerva (400 g) fazolí ve slaném nálevu
- 1 konzerva (400 g) nakrájených rajčat
- 300 g mražené kukuřice
- 1 středně velká cibule, nakrájená najemno
- 1 malá červená nebo zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 280 g omáčky na enchiladas
- 2 kuřecí prsa
- 1 hrnek (100 g) sýru, např. eidam nebo excellent pepř
Instructions
- Máslo rozpustíme v menším hrnci, přidáme mouku a metlou mícháme, přivedeme k varu, povaříme cca 1 až minuty. Sundáme z plotny a vmícháme kuřecí vývar a 1/2 hrnku (120 ml) mléka, rozšleháme metlou, abychom neměli žádné hrudky.
- Vrátíme na plotnu a přivedeme k varu, mícháme metlou dokud směs nezhoustne.
- Ve větší míse rozšleháme dohladka omáčku na enchiladas a kuřecí vývar. Přidáme zbylé mléko a opět metlou rozšleháme.
- Všechny suroviny dáme do pomalého hrnce, promícháme a navrch položíme 2 kuřecí prsa. Přikryjeme a zapneme buď na 4 nebo 8 hodin (rychlejší nebo pomalejší vaření).
- Po uvaření vyndáme kuře, nakrájíme na kousky nebo roztrháme vidličkou a vmícháme do polévky še řádně promícháme.
- Podáváme s kysanou smetanou, nastrouhaným sýrem, koriandrem nebo třeba plátky avokáda a tortillovými chipsy.
Napsat komentář