Toto je zmrzlina přesně podle mého gusta. Smetanová, oříšková a ještě navíc s čokoládou. Podle mě, dokonalost sama. Když jsem ji ochutnala, zažila jsem podobný pocit jako když jsem před x lety ochutnala zmrzlinu s vlašskými ořechy od Movenpicku. Bojím se říct, že je to možná ta nejlepší zmrzlina, kterou jsem kdy jedla. Intenzivní chuť ořechů a k tomu extra smetanová. Je na mém seznamu, jak si ji vyrobit doma. Ale zpátky k té naší.
Když jsem tuto zmrzlinu připravovala, ochutnala jsem ji v tekutém stavu, než jsem ji dala do zmrzlinovače. Prostě jsem byla zvědavá, jakou bude mít chuť a jestli bude chutnat skutečně ořechově. A přiznám se, že jsem byla na rozpacích, protože jsem prostě nic moc necítila Trochu smutná jsem ji přesto dala do zmrzinovače a udělala. Po pár hodinách, když jsem si ji kopečkovala, jsem neměla velká očekávání. Možná to bylo tak lepší, protože to, jak chutnala mě totálně dostalo. Nádherně ořechově, žádná přehnaná chuť, ale nádherně vyvážená a ještě k tomu s čokoládovou tečkou. Prostě zmrzlina, která vás dostane do extáze. Aspoň u mě to tak platilo.
Pokud nemáte domácí zmrzlinovač, nezapomeňte, že si ji můžete připravit i bez něj – tady je návod!
lískooříšková zmrzlina s čokoládou
Ingredients
- 1 1/2 hrnku (210 g) lískových ořechů
- 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
- 2 hrnky (480 ml) smetany, 31%
- 3/4 hrnku (150 g) krupicového cukru
- 1/4 ČL soli
- 5 žloutků
- 115 g mléčné čokolády
- 1/8 ČL vanilkového extraktu
Instructions
- Troubu předehřejeme na 170°C a lískové ořechy rozložíme rovnoměrně na pečícím papírem vyložený pečící plech. Pečeme 10 minut nebo dokud se neuvolní ořechové aroma. Necháme vychladnout.
- Potom z nich odstraníme slupku tak, že je budeme o sobe třít v papírovém ubrousku (vezmeme hrst ořechů). Oloupané ořechy dáme do mixeru a několikrát zapulzujeme, až budou nahrubo nasekané.
- Mléko, 1 hrnek (240 ml) smetany a cukr a sůl smícháme ve středně velkém hrnci a zahřejeme, až začne stoupat pára. Sundáme z plotny, vmícháme ořechy, přikryjeme pokličkou a necháme 2 hodiny odstát.
- Poté v malém hrnci zahřejeme zbývající 1 hrnek (240 ml) smetany k bodu varu, sundáme z plotny, přidáme čokoládu, promícháme, až se smetana rozpustí. Odložíme stranou.
- Přes středně velkou mísu dáme velmi jemné síto a přelijeme do něj směs s oříšky. Protlačíme a vymačkáme co nejvíce směsi mléka a smetany z oříšků. Oříšky vyhodíme.
- Směs, kterou jsme vymačkali z oříškové směsi dáme do hrnce a přivedeme k bodu varu. Sundáme z plotny a pomalu do ní lijeme ušlehané žloutky a pořád šleháme, abychom je neuvařili. Hrnec vrátíme zpět na plotnu a zahříváme na mírném stupni. Neustále šleháme, zvláště dno hrnce, abychom směs nespálili. Jakmile směs dosáhne teploty 75 - 80°C, sundáme hrnec z plotny. Směs zhoustne.
- Přes hrnec, ve kterém máme rozpuštěnou čokoládu se smetanou dáme velmi jemné síto a přelijeme přes něj směs se žloutky. Řádně promícháme.
- Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
- Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.
převzato z: The Perfect Scoop, autor: David Lebovitz
Lucie says
Dobrý den,
u vašich zmrzlin se jen sbíhají sliny, tak zvažuju pořízení zmrzlinovače. Máte s nějakým dobrou zkušenost?
Jarka says
Dobrý den Lucie, děkuji! Určitě nebudete litovat, když si ho pořídíte 🙂 Trochu se o výběru zmiňuji http://www.chute-sveta.cz/domaci-prava-vanilkova-zmrzlina/, mrkněte na to. Nekupujte úplně ten nejlevnější, ani ten nejdražší, nějakou zlatou střední cestu. Hlavně dávejte pozor na velikost nádoby, měla by mít min. 1,5 litru. Mějte se krásně!
Maja says
Dobrý deň Jarka, milujem vaše recepty na zmrzlinu, už som vyskúšala vanilkovú a čokoládovú a chystám sa na orieškovú. Moje deti povedali, že nikdy lepšiu zmrzlinu nejedli.Moc Vám ďakujem za úžasne recepty.
Lucie says
děkuji
Sylva says
V receptu (v surovinách) chybí žloutky a jejich počet. Ale už se chystám na nákupy, brzy si tuhletu udělám. Zmrzlinovač je přes léto trvalým obyvatelem kuchyně.
Lenka says
Moc děkuji za tento recept. Nikdy mi kupovaná oříšková nechutnala, ale na tuto jsem měla chuť, už když chladla v kuchyni. A už když chladla, tak měla výbornou oříškovou chuť a zmrazení to ještě vypíchlo :). Jinak stejným principem dělám mátovou (asi dvě hodiny louhuji v zahřátém mléce) a do hotové (když vyndám ze zmrzlinovače) mátové zmrzky dám ještě hořkou čokoládu. Takové mražené After Eight 🙂 Doporučuji!
Takže ještě jednou velké díky za tenhle tip. Kdyby nebyly pistácie tak drahé, hned bych dala i pistáciovou 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Lenko, i za tip. 🙂 Mějte se krásně!
Jana says
Dobrý den, také se mi sbíhají sliny, ale prosím Vás, není škoda ty oříšky vyhodit ??
Jarka says
Dobrý den, Jano. Já myslím, že není, jsou nacucané a podle mě nepoužitelné, ochutnala jsem je, ale byly takové bez chuti 🙂 Mějte se!
Alishia says
Tak jsem to vyzkousela a vysla mi perfekni zmrzlina. Nicmene pokud mate cerstve orechy, ktere si samy naloupete tak doporucuji pro ty co nechteji prilis silnou chut aby dali polovicni porci orisku jinak je zmrzlina opravdo hodne silna. Nevydrzela jsem ale cekat pres noc a tak jsem ji po vychladnuti hned dala do zmrzlinovace. Pouzila jsem taky horkou cokoladu a jen trochu mlecne spolu 70 g a bohate to stacilo. Jinak super recept 🙂
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Alishia says
Tak zmrzlinu delam uz po 3 a nemuzu se ji nabazit. Nicmene u mne vedou vlasske orechy je to bomba!!! Cokolady davam taky min jen tak na chut. Posledne jsem cekala pres noc a zmrzlina v zmrlinovaci stuhla opravdu krasne az se tlacila ven 🙂 Zatim nejlepsi recept na zmrzlinu,ktery jsem kde nasla:)) Zrovna ted si ji delam a uz se tesim na zitra:)))