Ovocné zmrzliny nikdy nepatřily mezi moje nejoblíbenější. Na prvním místě bude vždycky čokoládová, na druhém taky a na třetím a dalších budou jiné smetanové jako třeba tiramisu nebo ořechová (s vlašskými nebo lískovými ořechy). Pak až někdy na konci budou ovocné. Nebo to tak vždycky bylo. Mimimálně do té doby, než jsem ochutnala tuto jahodovou. Udělala jsem ji, protože jsem tak trochu musela. Za prvé – jahody na malém záhonku, ke kterému mě přemluvila (opět) paní zahradnice, nám rostou jako blázen. Nikdy jsem si nemyslela, že budu něco pěstovat, ale poté, co mě ujistila, že s tím nebudu mít žádné starosti a děti jsou z toho na větvi, jsem do toho šla. A měla pravdu. A za druhé – u Natálky teď frčí růžová. Růžový donut, růžový termix, růžová zmrzlina. A tak jsem věděla, že to bude trefa do černého.
Ruku na srdce, toto bude ta nejlepší jahodová zmrzlina, jakou jste kdy jedli. Nádherně smetanová, ale přitom neuvěřitelně jahodová. V mém případě to platí tuplem. Ani nevím, proč jsem vždycky měla ovocné zmrzliny až na konci žebříčku. Já jsem jahody poměrně dost rozmašírovala, sice ne do pyré, ale do hodně malých kousků, ale pokud si chcete vychutnat kousky jahod, nemixujte je tolik. Přiznám se, že jsem byla taky trochu skeptická k vanilkovému lusku, ale nebylo to na místě. Určitě ho nevynechávejte. Ve finále sice nepoznáte, že tam je, ale celkově chuť dotváří. Tato jahodová zmrzlina mě donutila přehodnotit můj pohled na ovocné zmrzliny. Už teď jsem si udělala seznam, které další chci vyzkoušet. Přes léto určitě stihnu citrónovou, mangovou nebo borůvkovou. A jakou ovocnou máte rádi vy?
Pokud nemáte domácí zmrzlinovač, nezapomeňte, že si ji můžete připravit i bez něj – tady je návod!
jahodová zmrzlina
Ingredients
- 500 g čerstvých jahod, odstopkované a nakrájené na širší plátky
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 1 PL (15 ml) citrónové šťávy
- 2 hrnky (480 ml) smetany, 31%
- 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
- špetka soli
- 1 celý vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 3/4 ČL vanilkového extraktu
Instructions
- Jahody, citrónovou šťávu a (1/4 hrnku) 50 g cukru dáme do mixeru a několikrát zapulzujeme, asi 3 - 4 krát tak, abychom měli malé kousky jahod a ne jen pyré.
- Dáme na 1 hodinu do lednice vychladit.
- Mezitím ve středně velkém hrnci smícháme 1 hrnek (240 ml) smetany, 1 hrnek (240 ml) mléka, zbývající cukr (3/4 hrnku, 150 g) a sůl. Dáme na plotnu a na mírném ohni zahřejeme, dokud nezačne stoupat pára. Sundáme z plotny a vložíme podélně rozpůlený vanilkový lusk, ze kterého můžeme vyškrábat dužinu. Necháme stát cca 1 hodinu, potom lusk vyndáme.
- Do hlubší misky (nebo hrnce) nalijeme zbývající 1 hrnek (240 ml) smetany a dáme přes něj velmi hustý cedník.
- Mléčnou směs, ze které jsme vyndali lusk začneme lehce na mírném stupni zahřívat.
- Žloutky rozšleháme metlou a postupně je vlijeme do mléčné směsi, pořád rychle mícháme, abychom je neuvařili.
- Směs přivedeme k lehkému varu a vaříme dokud směs nezhoustne, cca 1 až 2 minuty nebo dokud kuchyňský ponorný teploměr nedosáhne 80°C. Sundáme z plotny.
- Směs přecedíme přes hustý cedník do hrnce se smetanou.
- Vmícháme vanilkový extrakt a jahody, důkladně promícháme.
- Necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
- Až bude směs vychlazená, připravíme ji ve zmrzlinovači podle návodu.
Kaja says
Dobry den,
Mozem pouzit aj mrazene jahody?Je lepsie ich nechat rozmrazit ale rozsekat mrazene? Dakujem
Kaja
Terezie says
Děkuji za recept, vyrábím jahodovou zmrzlinu už jen podle vašeho receptu 🙂 Jen do ní nedávám mléko, protože pak mi nepřišla tak jahodová, jako když se použijí jen jahody a smetana..Místo cukru dávám trošičku javorového sirupu, ale to je asi na každém, jak si zmrzlinu dochutí.