Když nám tady před 2 měsíci dělali zahradu, tak paní zahradnici dodatečně napadlo, že by se mně mohly hodit borůvky. Nejdřív jsem na ní nevěříčně koukala, protože borůvky jsme vždycky sbírali s babičkou v Harrachově a opravdu jsem si nedokázala představit, jak budu mít keříky na zahradě. A pak mně řekla o kanadských borůvkách, o kterých jsem předtím vůbec neslyšela. Borůvky prostě rostou na vyšší keřích a já je budu sbírat jako třeba rybíz. Podívejte, jak se brzy začnou modrat!
Asi si dokážete představit, že jsem z nich úplně nadšená a každý den se na ně chodím koukat. Už nebudu muset dávat 80 korun za 300 gramů mražených borůvek a pro vás to znamená, že vás čeká ještě víc borůvkových receptů!
I když toto není můj první recept na borůvkové muffiny, není asi ani poslední. Borůvkové muffiny zbožňuju a vždy se snažím je vyzkoušet na trochu jiný způsob. Limetka, borůvky, kysana smetana. Úžasná kombinace. Osvěžující, vláčnou. Takovou letní. A pozor, žádné máslo, ale rostlinný olej. U nás se po těchto muffinech zaprášilo a jen tak tak jsem jich stihla pár ukořistit pro focení. V současné době se zažadily na vrchol mého muffinového seznamu. Udělejte si je s čerstvými nebo mraženými borůvkami, nebudete zklamáni. A těšte se na další borůvkové recepty.
borůvkovo-limetkové muffiny
Ingredients
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- nastrouhaná kůra ze 2 limetek
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL jedlé sody
- 2 vejce
- 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek (240 g) kysané smetany
- 1 hrnek (cca 200 - 225 g) mražených nebo čerstvých borůvek + 1 PL hladké mouky na obalení
Instructions
- Troubu předehřejeme na 200°C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- V malé míse smícháme cukr a limetkovou kůru, promícháme prsty, až cukr trochu zvlhne a uvolní se aroma. Odložíme.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl a jedlou sodu. Odložíme.
- Ve velké míse, nebo v míse kuchyňského robotu ušleháme vejce s cukrem do pěny, asi 3 minuty. Přidáme olej a vanilku.
- Postupně přidáme směs mouky, vždy jednu část a jednu část kysané smetany. až je spotřebujeme. Borůvky obalíme v 1 PL hladké mouky a opatrně je vmícháme do těsta.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků, můžeme posypat krystalovým cukrem.
- Pečeme 20-25 minut v případě čerstvého ovoce, 25-30 minute v případě mraženého, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed muffinu není po vytažení suchá.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě..
Kristyna says
Priznam se, ze receptu na muffiny jsem u vas vyzkousela jiz nekolik. Tento recept mel jiz svou ctvrtou reprizu. A pokud sezenu dalsi boruvky uskutecni se jeste dalsi. Muffiny v kombinaci boruvka limetka maji krehke nadychane testo. Spojeni ingredienci limetka boruvka po upeceni tak krasne voni. 🙂 Jeste vlaznym vzdy neodolam. 😉
Jarka says
Moc děkuji, Kristyno! 🙂
Andrea says
Tento recept je vynikajúci, zatiaľ najlepší zo všetkých muffinových čo som do teraz skúšala. Veľká vďaka…:-)