Už ani nevzpomínám, kdy jsem poprvé jedla guacamole. Myslím ale tu pravou, ne tu umělinu, kterou prodávají v obchodech ve skleničkách. Ta je od pravé guacamole na míle daleko. Guacamole je dip z avokáda, se kterým přišli Aztékové z Mexika. Název je odvozen z aztéckých slov ahuacatl (avokádo) a Molli (omáčka) a k její přípravě potřebujete především zralé avokádo. To je totiž základ. U nás se prodávají dva druhy avokáda. Zelené s hladkou slupkou a tmavší, hnědavé až černé s hrbolatou slupkou, to se i více hodí na guacamole. Pod pevnou slupkou je tučná měkká dužina a uprostřed velké kulovité jádro, velká pecka. Zralá dužina je světlá pod slupkou nazelenalá jinak krémové či nažloutlé barvy. Tvrdé, nezralé avokádo je třeba v pokojové teplotě nechat několik dní dozrát. Je vhodné ho zabalit třeba do novin, nebo ho dát třeba do šuplíku, špíže, kde je tma. Hlavně ho nedávat do lednice, tam nedozraje. Nezralé avokádo má nedobrou natrpklou chuť a ta by vás mohla od jeho (i budoucí) konzumace odradit. Dužina poměrně rychle oxiduje, hnědne a tak je nevhodnější ji konzumovat co nejrychleji. Rychlé oxidaci lze zabránit pokapáním limetkou nebo citrónem. Avokádo nejlépe chutná za syrova, hodí se do různých pomazánek, dipů nebo salátů. Avokádo je velmi kvalitní potravina, protože obsahuje velmi cenné tuky (mononenasycené), vitaminy řady B, vitamin A, D, K a nejvíce vitamin C a E, a celou řadu stopových prvků v přirozeném stavu. Je vhodné pro diabetky, těhotné, sportovce, podporuje mozkovou činnost a mnohé další. (zdroj wiki a českýkulinář)
Všechno, co potřebujete k přípravě guacamole jsou tedy především zralá avokáda. Dužinu rozmačkáte vidličkou a přidáte další suroviny, cibuli, česnek, jalapeno papričky, koriandr, osolíte, případně lehce opepříte. Co je na guacamole úžasné je, že si poměr surovin můžete uzpůsobit svojí chuti. Někdo nedává vůbec rajčata, někdo nechce guacamole ostré a vynechá jalapeno papričky. Záleží skutečně jen a jen na vás. Pusťte se tedy do experimentování. A už jsem vám říkala, že avokáda musí být opravdu zralá?
Ingredients
- 2 zralá avokáda (nejlepší jsou hnědavá až černá s hrbolatou slupkou)
- 1 PL čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 1/2 hrnku (1 menší) červené cibule, nakrájeno najemno
- 1 stroužek česneku, utřeného
- 1 jalapeño paprička, zbavená jadérek a nakrájeno nadrobno
- ¾ ČL soli
- svazek čerstvého koriandru, nasekané alespoň 2 PL
- 1 velké rajče (jen dužina, tzn. zbavené jadérek), nakrájené nadrobno (volitelné)
Instructions
- Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a lžící vydlabeme dužinu. Dáme ji do středně velké misky a rozmačkáme ji vidličkou s limetkovou šťávou, cibulí česnekem, jalapeño, solí a koriandrem. Lehce vmícháme rajče.
- Ihned podáváme s tortilla chipsy, případně přikryjeme fólií a uchováváme v lednici, max. do druhého dne. (Před podáváním promícháme.)
Napsat komentář