Arroz con pollo znamená ve španělštině rýže s kuřetem. Jedná se o klasický pokrm Španělska a Latinské Ameriky, s mnoha různými způsoby přípravy, jedinečné a tradiční pro danou zemi (zvláště Kolumbie, Kuby, Kostariky, Hondurasu, Nikaraguy, Venezuely, Panamy, Peru a Portorika). Arroz con pollo může být zkrátka úplně jiná na Kubě a úplně jiná třeba v Peru. Velmi jednoduše řečeno, je to rýže smícháná s různým kořením, dokonce se někde přidává i šafrán, vařená i s pivem, cibulí, hráškem, kukuřicí, fazolemi, a samozřejmě kuřetem. To bývá obvykle celé stehno nebo křídlo, ale já jsem pro svůj recept použila nakrájená kuřecí prsa. Chtěla jsem, aby bylo jídlo co nejjednodušší nejen na přípravu, ale i konzumaci. Zároveň jsem si hodně hrála s kořením a přidala kumín a koriandr. Výsledkem je tedy spíš mexická rýže s kuřetem.
Když jsem tuto rýži, nebo rizoto chcete-li, připravovala, věděla jsem, že se setká s ohlasem. Jak už víte, mexická kuchyně se u nás doslova zabydlela a není snad týdne, kdybych něco mexického neuvařila. Jako obvykle, příprava je doslova hračka. Je to takový rychlý pokrm z jednoho hrnce, ale přitom dostatečně chuťově výrazný a zajímavý, že neurazí strávníky u víkendového oběda. Já mám jídla tohoto typu a z jednoho hrnce moc ráda. Obvykle se ze surovin udělá dost porcí, aby zbyly nějaké i na oběd přes týden. Nemusíte se pak odbývat něčím obyčejným, když zrovna nestíháte.
arroz con pollo (mexická rýže s kuřetem)
Ingredients
- 2 kuřecí prsa (cca 400 g), nakrájená na kostičky
- 2 PL olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 1/2 hrnku (300 g) rýže
- 2 hrnky (480 ml) kuřecího vývaru
- 225 g rajčatového protlaku
- 2 ČL granulovaného česneku
- 1 ČL mletého chilli
- 1 ČL soli
- 1 ČL kumínu (římský kmín, comino)
- 1 hrnek mražené kukuřice nebo kukuřice v konzervě
- 1 hrnek mraženého hrášku nebo hrášku v konzervě
- 1 konzerva (á 400 g) červených fazolí ve sladkoslaném nálevu
- nasekaný čerstvý koriandr
Instructions
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme osolené a opepřené kuře a smažíme cca 5 až 10 minut, aby bylo kuře lehce opečené, ale ne zcela propečené.
- Přidáme rýži, zamícháme a smažíme cca 1 minutu. Přidáme protlak, česnek, vývar, sůl, chilli a kumín. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou cca 20 minut, dokud není rýže uvařená a nadýchaná. (Pokud by byla v hrnci stále tekutina, sundáme pokličku a vaříme chvíli otevřené, až se vypaří).
- Jemně vmícháme kukuřici, hrášek, fazole a koriandr. Promícháme.
- Podáváme s kysanou smetanou, salsou nebo jen tak.
Lenka says
Fantastické jídlo – rychlé a chuťově dokonalé! Velice mě překvapilo a budu jej znovu opakovat.
Velmi často se na Vašich stránkách inspiruji, chci Vám tedy touto cestou moc poděkovat za skvělé recepty a popřát všechno dobré v novém roce. Díky!
Jarka says
Moc děkuji, Lenko 🙂 Mějte se krásně a i Vám krásný a úspěšný nový rok!
Michael says
DObrý den, jakou rýži na to mám použit ?
jarka says
Já používám parboiled.
Rýže says
Museli jsme přidat o hodně víc vody aby se rýže uvařila, po 20ti minutách byla pořád tvrdá (dle sáčku 12-15minut).