Je mně jasné, že při pohledu na moje recepty, by si spousta z vás přála, aby existovala nějaká zdravější varianta. Je to samý cukr, máslo, plnotučné mléko nebo smetana. Já vím, ale nikdy jsem nedeklarovala, že toto je zdravý foodblog. Na druhou stranu to ale zase neznamená, že moje recepty jsou nezdravé a ani to neznamená, že bychom nezdravě jedli. Při dvou malých dětech to ani nejde! Ani jedna nepoznala chuť jídla ze skleničky, protože je jedla maximálně na výletech. Do jednoho roka jsem vyvářela Natálce, do jednoho roka vyvářím teď Lauře. Můj přístup k jídlu je velmi zodpovědný a menu na každý týden velmi pečlivě rozmýšlím, aby bylo co nejpestřejší nejen co se surovin týče, ale i typu kuchyně. Ano, a z 95 procent každý týden peču. A co si upeču, to taky sním. Jsem ale názoru, že pokud přísun jídla vyvážím pohybem, nemusím se obávat dát si každý den cookie nebo brownie.
Pak jsou ale dny, kdy mě přepadne něco, jako výčitky. To chci potom udělat zdravou variantu nějakého oblíbeného receptu. Jako třeba muffinů. Variací je tolik, že bych je mohla snídat každý den. (A to jsem se s vámi ještě nepodělila o limetkovo-borůvkové muffiny, které jsem dělala minulý víkend a které jsem sama označila za možná ty nejlepší, co jsem kdy dělala.) Ale zpátky k dnešním muffinům. Pokud jste hledali skutečně zdravý recept na oblíbené muffiny, tady je. Žádné máslo, žádný bílý rafinovaný cukr, žádná bílá mouka. Místo toho olej, med a celozrnná mouka a ovesné vločky. Přihoďte do těsta svoje oblíbené ovoce jako rybíz, maliny nebo ostružiny a rychlou snídani máte na světě. Ano, chutnají zdravě, ale to neznamená, že nechutnají dobře. Budete mile překvapeni.
celozrnné muffiny s rybízem
Ingredients
- 1¼ hrnku (160 g) celozrnné mouky
- ½ hrnku (90 g) ovesných vloček
- ½ ČL soli
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 banán, rozmačkaný
- ⅓ hrnku (80 ml) rostlinného nebo extra panenského oleje
- ½ hrnku (120 ml) medu, tekutého
- 1 vejce
- ⅓ hrnku mléka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ hrnku (125 g) bílého jogurtu nebo kysané smetany
- 1 hrnek (180 g) rybízu nebo malin nebo ostružin (nebo mix), mražené nebo čerstvé
Instructions
- Troubu předehřejeme na 200°C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- Ve velké míse smícháme mouku, vločky, sůl a prášek do pečiva, odložíme stranou.
- Ve druhé míse smícháme rozmačkaný banán, oleo, med, vejce, mléko a vanilla. Promícháme.
- Tekutou směs nalijeme na směs sudých přísad, promícháme. Vmícháme jogurt nebo kysanou smetanu. Necháme odpočinout 5 až 10 minut, aby mouka nasákla tekutinu.
- Lehce vmícháme ovoce.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků
- Pečeme 20-25 minut v případě čerstvého ovoce, 25-30 minute v případě mraženého, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed muffinu není po vytažení suchá.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě..
Bára says
super, ty zkusím. v mrazáku mám ještě spoustu rybízu bára