A přišel den D. Den, kdy zakončíme naši sérii na téma domácí pizza. Bezkonkurenční domácí pizza. Zbývá se s vámi podělit o zkušenosti, tipy a triky, protože pizzu dělám skutečně často, vlastně jednou týdně (jejda, jejda, to je víc jak 50 kousků za rok!) a za tu dobu jsem její přípravu vychytala. Řekla bych, že dovedla k dokonalosti a každý, kdo tuto pizzu ochutná, nešetří superlativy. Začněne tedy popořadě.
Za prvé – těsto. Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte, dokud neuhnětete krásné, vláčné a pružné kynuté těsto. Chce to trochu praxe, kuchyňský robot je skvělý pomocník, ale pokud ho nemáte, nevadí, zvládnete ho i klasickou metodou. Těsto je základ pizzy a jakmile se ho naučíte, už nikdy si těsto na pizzu, ať už v sáčku nebo chlazené, nebo snad mraženou pizzu, nekoupíte. Pokud si myslíte, že je jeho příprava časově náročná, mýlíte se. Já ho obvykle zadělávám před 16 hodinou, v 17 hodin rozpaluji troubu a v 18 ji máme na stole.
Za druhé – rozpálení trouby. Někde jsem četla, že pec, ve které se peče pizza má kolem 400°C. Této teploty doma samozřejmě nikdy nedosáhneme, ale i tak musíme troubu pořádně rozpálit. Otočte knoflíkem na 250°C a nechte ji hřát minimálně 45 minut, ideálně k 60. Ano, ano, je to pečení naprázdno, ale poděkujete mně, až budete pizzu jíst.
Za třetí – pizza kámen. Možná jste o něm neslyšeli, možná ano. Je to prostě kulatý kámen, který dáte do trouby, jakmile ji začínáte rozehřívat. Pozor! ne až máte troubu horkou, mohl by vám prasknout. Tento kámen nasimuluje podmínky pece a pizza se na něm odspodu krásně upeče. Pokud jste milovníky pizzy, bude to vaše nejlepší investice. A pokud pizzu neděláte až tak často, stejně si ho kupte a hned ji začnete dělat častěji. Ale vážně. Pokud budete o jeho koupi uvažovat, určitě se podívejte na české weby, nicméně já jsem velkým fanouškem Amazonu, a to jak německého, tak britského. Ceny jsou obvykle, i po započtení poštovného, mnohem levnější než u nás. Můj pizza kámen Gusta stál, včetně poštovného pod 3 eura, asi 15 euro.
Pokud do něj ale investovat nehodláte, můžete podobného výsledku dosáhnout rozpálením pečícího plechu. Stejně jako kámen, rozpálíte ho v troubě před pečením, přibližně 45 – 60 minut.
A teď vlastní přírava.
Těsto rozválíte, spíš prsty vytaháte do kruhu velikosti cca 30 cm. První vytvarování uděláte na vále a potom těsto přenesete na pečící papír, kterým vyložíte plech. Jakmile těsto přenesete, trochu se zkroutí a tak ho znovu vytaháte, vytvarujete do kruhu. Okraje budou trochu vyšší a můžete je lehce pomazat olivovým olejem.
Nalijete na něj omáčku a rozetřete. Množství záleží na vlastní chuti – já dávám spíš méně, zhruba 150 – 180 ml, aby se v ní sýr a salám neutopily.
A teď důležitý krok. Sýr přijde na omáčku, nikoliv až úplně navrch na salám. Jinak byste ho spálili, tak tomu pokušení odolejte.
Poslední vsrtvou je salám podle vaší chuti – já dávám paprikáš nebo jiný pálivý paprikový salám nebo šunku. Množstvím obvykle nešetřím. Vložíte do pořádně předehřáté trouby a za patnáct, dvacet minut se budete radovat z nejlepší domácí pizzy, jakou jste kdy jedli. A můj další projekt? Pizza na grilu. Už teď se nemůžu dočkat teplého letního večera. Veselé pizzování!
pizza: tipy a triky
Ingredients
- 1 porce těsta na pizzu
- 1 porce omáčky na pizzu , cca 180 - 200 ml nebo podle chuti
- 200 g strouhané mozzarelly (ne v nálevu!), příp. sýru na pizzu
- 100 g paprikáše nebo jiného paprikového salámu, nebo šunky - podle chuti
Instructions
- Do trouby vložíme pizza kámen (pokud používáme) nebo plech.
- Troubu předehřejeme na 250°C a necháme minimálně 45 - 60 minut naplno hřát.
- Přibližně 30 - 45 minut před pečením vyválíme z těsta placku (kruh) s vyššími okraji, velikosti cca 30 - 35 cm. (Obvykle je těsto tak pružné, že ho jen roztahuji a neválím ho válečkem).
- Vyválené těsto přeneseme na druhý plech, který máme vyložený pečícím papírem. Protože se těsto při přenesení trochu zkroutí, opět ho upravíme a uděláme z něho kruh vel. 30 - 35 cm. Zkrátka tak, aby se nám líbil.
- Na těsto rozetřeme omáčku (množství podle chuti - já dávám spíš méně, cca 180 ml).
- Na omáčku nasypeme nastrouhaný sýr a na sýr rozprostřeme salám, šunku.
- Necháme cca 15 - 20, i 30 minut stát, dokud nebude trouba 45 - 60 minut rozpálená.
- Přendáme pizzu na papíře na rozpálený pizza kámen (nebo na rozpálený plech) - pozor, je neskutečně horký. Papír s pizzou nám po plechu krásně sklouzne a jen opatrně ho upravíme na pizza kamenu nebo horkém plechu. (Necháme u papíru okraje trochu větší, abychom za ně mohli tahat, až budeme pizzu na kamenu upravovat.)
- Pečeme cca 15 - 20 minut, průběžně kontrolujeme, abychom ji nepřipáli.
- Upečenou pizzu opatrně přendáme na studený plec, necháme 5 minut odstát a nakrájíme.
zuzu says
Dobry den, mate nejaky tip na krajec na pizzu, doma se nam soatne kraji 🙂 Jinak pekny clanek, take jsme pizzovy, tesim se, az vyzkousim tu vasi 🙂
Jarka says
Milá Zuzu, stará dobrá ikea, 29 kč 🙂 Je ostrý a řeže opravdu v pohodě. A když za rok, dva přestane, tak si za 29 Kč můžu koupit další 🙂 Mějte se krásně!
Milan says
Zkousel jsem objednat Pizza kamen jak v UK, tak DE a odmitaji zaslat do CR….
Je v tom nejaky trik, ktery jsem prehledl?
Diky za radu
M.
Jarka says
Dobrý den Milane! Trik v tom není, koukala jsem na to, někdy je potřeba prozkoumat i ostatní obchody, protože to někdy Amazon prodává skrz jiné obchody. Řekla bych, že ale na 100 % většinou platí, že když je prodej skrz Amazon, že to vždy pošlou k nám. Koukala jsem, že mám Gusta Trattoria Pizzastein mit Halterung, 33 cm a je až neuvěřitelné, že 14.12.2013 stál EUR 13,87 a doprava neuvěřitelných EUR 1,60. Je tedy pravda, že s tím byla objednávána ješta jedna malá věc, ale i tam poštovné za obě věci bylo jen EUR 3,47. Nevím, kam se to teď vytratilo, zkuste to ještě prozkoumat. Děkuji! Mějte se!
Lenka says
Tak Gusta už je doma. Bylo to z němeského Amazonu a až na třetí pokus (napoprvé a napodruhé přišel rozbitý). Samozřejmě jsem si neobjednala jen kámen,ale i formy na pečení a keramické fazole na pečení a tak bylo poštovné asi 10EUR.
Už se těším na první pizzu. A protože peču i kváskový chléb,tak zítra zkusím na kameni chleba.
Díky moc za pizzové tipy 🙂
Jarka says
Milá Lenko, hlavně, že to mělo dobrý konec. 🙂 Teď už pizzování nic nebrání 🙂 Koukala jsem se na účet Amazonu a skutečně jsem za poštovné loni dávala kolem 3 euro. Je pravda, že jsem teď chtěla zase něco objednat a už se pohybuje kolem 8 nebo 10. Za první zboží je vždy hodně vysoké a pak za další už směšné, třeba jen 30 centů. Jsem sama zvědavá, jestli to půjde zase dolů. Mějte se krásně!
Lucie says
Skvělé tipy. Ale chci se zeptat, má pizza kámen smysl, pokud má trouba program na pizzu? Resp. jaký program používáte při pečení pizzy na kameni? Díky. Lucie
Jarka says
Moc děkuji, Lucie. 🙂 Kámen má určitě smysl (nebo minimálně předehřátý plech), co jsem tak zběžně koukala, tak pizza program je akorát to, že Vám troubu předehřeje na víc než standardních 250 stupňů, myslím, že 300. Ale Vy potřebujete mít předehřátý kámen, aby se Vám pizza hned po vložení do trouby dělala ze všech stran. V klasické pizza peci se také dává na kámen. Jinak já používám nejčastěji horní a spodní ohřev na 250°C, troubu mám už 8 let starou a žádné vymoženosti kromě horního a spodního ohřevu, ventilátoru, horkovzdušné varianty a grilu nemá 🙂 Mějte se krásně!
Lucie says
Určitě nejlepší těsto na pizzu, co jsem kdy vyzkoušela. A že jich už bylo. Zadělávám v domácí pekárně a peču jak výše uvádíte – trouba horkovzdušná na maximum + pečící kámen. Je pravda, že jsme milovníci spíše vyššího těsta u pizzy. Z tohoto těsta tenounkou pizzu asi neuděláte, ale ta chuť je bezkonkurenční. Takže za nás veliké díky 🙂
Jarka says
Milá Lucie, moc Vám děkuji!
Ivet says
Dobrý den, dneska ani nevím jakou náhodou jsem na narazila na váš blog, již 3 hodiny zkoumám a čtu a nemohu se od těch receptů odtrhnout. Moc děkuji, skvělá práce.
Zaujal mě recept na pizzu, budu vážne přemyšlet o kameni, ale chce se spíše zeptat, když máte těsto na pečicím papíru, jakým způsobem přesunete pizzu na kámen (popř. plech) do trouby.
Trochu si to neumím přestavit. Děkuji za odpověď a přeji hodně skvělých nápadů a receptů!
Jarka says
Milá Ivet, moc děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se Vám recepty líbí 🙂 K dotazu – těsto zůstavá stále na papíře, který mám na plechu a normálně ho z něho sesunu. Jinak nevím, jak bych to vysvětlila. 🙂 Mějte se!
Michaela says
Opravdu to nejlepší těsto na pizzu! Ze začátku jsem sice vůbec nevěřila, že z té kynuté hmoty, která byla spíše tekutá, než v konzistenci na válení, utvořim placku. Ale šlo to skoro samo. Díky!! Už nikdy si nekoupim těsto na pizzu v krámě. Nikdy!
jarka says
Moc děkuji, Michaelo! 🙂
Michaela says
Já děkuji za váš blog. To je teda něco!! 🙂
jarka says
🙂 Moc díky!
Radek says
Nepovedlo se 🙁
Helena says
Dobrý den, Jarko.
Moc Dekuji za úžasný recept. Jen malá technická, jak předejít nespálení? Trochu začátečnícká otázka, ale aby pizza mela spravné grády, je potřeba ji pect při velmi vysoké teplotě…
Dekuji moc, úžasný blog ?
jarka says
Moc děkuji, Heleno. Ano, právě na hrozně vysokou teplotu. A tím, že troubu dlouho předehřejete, nasimulujete aspoň toto. Pokud máte horkovzdušnou, dejte 250 stupňů, to je cca 270-280 normální. Ten kámen je supr, ale pokud nemáte, zkuste to s tím plechem. Pak se právě peče h ned rovnoměrně. Moc děkuji za pochvalu!
Marketa says
Diky za opravdu výborný recept na pizzu, Moji 3 kluci se jen olizovali. Moc vám fandím, máte hezký blog a budu ho pročítat postupně. Jen prosim jakou naplň dáváte na těsto.? Dikyxm
jarka says
Moc děkuji, Markéto! 🙂 Když pospíchám, tak klidně i z obchodu sugo (kupuji v lidlu), když mám čas, udělám si vlastní 🙂 http://www.chute-sveta.cz/nejlepsi-omacka-na-pizzu/ Mějte se!
Marie says
Dobrý den ,našla jsem váš web a jsem nadšená.Chtěla bych si upéct pizzu a použít na pečení litinový tál na pečení lívanců.Nebude to pro mou vestavnou troubu příliš vysoká teplota?Děkuji za odpověď Marie