Někdy si připadám, že jsem se asi úplně zbláznila. Po více jak čtrnáctidenní pauze, která vznikla jak mojí lenností (především), tak ale nachlazením (na svoji obranu), jsem se opět vrátila ke cvičení. Tentokrát ale se skutečným rozhodnutím zatočit s nadbytečnými poporodními kily. Vždyť Lauře už bylo 8 měsíců a já stále nosím čtyři kila navíc. A tak se zase 6 krát týdně trápím, ale tentokrát se vším všudy. Ne jako minule, kdy jsem si sice dávala do těla, ale za den si s chutí dopřála sem tam cookie, sem tam brownies. Ale když se trápím já, tak neznamená, že se musí trápit moje rodina. A tak jsem jim upekla bábovku. Ale ne ledajakou. Přímo dekadentní.
Ve vzpomínkách z dětství mám tu naprostou klasiku. Mramorovou hrníčkovou bábovku, kterou jsme doma dělali poměrně často. Byla šup šup hotová a chuť výborná. I když si mramorová bábovka hraje především s vizuálním efektem, myslím, že každému stejně víc chutnala ta čokoládová část. Mně tedy určitě. A tak proč dělat kompromisy? Vždyť můžu mít bábovku jen čokoládovou. A ještě k tomu s čokoládovou polevou. Je úžasně nadýchaná, ale přitom nesmírně vláčná. Instantní kafe nechá vyniknout výrazné chuti čokolády a kakaa, a kysaná smetana s hořkou čokoládou vyváží velké množství cukru. Bábovka sice může být klasický dezert, ale záleží také jak ji uděláte. Tato by měla být zařazena do sekce nové klasiky.
{ dekadentní } čokoládová bábovka
Ingredients
na bábovku:
- 3/4 hrnku (95 g) holandského kaka
- 170 g hořké čokolády, nasekané najemno
- 1 ČL instantního kafe
- 3/4 hrnku (180 ml) vroucí vody
- 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
- 1 ČL soli
- 1 ČL jedlé sody
- 1 hrnek (250 g) kysané smetany, pokojové teploty
- 12 PL (170 g) másla, pokojové teploty
- 2 hrnky (400 g) hnědého třtinového cukru
- 1 PL vanilkového extraktu
- 5 vajec, pokojové teploty
na polevu:
- 1/2 hrnku (120 ml) smetany na šlehání, 31%
- 2 ČL kukuřičného sirupu
- 115 g mléčné čokolády, nasekané najemno
Instructions
bábovka:
- Troubu předehřejeme na 175° a bábovkovou formu vymažeme lehce máslem.
- Do větší mísy dáme kakao, čokoládu a instantní kafe. Přidáme horkou vodu a přikryjeme pokličkou. Necháme 5 minut odstát.
- Mezitím v malé míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou.
- Metlou vymícháme čokoládovou směs dohladka a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Potom vmícháme kysanou smetanu.
- V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme postupně vejce, jedno po druhém a řádně promícháme.
- Přidáme čokoládou směs a promícháme.
- Snížíme stupeň rychlosti a postupně přidáváme směs mouky a lehce prošleháme dohladka.
- Těsto nalijeme do připravené formy.
- Pečeme v předehřáté troubě, cca 60 - 70 minut nebo nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed bábovky není po vytažení suchá.
- Necháme vychladnout přibližně 10 - 20 minut než bábovku vyndáme z formy.
poleva:
- V misce vhodné do mikrovlnné trouby smícháme smetanu a sirup. Zahřejeme v mikrovlnné troubě skoro k bodu varu a přelijeme přes nasekanou čokoládu. Vyšleháme metlou dohladka. Necháme vychladnout, dokud poleva nezhoustne (může být až 2 hodiny).
- Polevou ozdobíme vychladlou bábovku. Lžící naneseme vždy na bábovku a necháme pomalu stéct po stranách.
- Uchováváme při pokojové teplotě, cca 3 dny, v lednici cca 5.
Lucie says
bábovka je výtečná, dávala jsem jen 1/2 dávku cukru, dělala jsem ji poprvé před vánoci a dneska na objednávku peču znova 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Lucie 🙂
jitka says
Čekala jsem klasickou hutnou bábovku,ale tato je tak nadýchaná a jemná,moc dobrá.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!
Jitka P. says
Vynikající bábovka! Taky jsem dávala trošku méně cukru a vyšlo to skvěle.
I u ostatních sklidila velký úspěch, děkuju za recept 🙂
Lucie says
Vynikající bábovka, jemná, nadýchaná. Také jsem trochu ubrala na cukru, rychle se po ní zaprášilo :-). Děkuji
jarka says
Moc děkuji, Lucie! 🙂
Janka says
Dobrý večer 🙂 táto bábovka je top a vynikjaúca 🙂 chcela by som sa Vás opýtať, či by som mohla namiesto kyslej smotany pridať do cesta biely jogurt. Ďakujem Janka