Všem, kteří si mysleli, že jsem na vás minulý týden zapomněla a nepodělila se o žádný recept, se upřímně omlouvám! Nezapomněla. Naopak jsem na vás myslela kudy jsem chodila a jak se blížil konec týdne, tak jsem se cítila víc a víc provinile, protože jsem věděla, že to prostě nedám. Důvod byl více než prozaický. Prostě nebyl čas. A to ani na upečení mazance na Velikonoce. Neznamená to ale, že jsem vůbec nic nedělala. Spíš naopak. Celý týden jsme u nás měli zahradníky a pro ně jsem vždy něco dobrého upekla. Cookies, brownies, cheesecake. Prostě, aby jim u nás bylo dobře. Pracovali od rána do pozdního odpoledne, včetně víkendu a proměnili nám (konečně po skoro 7 letech!) naši zahradu ve skutečnou zahradu. Paní Vendy Weimanové z Alfa Omega zahrady jsem slíbila, že ji budu vychvalovat kde to jde, protože jsme z jejich práce skutečně nadšení. Byli rychlí, precizní, kreativní. Už se nemůžeme dočkat, až se všechno zazelená. (Toto není reklama, z Alfa Omega zahrady neví, že o nich tady píšu. Píši jen o našich pozitivních zkušenostech, protože nejlepší referencí je vždy spokojený zákazník). Ale zpátky k našemu oboru.
K tomuto receptu mám takový zvláštní vztah. Byl to první recept, do kterého jsem se loni pustila po skoro tříměsíční nedobrovolné pauze v kuchyni. To, když jsem byla těhotná s Laurou a poletování v kuchyni bylo to poslední, na co jsem myslela. Nějak mně tak na první pohled učaroval a říkala jsem si, že to můj žaludek zvládne. A zvládnul. A od té doby ještě několikrát, protože jsem ho zařadila mezi oblíbené rychlé snídaňové chleby. Můžete ho udělat s čerstvými i mraženými borůvkami, jen je nezapomeňte před zamícháním těsta lehce obalit v mouce. Tak se v těstě neutopí, zkrátka neklesnou na jeho dno, ale zůstanou rovnoměrně rozložené v celém chlebíčku. Nebo koláči, chcete-li. Já všechny tyto koláče, které peču v bochníkové formě nazývám sladkými chleby. Je to pro mě zkrátka výmluva, jak si dát koláč k snídani. Ale tenhle má ještě ovesné vločky, tak u něj výčitky mít vlastně vůbec nemusím, nebo ne?
borůvkový chlebíček s ovesnými vločkami
Ingredients
- 1 hrnek borůvek (cca 200 - 225 g)
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky, plus 1 PL
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- 1 hrnek (250 g) bílého plnotučného jogurtu (lze i s příchutí, např. vanilkového, hruškového)
- 2 vejce
- ½ hrnku (113 g) másla, rozpuštěného a lehce vychlazeného
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ hrnku (90 g) ovesných vloček
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V malé misce lehce promícháme borůvky s 1 PL mouky, odložíme stranou. (Tímto zabráníme klesnutí borůvek na dno těsta/formy).
- V míse kuchyňského robotu prošleháme cukr, jogurt, vejce, máslo a vanilku. Přidáme mouku, sůl a prášek do pečiva. Promícháme.
- Přidáme borůvky a jen lehce promícháme stěrkou.
- Těsto vylijeme do připravené formy.
- Pečeme 50 - 55 minut dozlatova nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme lehce vychladnout při pokojové teplotě.
Magdaléna says
Tak tohle vypadá opravdu lákavě. Kdybych navýšila množství vloček, měla bych ještě menší výčitky. V mrazáku jsou ještě letní zbytky borůvek, asi to prubnu 🙂
Jarka says
Jděte do toho 🙂
Milovnice dobrot says
Chlebíček vypadá opravdu parádně (y)
Inka says
Vynikající, dnes peču už podruhé a zdaleka ne naposled. Díky 🙂 za skvělý receptík
Jarka says
Děkuji Inko!
Monika z Irska says
Zdravím, včera jsem objevila Vaše stránky a už si pochutnávám na tomhle skvělém borůvkovém chlebíku :)) Mňam!! Jen tak dál, už se těším co dalšího si z vašich receptů vyberu. Všechno zní úžasně lákavě a ještě úžasněji to musí chutnat 🙂 Díky moc.. Monika 😉
Jarka says
Moc děkuji, Moniko! Mějte se krásně!
Pepa says
Jarko,v postupu nikde nevidim,v jake fazi se pridavaji do testa vlocky?
jarka says
Vidíte, Pepo, to je tak starý recept, že bych mohla zase někdy oprášit 🙂 Ale je to v tom posledním kroku, spolu s borůvkami. Mějte se krásně!