Toto je můj desátý recept na brownies, ale můžu vám slíbit, že zdaleka ne poslední. S brownies to mám totiž stejně jako s cookies. Neustále mě baví zkoušet nové a nové, protože co když je někde recept, který jsem ještě nezkoušela a který může být třeba ještě lepší. Jenomže lepší není to správné slovo. Brownies (nebo cookies) nejsou lepší a horší. Můžou být jen jiné, protože používají jiné suroviny – čokoládu, oříšky, arašídové máslo nebo třeba mascarpone. Původně jsem s ním měla jiné plány a chtěla konečně udělat dlouho plánované tiramisu, ale budu si to muset nechat na příště. Brownies to zase vyhrály.
Už z fotky je vidět, že se nejedná o žádné buchtové brownies. Jejich chuť se od klasických brownies trochu liší, ale i tak u mého experta na brownies prošly. Jsou hutné, vláčné a taky pořádně vysoké. Když se do nich zakousnete, tak si je aspoň pořádně užijete. Vypadají zkrátka luxusně. Poleva jim dodá pěknou tečku a všichni si budou myslet, že jste jejich přípravou strávili alespoň pár hodin. Přitom jste je měli za neuvěřitelných 10 minut v troubě. Prostě ideální recept na ideální brownies.
mascarpone brownies
Ingredients
na brownies:
- 200 g másla
- 120 g hořké čokolády
- 100 g cukru
- 100 g kakaa
- 250 g mascarpone
- 3 vejce
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 120 g hladké mouky
- špetka soli
na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 100 ml smetany, 31%
- 20 g másla
Instructions
brownies:
- Troubu předehřejeme na 175°C a čtvercový plech na pečení (vel. 21x21 cm) vyložíme pečícím papírem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval.
- Máslo rozehřejeme v mikrovlnné troubě, přidáme nakrájenou čokoládu, necháme chvíli stát a potom vymícháme v hladkou kaši. Vmícháme kakao, cukr a sůl.
- Ve druhé míse (nebo v míse kuchyňského robotu) vyšleháme mascarpone, vejce a vanilku.
- Přidáme čokoládu s máslem, řádně promícháme.
- Vmícháme mouku.
- Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme stěrkou a pečeme 45 až 55 minut.
- Necháme vychladnout.
poleva:
- Čokoládu nasekáme nahrubo, smetanu přivedeme v menším hrnci k varu a nalijeme na čokoládu. Necháme chvíli stát a potom metlou vymícháme dohladka.
- Vmícháme máslo a opět řádně promícháme.
- Polevu nalijeme na vychladlé brownies, uhladíme stěrkou a necháme vychladnout.
- Top brownies with ganache. Let cool completely before cutting into bars.
Bára says
tak to vypadá výborně 🙂 vyzkouším 🙂
Bára says
manžel miluje vše čokoládové, takže brzo bude mít svátek a já mám jasno, co upeču 🙂 díky za inspiraci
Lenka says
Narazila jsem na vaše stránky a jsem z vašich receptů nadšená!! Tyto brownies jsem zkoušela jako první a lepší jsem nikdy nejedlá!! Už se nemůžu dočkat až budu pokračovat dalšími recepty, jen nevím co na to bude říkat váha
Jarka says
Moc děkuji, Lenko! Váš komentář mě potěšil. 🙂 Nebojte, já všechno taky jím a váha se drží 🙂
Katka says
No, netuším kde som urobila chybu, ale moje brownies sú strašne horké a málo sladké 🙁 jediné chutné na nich je tá poleva 🙁 podľa mňa to robí to kakao. Neni to veľa 100g?
Šárka says
Dobrý den Jarko,
Vaše mascarpone brownies, bylo moje první brownies, které jsem pekla, a navíc to byl dort, proto jsem měla trochu strach, aby se mi podařil. Ale obavy byly naprosto zbytečné, protože to bylo opravdu úžasné!!Sklidila jsem spoustu pochval, které tedy patří i Vám!
Děkuji a určitě chci vyzkoušet i Vaše další recepty 🙂
Jarka says
Milá Šárko, moc děkuji za Váš komentář. Moc mě potěšil a jsem moc ráda, že se brownies povedly a hlavně, že chutnaly. Mějte se krásně!
Aneta says
Dobry vecer, právě jsem dopekla brownies. Když jsem nadzvedla papír byla tam spousta másla. Recept jsem dodržela pouze jsem použila kulatou formu o trochu větší než vás plech. Napadá vás proč mi brownies plaval v másle, kde se mohla stát chyba? Možná lepší vysypat formu než použít papír. Děkuji za radu 🙂
Jindřiška says
Dělala jsem přesně dle postupu a skvělě se povedlo 😉 V práci to sklidilo úspěch. Díky moc
Jarka says
Super, moc děkuji!
Gabriela says
Dělala jsem brownies přesně podle receptu a i když vypadají stejně jak na obrazku, doma uspěch nesklidily. Těsto před pečením bylo chuťově výborné (dcera neustále ujídala), ale vysledek zklamal. Rozhodně nebyly vláčné a řekla bych až moc hořké a to všichni milujeme hořkou čokoládu. Možná chyby byla u mě, že jsem použila kvalitní více % čokoládu.
jarka says
Milá Gabrielo, to mě moc mrzí. Ta přehořkost určitě byla způsobena tou čokoládou. Chápu, že jste si chtěla chuť vylepšit, ale jak se říká, méně je někdy více 🙂 Zkuste třeba tyto brownies, http://www.chute-sveta.cz/cokoladove-brownies-2/ ty jsou taková klasika a tam si klidně dejte hořkou čokoládu místo mléčné. Mějte se krásně!
Soniaˇ says
Som velmi spokojna s receptom, az na to ze som pouzi prikis velky plech a spravil sa dost tenký… ale to nevadí , , chut je neskutočná !!!!! ❤️????
jarka says
Moc děkuji, Sonio! 🙂