Pečení s celozrnnou moukou je oblast, kteoru nemám zatím moc prozkoumanou. Kdykoliv je to ale možné, snažím se do naší stravy celozrnnou mouku zakomponovat a naučit se s ní pracovat. Pro spoustu lidí má celozrnná mouka trochu negativní nádech, ve smyslu celozrnná rovná se zdravá a proto výsledná chuť nemůže být tak dobrá. Mým cílem je ale vždy vytvořit takovou chuť, která bude alespoň tak dobrá ne-li lepší než její nezdravá varianta. A proč je celozrnná mouka a výrobky z ní vlastně pro nás dobrá, tedy zdravá?
Celozrnná mouka obsahuje totiž i vnější vrstvy zrna obilí, které jsou bohaté na vlákninu s obsahem vitamínů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin. Pečivo z celozrnné mouky má nízký glykemický index. Pomáhá tak omezovat chuť k jídlu tím, že vytváří pocit plnosti delší dobu po jídle, což je ideální pro regulaci váhy. Je to dáno tím, že potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji sacharidy, což pomáhá zabránit nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru (zdroj penam).
Až budete jíst tento chleba, tak vůbec nebudete vědět, že je v něm celozrnná mouka. Trochu vám bude připomínat můj domácí chleba s ovesnými vločkami, jen s tím rozdílem, že tento chleba není nasládlý, i když v něm je také med. Hodí se tedy mnohem víc k přípravě klasických sendvičů jak je známe – třeba se šunkou a sýrem. Určitě s ním ale nepohrdne ani zarputilý odpůrce zdravé stravy.
chleba z celozrnné mouky a ovecných vloček
Category
chleba a pečivo
všechny recepty
Prep Time
2 hours
Cook Time
50 minutes
Ingredients
- 1 hrnek (240 ml) teplé vody
- 1 hrnek (240 ml) teplého mléka
- 3/4 kostky droždí
- 2 PL medu
- 310 g celozrnné mouky
- 300 g hladké mouky
- 100 g ovesných vloček
- 4 PL (56 g) másla, rozpuštěného
- 1 PL soli
Instructions
- Ve středně velké míse smícháme vodu a mléko, přidáme med a droždí. Necháme cca 10 minut napěnit.
- V míse kuchyňského robotu smícháme mouky, vločky, přidáme máslo a napěněné droždí.
- Hnětacím hákem uhněteme pružné a vláčné těsto.
- Uhnětené těsto dáme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu.
- Po vykynutí těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.
- Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm) vyložené pečícím papírem.
- Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
- Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dáme malý hrnec, do kterého nalijeme 0,5 l vroucí vody.
- Jakmile bochník zdvojnásobil svůj objem, potřeme ho ohřátým medem a posypeme ovesnými vločkami.
- Pečeme 40 - 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C.
- Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout.
Napsat komentář