Pamatujete se ještě na tvarohové řezy se sušenkami oreo? Ani se mně nechce věřit, že je to už více jak půl roku, kdy jsem se s vámi o tento úžasný recept podělila. A pokud vám chutnaly (na rovinu, neznám nikoho, komu by nechutnaly), tak dnešek je váš šťastný den! Tvarohovými řezy se skořicovou drobenkou si totiž můžete zpříjemnit nadcházející víkend.
Skořice patří moje oblíbená ochucovadla a ničemu, co ji obsahuje, nedokážu odolat. Úplně se stydím přiznat, že jedním z mých oblíbených dezertů jsou Cini Minis. Předstírám, že je kupuju Natálce na snídani, ale ve skutečnosti si je kupuju pro sebe. A cappuccinem, které by nebylo lehce posypané skořicí, byste mě urazili! Snad tedy chápete, jak vážně to se skořicí myslím. Ale zpátky k našim řezům.
Princip přípravy těchto řezů je podobný jako u řezů se sušenkami oreo. Sušenkový základ, tvarohová náplň a tady tedy navíc skořicová drobenka, kterou špičkou nože jaksi zatočíte do tvarohové vrstvy, aby se dostala všude možně. Upečené řezy jsou vláčné, nadýchané a takové osvěžující. Hlavně je musíte uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici, aby byly při servírování dobře vychlazené. Tak totiž chutnají nejlépe.
tvarohové řezy se skořicovou drobenkou
Ingredients
na korpus:
- 150 g rozemletých sušenek, např. bebe
- 50 g krupicového cukru
- 90 g másla, rozehřátého
- 1 PL mleté skořice
na skořicovou polevu:
- 55 g másla
- ½ PL skořice
- 100 g hnědého třtinového cukru
- ¼ ČL vanilkového extraktu
- 1 PL hladké mouky
na náplň:
- 450 g tučného tvarohu, pokojové teploty
- 1 vejce
- 65 g krupicového cukru
- 2 ČL vanilkového extraktu
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a čtvercový plech na pečení (vel. 21x21 cm) vyložíme alobalem nebo pečícím papírem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval.
- Smícháme sušenky s cukrem a máslem, vtlačíme na dno připraveného plechu a pečeme 5 minut. Troubu necháme zapnutou.
skořicová poleva:
- V malém hrnci smícháme máslo, skořici a hnědý cukr. Vaříme namírném stupni, dokud se máslo nerozpustí a suroviny se nespojí.
- Vmícháme mouku a vanilku.
tvarohová náplň:
- V míse kuchyňského robotu ušleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a vanilku, ušleháme dohladka.
- Nalijeme na upečený korpus, uhladíme.
- Navrch nalijeme skořicovou polevu a různě špičkou nože nebo vidličkou točíme (děláme různé vzorce, spirály), aby se poleva dostala pod tvarohovou náplň.
- Pečeme 20 minut.
- Necháme vychladnout cca 2 hodiny při pokojové teplotě, následně přikryjeme fólií a necháme vychladit v lednici, alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.
- Před podáváním řezy nakrájíme na 9 - 12 kusů - podle velikosti (vyndáme bez problému z formy tak, že chytneme dva protilehlé konce pečící papíru a nadzvedneme), při každém řezu si nůž očistíme.
- Uchováváme v lednici.
Lenka says
Dobrý den, v receptu na tvarohovou náplň píšete pouze 1 vejce, ale dále píšete, že ušleháme vejce z cukrem do kterého po té dáme tvaroh a další vejce? Tak že budou použity na náplň 2x vejce? Děkuji za odpověď:-)
Jarka says
Děkuji za upozornění, Lenko. Je to jen jedno vejce, už jsem to v receptu upravila. Mějte se krásně!
misschien says
Skvělé. Boží. Fantastické.
Nejdřív jsem zjistila, že mám málo sušenek. Potom odešel mixér. Nakonec se mi zcela nespojila „poleva“. A po návratu z odpolední byl v lednici a chutná bombasticky. Nelituji, že jsem udělala v receptu změnu a násobila všechny ingredience dvěma.
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Zdeňka says
Dobrý den Jarko, další z Vašich receptů a musím říct, že zatím největší bomba
Jarka says
Moc děkuji, Zdeňko!
Katka says
Dobrý den, ráda bych vyzkoušela tohle Vaše pokušení 🙂 Chci se zaptat, pokud zdvojnásobím dávku, vyjdou mi ingredience na celý plech?
Jarka says
Milá Katko, myslím, že jsme si psaly už přes facebook? každopádně i tady 🙂 Nevyjdou, toto je na plech o 21×21 cm, nemám to spočítané, ale na plech by to bylo odhadem min. 3 krát ne-li i čtyřikrát. A pokud jste už dělala a povedly se, doufám, že chutnaly 🙂 Mějte se krásně!
jitka says
Jsou výborné,jen tu skořicovou polevu jsem neměla tekutou ale tuhou,tak jsem to tam nasypala,ale výsledek,výborné řezy.
Jarka says
Moc děkuji, JItko! 🙂
Verca says
Musím říct, že skořicová poleva mi taky ztuhla :(. Po té co jsem ale dělala vaše celozrnné jablečné lívance se skořicovým sirupem, tak jsem došla k názoru, že jsem prostě měla vařit déle a možná přidat i trochu vody. Každopádně, i když mi poleva ztuhla, tak řezy byly vynikající 🙂
Eva says
Děkuji za recept, řezy jsou opravdu vynikající! 🙂
jarka says
Moc děkuji, Evo! 🙂