Jak tak bylo poslední dva týdny krásně, začala jsem se strašně těšit na léto nebo alespoň na teplé jaro. Na letošní zimu není ale třeba nijak nadávat, jak nenápadně přišla, tak za pár dní zase odešla, ale stejně jsem ráda, že už tu máme oficiálně jaro. Já jsem především ráda za to, že dny jsou delší a delší a focení nemusím tedy omezovat jen na pár hodin za den (většinou v době, kdy se mně to vůbec nehodí). Pro mě ale příchod jara a léta také znamená recepty, které se pro toto tata roční období hodí. A když bylo tak krásně a v lednici jsem narazila na ricottu, tak se narodily tyto vynikající, nadýchané citrónové lívance.
Tento recept vyšel hned na první pokus a tak ho s vámi musím sdílet. Protože ušleháte bílky zvlášť a přidáte je do těsta až na konci, jsou nesmírně nadýchané. Citrón srazí mléko a udělá v lívancích stejnou službu jako podmáslí, ale jeho chuť je tak výrazná, že ho budete nádherně cítit. A i když jsou v nich pouze 3 lžíce cukru, nejsou lívance vůbec kyselé. Naopak jsem měla pocit, jako kdybych jedla klasický cheesecake ve formě lívance. Ricotta dělá tyto lívance neuvěřitelně vláčné. Já jsem přidala vanilkový extrakt, ale příště možná vyzkouším přidání citrónového pro ještě výraznější chuť citrónu, která byla ale i tak dost výrazná. Sečtěno a podtrženo, ricotta se s citrónem skvěle doplňuje a ani nepotřebuje žádná další dochucovadla. Můžete ale pocukrovat moučkovým cukrem, podávat s medem nebo sladkým sirupem.
lívance s citrónem a ricottou
Ingredients
- 200 g hladké mouky
- 3 1/2 PL krupicového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
- 250 g ricotty
- 3 vejce
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- 1/4 hrnku (60 ml) citrónové šťávy
- 30 g másla, rozpuštěného
Instructions
- V míse kuchyňského robotu ušleháme bílky dotuha. Přendáme je do mísy a ve stejné míse kuchyňského robotu ušleháme žloutky s cukrem, přidáme mléko, ricottu, vanilkový extrakt a dobře prošleháme, až se všechny suroviny spojí.
- Postupně přidáme nastrouhanou kůru a citronovou šťávu spolu s rozpuštěným máslem. Promícháme.
- Rychle přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Promícháme.
- Nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky.
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje (nebo bez oleje) z jedné, a pak z druhé strany.
- Podáváme s máslem, sirupem nebo podle chuti.
Markéta says
Dobrý den,
jen takový malý dotaz. V posledním odstavci píšete, že se dávají bílky zvlášť a potom v postupu je jenom na začátku, že se ušlehají vejce. Jak to mám tedy udělat?
Díky za prima recepty 🙂
Jarka says
Děkuji za upozornění, Martkéto, už jsem to v popisu opravila. Mějte se krásně!
jitka says
Výborné lívance s tou jemnou chutí citronu.
Jarka says
Děkuji!
Mona says
Ahoj Jarko,
vcera jsem dostala desnou chut na palacinky a v lednici na me kricela ricotta, s dnesni lhutou spotreby…soupla jsem oboji do gůglu a vyskocil na me recept na tvym blogu! Livance se pomalu nedozily servisu, a tak ti jdu rict, jak bajecny byly, stejne jako tvuj blog a dalsi spousta receptu v nem! ☺ Takze diky, tady se mi moc libi.
Jarka says
Super, Mono, moc děkuji! 🙂