Když jsem nedávno procházela svoje zásoby a kontrolovala, co bych měla co nejdříve zlikvidovat, narazila jsem na čokoládu. Hodně čokolády. Když je mají v akci, tak si vždycky nakoupím 10 tabulek mléčné a 10 hořké, a pak na ně někdy zapomenu. Jako na ty, kterým datum spotřeby vypršelo už prosinci loňského roku. A protože mně bylo líto je vyhodit (kromě toho, že si myslím, že čokoládě se opravdu pár měsíců po datu trvanlivosti nestane), tak mně bylo jasné, že nás čekají čokoládové hody.
Tento koláč vypadá tak nějak nevinně. Ale jenom vypadá. Ve skutečnosti je to dezert, kterým chcete udělat dojem na hosty. A nebo si jen zpříjemnit svoje odpoledne. Možná se vám zdá, že nevypadá až tak luxusně, ale luxusně chutná. Nejdřív si budete krájet menší kousky, aby vám co nejvíce dnů vydržel. Ale pak si řeknete, že to je vlastně hloupost a ukrojíte si radši větší kus. A pokud jste ještě zákeřnější, tak si ho budete dopřávat jenom když jste doma sami. Nebo aby vás nikdy neviděl. (Tímto se veřejně omlouvám Tomovi, že jsem mu ho do práce zabalila jenom dvakrát a zbytek jsem dojedla sama. Bylo to záměrně a mrzí mě to. Ale jenom trochu.)
{ božský } čokoládový lanýžový koláč
Ingredients
na korpus:
- 150 g kakaových sušenek, např. Bebe, rozemletých najemno
- 85 g másla, rozpuštěného
na náplň:
- 100 g mléčné čokolády, nasekané nahrubo
- 125 g hořké čokolády, nasekané nahrubo
- 85 g másla, nakrájeného na kostičky
- 2 vejce
- 80 ml (1/3 hrnku) smetany, 31%
- 50 g (1/4 hrnku) krupicového cukru
- 1/4 ČL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
Instructions
korpus:
- Troubu předehřejeme na 180°C a dno dortové formy velikosti 22 cm vyložíme pečícím papírem a strany lehce vymažeme máslem..
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, směs vtlačíme na dno dortové formy.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.
- Troubu necháme zapnutou.
náplň:
- Obě čokolády a máslo vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a necháme postupně rozehřát, vždy po cca 30 vteřinách a vždy před každým ohřátím promícháme, až je čokoláda a máslo zcela rozpuštěné a směs hladká. Necháme lehce vychladnout. Směs nesmí být horká, ale může být vlažná-
- V míse kuchyňského robotu (nebo ručním kuchyňským mixerem) ušleháme vejce s cukrem do pěny, cca 3 až 5 minut.Přidáme smetanu, sůl a vanilku, řádně prošleháme.
- Nakonec pomalu a postupně vlijeme čokoládovou směs, neustále šleháme. Vyšleháme dohladka až se obě směsi spojí.
- Nalijeme na korpus a pečeme v předehřáté troubě cca 20 - 25 minut.
- Necháme vychladnout cca 2 hodiny při pokojové teplotě, potom v lednici min. 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Posypeme kakaovým práškem a krájíme velmi ostrým nožem, který si mezi řezy očistíme.
Magdaléna says
Tak to je božkost 🙂
Anička says
…dnes jsem tenhle dort darovala k narozeninám…. Ohromně jsme si pochutnali, je úžasný!!!
Děkuji moc za recept i skvělý popis 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Aničko! Taky bych si ho hned dala 🙂
Miriam says
Tiež som túto božškú zaležitosť darovana na narodeniny, priateľ bol nadšený. Stále si chodil ukrajovať, takže mne ostal nazaj iba malý kúsok 😀
Pri pečení som, ale nevedela, či po vytiahnutí z trúby môže byť vršok tekutý. Piekla som v polovičnej forme, rovnaký čas, ako je uvedený vyššie a stred som mala tekutý. Ale asi mal byť tekutý celý vrchný krem, po vytiahnutí z trúby? Ale napriek tomu chutil skvelo, na plynovú trúbu bez vyznačených stupňov je to hotový zázrak 🙂
Popri pečení vo forme, som urobila minidortík v forme na muffiny-taká rychlovka, môžem odporúčiť. Na budúce to možno skúsim urobiť len do muffinkovych foriem 🙂
Chcela by som poďakovaj za skvelý recept, ktorý zožal slávu 🙂
Anne says
Dort byl vynikající, opravdu luxusní. Doporučuji místo sušenek rozemlít piškoty a přidat kakao 🙂 děkujeme
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Nika says
Dobrý den, už hrozně dlouho si dělám zálusk na tento recept a přítel bude mít narozeniny, tak bych ho chtěla upéct, ale chtěla bych se zeptat, jakou čokoládu konkrétně jste použila? Dávala jste hořkou na vaření nebo nějakou vysokoprocentní? Bojím se, že když zvolím špatnou variantu, tak pokazím chuť celého dortu. A mléčná může být například Milka, nebo mám raději vsadit na nějakou kvalitnější? Mockrát předem děkuji za odpověď, Nika
Jarka says
Milá Niko, jakou přesně si bohužel už nepamatuji, ale prostě nějakou kvalitní. Tím nemyslím Lindt, ale třeba Milku, i když ta se myslím v hořké variantě nedělá. Ano, určitě můžete použít kvalitní a mnohdy i drahou čokoládu, možná tento koláč dostane zase na jinou úroveň, ale i ze standardní čokolády se budete olizovat. Nemusíte mít určitě strach. Jen hlavně ne žádné čokoládové náhražky, prostě čokoládu 🙂 Mějte se krásně a ať chutná!
Verca says
Tenhle opravdu božský koláč jsem teď pekla těsně před porodem, protože mě všichni straší, že po porodu možná čokoládu na nějakou dobu nebudu moct jíst a rozhodně to byl nejlepší výběr, jaký jsem mohla udělat! Díky za super recept.
Karolina says
Dobrý den, dá se použít obyčejná čokoláda na vaření? Děkuji
jarka says
Ano, určitě dá 🙂
Ivca says
Dobry den, rada bych tuto dobrotu udelala sestre jako dort k narozeninam, je mozne misto psypani kakaem dat treba slabou vrstvu polevy? Dekuji
jarka says
Jasně 🙂
Štěpánka says
Můj oblíbený, dělám po několikáté! 🙂