Pravé italské rizoto je jedním z jídel, které jíme moc rádi, ale někdy nemám na jeho přípravu dost trpělivosti. Vyžaduje totiž pravidelné přidávání vývaru každých několik minut a k tomu pravidelné míchání, aby se tekutina pomalu vsákla do rýže. Už se mně párkrát stalo, že jsem najednou musela od hrnce odběhnout a asi si umíte představit, jak to dopadlo. Nebo spíš nedopadlo. Poučení tedy je: nepouštět se do rizota, pokud nemáte čas se mu alespoň půl hodiny věnovat.
Základem pravého italského rizota je správná rýže, která má vysoký obsah škrobu a její tvar je kulatý. Takové rýže mají schopnost absorbovat tekutinu a uvolnit škrob a jsou lepkavější než dlouhozrnné varianty. Jako například Arborio. Je to druh krátkozrnné japonské varianty rýže seté (Oryza sativa) pěstované v Itálii. Je pojmenována podle města Arborio v údolí řeky Pádu, kde se pěstuje. Při vaření zůstávají zrna pevná na skus, přesto jsou jemná a mazlavá. Dobře se pojí s ostatními zrny a dobře vstřebává chutě. V dnešní době ji lze sehnat v jakémkoliv supermarketu nebo i ve specializovaných obchodech. (zdroj wiki)
Počítejte s tím, že k přípravě správné konzistence rizota budete potřebovat alespoň 1.2 litru vývaru, ale je lepší si připravit alespoň 1.5. Přesné množství bude záležet na tom, jak horká bude vaše plotna, jak často budete rýží míchat a v neposlední řadě i jak velký (=široký) bude váš hrnec. Rizoto jde připravit na x způsobů podle toho, jaké suroviny do něj přidáte. Důležité ale je dodržet při přípravě vždy správný postup. Jinak nelze hovořit o pravém italském rizotu.
italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou
Ingredients
- 1 ½ PL olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
- Špetka cukru
- 5 hrnků (1,2 l) kuřecího vývaru
- 2 hrnky (480 ml) vody
- 3 kuřecí prsa
- 4 PL (56 g) másla
- ¾ ČL soli
- 2 stroužky česneku, lisovaného
- 2 hrnky (400 g) rýže Arborio
- 1 hrnek bílého vína (volitelné)
- 60 g strouhaného parmazánu
- 1 ČL čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 PL nasekané čerstvé petrželky
- 2 PL nasekané čerstvé pažitky
- mletý černý pepř - podle chuti
Instructions
- Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a cukr a promícháme.
- Za občasného míchání necháme smažit na středním stupni, dokud nezíská zlatavou barvu a není zkaramelizovaná.
- Vyndáme na talíř a odložíme.
- Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu 2 hrnky (480 ml) vody, spolu s 1 PL olivového oleje, osolíme, opepříme a vaříme, dokud není kuře hotové (cca 20 minut). Uvařené kuře vyndáme a odložíme stranou.
- Do hlubokého hrnce dáme 2 ČL (26 g) másla a necháme rozpustit na mírném stupni. Přidáme česnek a vaříme cca 30 sekund. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmažíme, dokud nebude průhledná, cca 3 minuty.
- Přidáme víno a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně vstřebává, asi 2-3 minuty.
- Postupně přidáme 1 hrnek vody a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně nevstřebá. Takto opakujeme se zbývajícími 4 hrnky.
- Jakmile je rýže uvařená, přidáme ¾ hrnku (180 ml) horkého vývaru, ve kterém jsme uvařili kuře. Řádně promícháme a vaříme na mírném stupni, dokud nezíská rizoto krémovou konzistenci, asi 3 minuty.
- Vmícháme parmazán.
- Sundáme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme stát cca 5 minut.
- Mezitím nakrájíme/natrháme kuřecí prsa na kousky.
- Do rýže vmícháme kuře, cibuli, 2 PL (28 g) másla, citronovou šťávu, petrželku a pažitku.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Pokud je rizoto moc suché, můžeme přidat další 3/4 hrnku (180 ml) kuřecího vývaru.
převzato z: Cook’s Illustrated
Magdaléna says
Italské rizoto mám také moc ráda a tahle varianta s karamelizovanou cibulkou je velmi inspirativní 🙂
ka says
Cesnek s ema varit na masle 30 min? Tomu moc nerozumim, hodila jsem ho na maslo a behem par vterim se mi zacal palit. A jeste v receptu neni, ze se ma nekam dat maso, z te vety to asi vypadlo…Omlouvam se za rypani, ale mluvi ze me zklamani, opravdu jsem se na vareni tohoto rizota tesila a jsem akorat vztekla..musela jsem si v prubehu vareni rychle hledat jiny recept.
Jarka says
Milá Ka, děkuji za upozornění. Česnek se má smažit 30 sekund, omlouvám se za překlep. Každopádně co s masem, je uvedeno v bodě 11 a 12, asi jste to přehlédla. Mějte se krásně!
Zde says
Paní asi měla na mysli bod 4, kde ochucujeme vodu a čekáme, až bude hotové kuře. Nepišete ale, že máme kuře do vody dát a vařit jej.
Martina says
🙂 tento recept jsem zkoušela asi před rokem a schytal chválu od rodiny. Prý se mi to povedlo líp než mámě 🙂 . Takže moc děkuji za recept, už jsem podle tohoto webu zkoušela více receptů, a vždycky to dopadlo velmi dobře. (do některých receptů jsem si také samozřejmě přidala i jiné ingredience)
Jarka says
Moc děkuji, Martino! 🙂
Martina says
Povedlo se! 🙂 Bylo to výborné, určitě ještě zopakuji.
Zde says
Píšete, že máme do rýže vlít hrnek vody, ale nejspíš máte na mysli vývar?