Jak se tak únor nenápadně překulil do března, zjistila jsem, že mně chybělo pár dní. Ne že bych nebyla ráda, že měsíc jara je už konečně tady. Zvláště letos vypadá všechno tak nadějně a jaro možná přijde tak, jak má. Ale mrzelo mě, že se mně nepodařilo pro vás v únoru připravit recept ze svých Předsevzetí 2014. A protože to byl cheesecake, mrzelo mě to dvojnásob. Bez dalšího odkladu vám tedy představuji…tvarohový cheesecake ve stylu klasického New York Style.
Tento cheesecake je podobný, a přece trochu jiný od mého klasického. Nepředpéká se korpus, není v něm kysaná smetana a je v něm víc vajec a navíc i žloutků. Zároveň se nepeče ve vodní lázni, což určitě nevadí, protože případné popraskání zakryje třešňová poleva. Sice jsem to nezkoušela, ale třešně můžete určitě nahradit i jiným ovocem, jako například borůvkami, malinami nebo jahodami. Jen bude třeba přizpůsobit množství cukru.
Tento cheesecake nejen skvěle chutná, ale i nádherně vypadá. Po rozkrojení se poleva samozřejmě všude možně rozlije, ale to mu na kráse neubere. Pokud chcete udělat klasický cheesecake, nahraďte tvaroh smetanovým sýrem jako je například Philadelphia nebo Lučina smetanová. Cheesecake bude o trochu jemnější. Ať už uděláte cheesecake tvarohový nebo klasický se smetanovým sýrem, výsledek bude dokonalý. Bez nadsázky.
tvarohový cheesecake
Notes
*Já používám skleněnou kulatou zapékací formu z Ikea, průměr cca 30 cm. Teď už ji bohužel nemají v nabídce.
** pro variantu klasického New York Style Cheesecaku použijeme smetanový sýr, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová
Ingredients
na korpus:
- 225 g máslových sušenek, rozemletých najemno (např. bebe)
- 113 g másla, rozpuštěného
- 100 g cukru
- 1/4 ČL soli
náplň:
- 1125 g plnotučného tvarohu**, pokojové teploty (odkapaného přes jemné síto, cca 1 hodinu)
- 350 g krupicového cukru
- 3 PL hladké mouky
- 1 ČL jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 ČL jemně nastrouhané pomerančové kůry
- 5 vajec
- 2 žloutky
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
třešňová poleva:
- 250 g vypeckovaných třešní (i zmrazených, ale rozmrazených)
- 2 PL (30 ml) citronové šťávy
- 50 g krupicového cukru
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 120 ml vody
Instructions
korpus:
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.
- Dortovou formu vel. 24 cm vymažeme máslem a sušenkovou směs vtlačíme na dno a do stran.
- Dáme ji do mrazáku, zatímco připravíme náplň.
náplň:
- Troubu předehřejeme na 250°C.
- Tvaroh ušleháme s cukrem a moukou v kuchyňském robotu (nebo ručním mixerem) dohladka.
- Přidáme vanilkový extrakt, pak pak vejce a žloutky, jedno po druhém a šleháme na nízké rychlosti.
- Řádně promícháme.
- Do větší kulaté pečící formy* (nebo jakékoliv zapékací formy, do které se pohodlně vejde forma s korpusem) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.
- Pečeme 15 - 20 minut nebo dokud se dort lehce nenafoukne.
- Pak teplotu snížíme na 95°C a pečeme dalších 60 minut.
- Dort vyndáme z trouby a okraj dortu ořízneme špičkou nože, abychom uvolnili korpus z formy.
- Lehce přikryjeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, potom vychladíme v lednici alespoň 6 hodin, ideálně přes noc.
třešňová poleva:
- Všechny suroviny smícháme ve středně velkém hrnci.
- Přivedeme k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, vaříme cca 2 - 3 minuty.
- Sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout.
- Nalijeme na vychlazený dort a necháme znovu vychladnout.
- Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
ola says
Tento cheesecake je opravdu výborný. Milujeme ho celá rodina a v posledním roce nahradil veškeré moučníky, které jsem pekla dřív. Ovoce obměňuju podle toho, jaká je zrovna sezona nebo podle obsahu mražáku.. Má ho moc rád i můj muž, který jinak tvaroh nejí. A ač je recept dlouhý, příprava je velice jednoduchá. Doporučuju všem a děkuju ze super recept 🙂
Jarka says
Super, moc děkuji Olgo, teď připravuji čoko verzi 🙂 těšte se! 🙂