Tento recept není pro netrpělivé. Nejen kuchaře. Není tím pádem vůbec pro mě. Aspoň jsem si to myslela. Je totiž pravda, že za posledních pár let jsem se naučila být neuvěřitelně trpělivá (děkuji vám moje milované princezny!), ale klidně otevřeně přiznám, že těstovinové mušle (nebo třeba cannelloni, tedy těstovinové trubky) mě opravdu plnit nebaví. Prostě je to otrava. Ale to by vás nemělo odradit od toho, si tento recept udělat. Už jsem vám říkala, že plnění mušlí je otrava?
Neznám nikoho, kdo by neměl rád těstoviny. Pokud vás ale už unavují špagety, penne nebo lasagna, zkuste něco jiného. Zkuste těstovinové mušle. Prostě těstoviny naplněné sýrem ricotta a doplněné rajčatovou omáčkou s vepřovým masem. Klíčovým kořením a tedy surovinou je tady mletý fenykl, který jde případně nahradit mletým anýzem. Dodá omáčce trochu jinou chuť, než jak jste zvyklí z klasické bolognské.
I když může být plnění mušlí zdlouhavé (a otravné – omlouvám se, musela jsem), neznamená to, že vám příprava tohoto jídla bude trvat půl dne. Naopak, naplnit mušle by vám nemělo zabrat víc jak půl hodiny.
Zaručuji vám, že toto jídlo je velmi jedlé a bude chutnat každému. Uspokojí minimálně 8 strávníků anebo budete rádi, že máte zbytky na několik dní dopředu.
Plněné těstovinové mušle
Ingredients
- 500 g těstovinových mušlí
- 100 g eidamu, nastrouhaného
na náplň:
- 750 g sýru ricotta
- 250 g strouhaného eidamu
- 1 vejce
- 1 ČL sušené bazalky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čerstvě mletého pepře
na omáčku s masem:
- 2 PL olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 5 stroužků česneku, lisovaného
- 500 g mletého vepřového
- 3 konzervy krájených rajčat á 400 g, celkem 1200 g
- 2 1/2 PL cukru (nebo více či méně podle chuti)
- 1 1/2 až 2 ČL soli
- 3 1/2 ČL mleté sladké papriky
- 1/2 ČL granulovaného česneku
- 1 ČL mletého fenyklu (příp.anýzu)
- 1 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 ČL mletých chilli papriček
- 1 PL sušené petržele
Instructions
- Těstovinové mušle uvaříme podle návodu, jen pozor, abychom je nepřevařili. (Spíše je lepší vařit je o 1 - 2 minutu méně, potom je hned propláchnout ve studené vodě.) Odložíme stranou.
omáčka:
- Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibule a česnek, necháme zpěnit a smažíme asi 1 minutu.
- Přidáme vepřové maso a všechno koření, řádně promícháme a smažíme dohněda.
- Přidáme konzervy rajčat, osolíme, osladíme. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme 45 minut.
- Po uvaření zkontrolujeme chuť - případně osolíme, osladíme, přidáme pepř.
náplň těstovin.
- Zatímco se omáčka vaří, naplníme těstoviny.
- Ve větší míse smícháme ricottu, nastrouhaný eidam, vejce a koření, společně se solí a pepřem. Dobře promícháme.
- Směsí naplníme uvařené těstovinové mušle. (Tip: těstoviny naplníme jen z poloviny, aby šly "zavřít." Směs by měla takto vystačit na celé balení těstovin).
dokončení:
- Na dno velké pečící nádoby nalijeme polovinu omáčku. Na ní vyskládáme naplněné těstovinové mušle.
- Navrch nalijeme zbylou omáčku a posypeme 100 g eidamu. Přikryjeme alobalem.
- Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme cca 30 minut.
Bára says
uvařeno, snědeno a velice pochváleno 🙂 děkuji za super recept Bára 🙂
Jarka says
Moc děkuji 🙂
Zrzu says
toho bych se ujedla! 😀
tess says
Ach, už vím, co dalšího budu vařit. Tedy, jakmile koupím ricottu :).
Misa says
Vypadá to skvěle! A prosíííím – odkud je ta zapékací mísa?? Díky;)
Jarka says
Děkuji, Míšo. Ikea :-)http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30132914/