Ať už ho slavíte nebo ne, dneska je Svatý Valentýn. Svátek lásky, který má asi tolik příznivců, jako odpůrců. Ano, přiznám se, že tento den svůj osobní facebook raději ani neotvírám, protože nechápu patetické projevy lásky na zdi, které si lidé mezi sebou projevují. Zrovna ten den tě miluji? Zrovna ten den jsi to nejlepší, co se mně kdy přihodilo? Vážně? Ale budiž. Proti gustu žádný dišputát.
Sama nepatřím mezi příznivce, ale ani mezi odpůrce Valentýna. Beru ho na vědomí, ale jinak je to jako každý jiný den. Spíš jsem si uvědomila, že je už polovina února a že je čas na další cookies z mého Předsevzetí 2014: každý měsíc cookies. A když je tu Valentýn, pojala jsem je jako Valentýnské cookies a tento týden tedy zakončíme dalším receptem na „červený samet“. I když já si osobně myslím, že není třeba je šetřit jen na speciální příležitost ( jako je třeba Valentýn, ale třeba i Vánoce), kdybych je měla denně, vůbec bych se nezlobila.
Tyto měkké, nadýchané a hlavně krásně rudé cookies jsou neuvěřitelné. Je to zase klasický recept na „červený samet“. Můžete je také upéct bez nasekané čokolády a jen je třeba rozpuštěnou bílou čokoládou, smíchanou s trochou ztuženého tuku, ozdobit. Hlavně ale zase nezapomeňte, že je nesmíte péct moc dlouho, aby nebyly křupavé. Z trouby je chcete vytahovat, dokud se zdají být stále ještě lehce nedopečené. Než je budete sundavat z plechu, nechte je řádně vychladnout.
Ať už slavíte nebo ne, Krásného Valentýna!
{ valentýnské } sušenky „červený samet”
Ingredients
- 2 1/4 hrnku (155 g) hladké mouky
- 2 1/2 PL kakaa na pečení
- 1 1/2 ČL kukuřičného škrobu
- 3/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 7 PL (100 g) másla, pokojové teploty
- 6 PL (85 g) ztuženého tuku, pokojové teploty
- 1 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 ČL octa
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL červeného potravinářského barviva (tekutého)
- 150 g bílé čokolády, nasekané nahrubo
Instructions
- Troubu předehřejeme na 190°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou.
- V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixérem) ušleháme máslo, ztužený tuk s cukrem do pěny.
- Přidáme vejce, žloutek a šleháme, dokud se řádně nespojí.
- Pak přidáme ocet, vanilku a potravinářské barvivo. Opět řádně promícháme.
- Pomalu přidáváme suché přísady a mícháme, až se spojí.
- Vmícháme 100 g nasekané čokolády.
- Polévkovou lžící nabereme asi 1 - 2 PL těsta, uděláme z ní kuličku a dáme ji na plech v dostatečném rozestupu (cca 9 - 12 sušenek na 1 plech). Do každé kuličky (sušenky) zatlačíme ještě pár kousků čokolády.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 8 - 10 minut.
- Necháme vychladnout na plechu.
- Podáváme při pokojové teplotě.
- Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici, cca 5 dní. Aby byly sušenky vláčné a měkké, vyndáme je pár minut před podáváním z lednice a necháme je v pokojové teplotě, příp. je dáme na pár vteřin do mikrovlnné trouby.
Nelča says
Dobrý den. Chci se jenom zeptat jestli se dají místo potravinářského barviva použít třeba rozmixované maliny.
Jarka says
Bohužel 🙁 to nejde