Myslíte, že už máte dost receptů na brownies? Tak to se mýlíte, nejsme zdaleka hotovi. Podle mě jich není nikdy dost. Pokud pro ně máte slabost (tak jako já), tak si vždycky najdete nový způsob, jak je udělat. Když už vás omrzely klasické, základní brownies, můžete je něčím obzvláštnit – arašídovým máslem, dýní, těstem na sušenky nebo třeba tyčinkami snickers. Nebo se můžete držet při zemi a dát na ně pouze vlašské ořechy. I když slovo pouze není vůbec na místě.
Tyto brownies jsou hutné a měkké, které mají navrch polevu s vlašskými ořechy. Ty můžete nechat vcelku nebo je nasekat nahrubo. Vlašské ořechy je možné také nahradit pekanovými, pokud jim dáváte přednost. Ořechy jim každopádně dodají luxusní finiš, jen nezapomeňte, že brownies nesmíme péct moc dlouho, aby nezbuchtovatěly. Potom už by to nebyly brownies, ale kakaová buchta.
brownies s vlašskými ořechy
Ingredients
na brownies:
- 2 vejce
- 3/4 hrnku (75 g) kakaa na pečení
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL instantní kávy smíchané s 1 ČL vody
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 hrnky (200g) krupicového cukru
- 1 hrnek (113 g) másla, rozpuštěného a lehce vychlazeného
- 1 1/2 hrnky (195 g) hladké mouky
na ořechovou polevu:
- 1/4 hrnku (56 g) másla
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 40 ml medu
- 1 PL (15 ml) smetany
- 1 hrnek (100 g) vlašských ořechů (celých nebo nakrájených)
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme a vysypeme pečící formu velikosti 22 cm.
- Ve velké míse ušleháme vejce, vanilkový extrakt, kakao, sůl, prášek do pečiva a instantní kafe smíchané s vodou, dokud se suroviny dobře nespojí.
- Vmícháme cukr a rozpuštěné máslo, dobře promícháme.
- Nakonec přidáme mouku, promícháme.
- Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme 15 minut.
- Mezitím si připravíme polevu.
poleva:
- V kastrolu na mírném stupni smícháme máslo, hnědý cukr, med a smetanu. Vaříme 1 minutu, pak přidáme ořechy.
- Ihned nalijeme na upečené brownies a vrátíme na dalších 15 minut do trouby.
- Upečené brownies vyndáme z trouby a necháme je zcela vychladnout ve formě, potom je vyndáme z formy a krájíme velmi ostrým nožem, který si mezi řezy očistíme.
monika says
Dobry den Jarka, Vase brownies delam uz asi 5 raz a stale sa mi poleva vpije do testa. Dodrzujem postup… neviete kde moze byt chyba? Dakujem!
Jarka says
Dobrý den Moniko, jediné co mně napadá je nechat polevu lehce vychladnout, až bude mít hustější konzistenci a pak ji nalít na na hotové brownies. Případně je i možné ji už nezapékat, to se určitě nevpije. Mějte se krásně!
Jana says
Dobry den, chtela bych se zeptat,jakou smetanu davate do polevy?zakysanou nebo na slehani 30% nebo tu obyc 12%? Diky
Jarka says
Dobrý den Jano, tu 31-33%, ale myslím, že 12% by byla taky ok, jen ne zakysanou. 🙂
Martina says
Dobrý den, vyzkoušela jsem recept a prosím o informaci jakou konzistenci má mít těsto a zda se vejce slehaji nejdřív bez kakaa. Dekuji
jarka says
Milá Martino, už je to starší recept a dlouho jsem ho nedělala, ale na brownies je většinou těsto hodně hutné, a to i v syrovém stavu. Udělala bych to tak, že bych začala ušleháním vejcí a pak bych postupně přidávala ty další suroviny, jak v bodu 2. Mějte se!