Existuje tolik způsobů, jak udělat omáčku na pizzu. Myslím, že kdybych se zeptala různých kuchařů, jak dělají tu svoji domácí omáčku, bude ji každý dělat jinak. Ani já se nedokážu spokojit jen s jedním receptem. Záleží na ročním období a surovinách, bylinkách, které mám po ruce. A taky na mojí náladě.
Tento recept používám nejčastěji v zimních měsících. Základem jsou konzervovaná rajčata s cibulí a česnekem, ochucená solí, pepřem a sušenými bylinkami, oreganem a bazalkou. Důležité je vařit omáčku bez pokličky, aby se částečně vypařovala voda a byla hustější. Kyselost rajčat snížíme oslazením, a to podle chuti. Já obvykle sladím třemi až pěti čajovými lžičkami, ale záleží skutečně na vašich chuťových buňkách.
Tento recept vystačí na 8 porcí pizzy o průměru 32 cm. Omáčku můžete zamrazit, nebo ideálně zavařit, tak jako to dělám já. K zavařování používám sklenice Weck, které kupuji na ezavarovani. Nejen, že s nimi mám výborné zkušenosti, ale i pěkně vypadají. Vždy si ráda udělám omáčku do zásoby, protože potom je příprava pizzy skutečná rychlovka. Můžu tak pizzu servírovat alespoň jednou týdně po dobu necelých dvou měsíců. A za to mě doma mají moc moc rádi. Pizza patří mezi naše oblíbené večeře a vy se těšte, až vám v brzké době představím svoje oblíbené těsto na pizzu. Jiné už potřebovat nebudete!
{ nejlepší } omáčka na pizzu
Notes
Sladkost můžete vždy doladit přidáváním více cukru, ale vždy jen max. po 1/4 ČL. Pokud máte tedy strach, aby omáčka nebyla moc sladká, začněte menším počtem lžiček a pak vždy přidávejte a ochutnávejte, doku nedosáhnete správné rovnováhy.
Ingredients
- 1 - 2 PL olivového oleje, extra panenského
- 3 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule, nakrájená na jemno
- 1/2 hrnku (120 ml) kuřecího vývaru
- 3 konzervy krájených rajčat (á 400 g)
- 1/2 ČL soli
- 1/2 až 1 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušené bazalky
- 3 - 5 ČL cukru (podle chuti)
Instructions
- V hlubším hrnci rozehřejeme na středním stupni olivový olej, přidáme cibuli a za stálého míchání ji smažíme cca 4 až 5 minut. Přidáme česnek a smažíme asi další 1 minutu.
- Přidáme kuřecí vývar a za občasného míchání vaříme asi 10 minut, nebo dokud se tekutina nevypaří o polovinu.
- Přidáme krájená rajčata, promícháme, sůl a pepř a cukr podle chuti. Promícháme.
- Nakonec přidáme oregano a bazalku.
- Snížíme teplotu a za pravidelného míchání vaříme bez pokličky 30 minut.
- Nakonec omáčku lehce rozmixujeme ponorným mixerem. Skutečně jen lehce, větší kusy rajčat, cca 10 krát krátce zapulzujeme.
Markéta says
Také milujeme pizzu. Moc se proto těším na Vaše těsto…. 🙂
Eva says
Dobrý den,
dnes jsem dělala podle vašeho receptu omáčku na pizzu, chtěla jsem jen vědět zda jsem vás pochopila dobře dala jsem do omáčky 3 plechovky rajčat a každá mela 400 g. Je to tak správně?
Děkuji Eva Kalafut
Jarka says
Naprosto Evo. 🙂
Žirafka says
Pizza je u nás doma naprostou samozřejmostí 🙂 ……..a to nejen v létě. Proto si také vyrábím domácí omáčku a to velice podobným způsobem. Mám i svoje osvědčené těsto na pizzu,ale velice ráda si svoji kuchařku obohatím i o Váš recept 🙂 Jinak stránky jsem objevila teprve nedávno, jsou kouzelné, s nádhernými recepty a krásnými fotkami……….moc ráda se k Vám budu vracet 🙂
Jarka says
Moc děkuji! Jsem ráda, že se Vám u mě líbí 🙂 Mějte se krásně!
marpaj says
Jarko, Vaše stránky jsou nádherné. Narazila jsem na ně náhodou, a žasnu. Recepty budu určitě zkoušet, vypadají parádně:-)
Jarka says
Milá Marpaj, moc Vám děkuji za krásná slova pochvaly 🙂 Jsem ráda, že se Vám blog líbí a doufám, že Vám budou recepty chutnat! 🙂 Mějte se krásně!
Anym says
Dobrý den, Jarko,
chystám se připravit si Vaši omáčku na pizzu do zásoby a zavařit si ji. Chci se proto zeptat, zda jsou na obrázku sklenice Weck 165 ml nebo větší. Předem děkuji za odpověď a děkuji také za všechny recepty, které jsou vždy trefou do černého 🙂
Jarka says
Dobrý den, moc děkuji! Já mám skoro všechny velikosti sklenic a teď už si bohužel nevybavím, jaká je použitá na fotce, ale myslím, že je to 120 ml. Mějte se krásně!
Petra says
Bezva recept na sugo, dělám základní verzi ale tahle se mi taky moc líbí, vyzkouším! Jenom mě trošičku zarazilo že má oranžovou barvu, přitom rajčata z plechovky jsou vždycky krásně červená…. čím to? 🙂 Děkuji a ať se vám daří, Petra
Michal H. says
Oranžovou barvu to dostane až tím mixováním – podle mě je to díky té cibule a možná i bazalky.
Ale je to skvělé, kdepak nějaké kečupy na pizzu, tohle tomu dodá tu správnou chuť!
Kamila says
Dobry den ,vase stranky prostě miluji ?? uz jsem vyzkousela tolik vasich receptů a vsechny na jednicku .
Mohu se vas zeptat k receptu jak zavarujete omáčku na pizzu ve sklenickach weck ,jak dlouho?dekuji za informaci kamila