Užíváte si konečně pořádnou zimu? Nebo se snad už těšíte na léto? Já mám zimu, tedy tu správnou, se sněhem, moc ráda a už se nemůžu dočkat, až brzy vyrazíme na lyže. Tím brzy ale myslím nejdřív příští rok. Do té doby mně stačí, že je bílo a teploty lehce pod nulou, aby nám ten sníh aspoň nějakou dobu vydržel. Pokud ale zima není zrovna váš šálek kávy, mám pro vás vysloveně letní recept. Zmrzlinu! Ale kdo říká, že se zmrzlina jí jenom v létě?
Tato zmrzlina se za rok určitě dostane do mých 10 nejoblíbenějších z roku 2014, a bude hodně vysoko. Tak sebevědomá jsem. A to by vás mělo přesvědčit si ji udělat. V angličtině se jí říká Cookies and Cream (nebo se zkracuje jako cookies ‚n cream) a je to vlastně sladká smetanová zmrzlina, obvykle vanilková, smíchaná s čokoládovými sušenkami, nejčastěji Oreo. Tak jednoduché, ale přitom tak úžasné. Podle wiki se sice neustále debatuje o tom, kdo ji vymyslel, ale to nic nemění na tom, že už od roku 1983 patří do Top 5.
Máte rádi zmrzlinu a sušenky Oreo? (Upřímně, kdo by neměl?) Pak budete z této zmrzliny v sedmém nebi. Spíš v extázi. Stejně jako já. Její chuť je naprosto bezkonkurenční a je to zase další důvod, proč si koupit zmrzlinovač. A nebo si ji zkuste připravit i bez zmrzlinovače pomocí mého návodu!
zmrzlina se sušenkami oreo
Ingredients
- 5 žloutků
- ½ hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1 ¾ hrnku (420 ml) smetany, 31%
- ¾ hrnku (180 ml) plnotučného mléka
- ¼ ČL soli
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 balení sušenek Oreo (154 g), 14 - 15 sušenek
Instructions
- V větší míse smícháme žloutky se 1/4 hrnku (50 g) cukru, dokud se cukr nerozpustí.
- Ve středně velkém hrnci rozšleháme zbývající cukr, smetanu, mléko a sůl. Dáme na plotnu a na mírném ohni zahřejeme, dokud nezačne stoupat pára.
- Směs postupně nabíráme naběračkou a zašleháme do vaječné směsi. Šleháme rychle, abychom vajíčka neuvařili. Tento postup opakujeme, dokud nezapracujeme všechnu mléčnou směs do vaječné.
- Směs přivede k lehkému varu a vaříme dokud směs nezhoustne, cca 1 až 2 minuty.
- Směs přecedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
- Až bude směs vychlazená, připravíme ji ve zmrzlinovači podle návodu.
- Mezitím nakrájíme sušenky Oreo nahrubo a dáme je vychladit na 15 minut do mrazáku.
- Jakmile je zmrzlina hotová, vmícháme nakrájené sušenky a dáme ji zamrazit.
převzato z: Sweet Cream and Sugar Cones
Petra S. says
Dobrý den, zůstane zmrzlina „měkká“ a snadno nabíratelná, i když je v mrazáku třeba týden? Nebo je třeba ji před podáváním nechat nějakou dobu povolit (a je v tomto rozdíl mezi zmrzlinou ze zmrzlinovače a ? Už dlouhou dobu hledám takový recept, kdy je možné zmrzlinu i po několika dnech v mrazničce normálně odkrojit hned po vytažení z mrazáku a není třeba použít hrubého násilí, protože se ze zmrzliny stal kus tvrdého ledu 😀 Předem děkuji za odpověď, Petra
Jarka says
Petro, tato zůstane bez problému nabíratelná i měsíc, i když vám garantuji, že ani ten týden to nevydrží. 🙂 Ne vážně, žádný led nečekejte, maximálně nechat 1 – 2 minutu venku, ale kopečkovačem bez problému naberete kdylikov. 🙂
Jana Schmidtová says
Hezký večer, náhodou jsem narazila na Vaše stránky, když jsem hledala návod na přípravu zmrzliny, protože jsem si koupila úplně obyčejný zmrzlinovač z Lidlu a chtěla jsem ho vyzkoušet
Jana says
Zmrzlinu jsem vyzkoušela, výborná. Děkuji za recept. Mohla bych poprosit o jiné recepty na zmrzlinu, email jsem opravila, vloudila se chybička
Jarka says
Moc děkuji, pošlu 🙂