Kolik je mezi vámi milovníků chleba? Kdo potřebuje pravidelně dodávat energii ve formě pořádných sacharidů? Ještě než jste dočetli předcházející větu, už jsem měla ruku zvednutou. Aaaach, sacharidy. Tolik vás miluji a den si bez vás neumím představit. Není zkrátka nic lepšího, než pořádný domácí chleba. A ukážu vám, že domácí pekárnu opravdu nepotřebujete!
V rámci mých kuchyňských předsevzetí 2014 jsem se rozhodla upéct každý měsíc alespoň jeden chleba (určitě jich bude víc) a každý měsíc se s vámi o jeden recept podělit. Čeká vás tedy 12 receptů na chleba nebo housky. Dnes začneme mým oblíbeným chlebem s ovesnými vločkami a medem. Jako malá holka bych ho asi obešla obloukem, ale dnes patří mezi moje nejoblíbenější. Dělám ho alespoň dvakrát do měsíce a divím se, že tu pro vás ještě nemám recept.
Připravit tento chleba by nemohlo být jednodušší. Základem je samozřejmě kynuté těsto, které rozválíte na silnější placku a srolujete.
Srolovaný chleba upečete po druhém vykynutí v bochníkové formě a co je velmi důležité, před krájením ho m.u.s.í.t.e. nechat zcela vychladnout, aby zůstal nadýchaný.
Jelikož chleba obsahuje 60 ml medu, je trošku sladší (než klasický chleba, na který jste pravděpodobně zvyklí), ale s ovesnými vločkami se tato chuť skvěle doplňuje. (Myslím, že nic nebrání snížit množství medu třeba jen na 30 ml). Pokud si ho ale přece jen (možná kvůli tomu medu) nedokážete představit se šunkou, salámem nebo sýrem, určitě si ho zamilujete otoastovaný a namazaný máslem.
domácí chléb s ovesnými vločkami a medem { předsevzetí 2014: každý měsíc chleba }
Notes
Nebuďte netrpěliví a nechtějte bochník krájet ještě teplý. Skutečně vyčkejte, až zcela vychladne - ať už při pokojové teplotě, nebo třeba za okny (jako to dělám já, když pospíchám nebo jsem nedočkavá 🙂 )
Ingredients
na těsto:
- 3 hrnky (380 - 400 g) hladké mouky
- 3/4 hrnku (80 g) ovesných vloček
- 1/2 kostky droždí (cca 25 g)
- 1 1/2 ČL soli
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 1/4 hrnku (60 ml) teplé vody
- 2 PL (28 grams) másla
- 1/4 hrnku (60 ml) medu
na posypání:
- 1 1/2 až 2 PL medu, ohřátého
- 1 1/2 až 2 PL ovesných vloček
Instructions
těsto:
- Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme mouku, ovesné vločky, sůl a rozdrobíme droždí.
- V malé misce nebo větším hrnku (cca 0,5 l) ohřejeme mléko tak, aby bylo dost teplé, ale nevařilo se. Přidáme máslo a za stálého míchání ho necháme v mléce rozpustit. Vmícháme med a vodu.
- Směs mléka nalijeme do suchých přísad a pomocí hnětacího háku (nebo vařečkou) vypracujeme hladké a pružné těsto (cca 10 minut).
- Pokud je těsto moc lepkavé, přidáme mouku, ale vždy jen po cca 10 g. Pokud je moc hutné, přidáme vodu, po 1 ČL. (Já vždy začnu s 380 g a obvykle skončím na 390 g. Před přidáním mouky nebo vody musíme být trpěliví - nejdříve bude těsto hodně lepkavé. Pokud bude lepkavé i po 5 minutách, přidáváme postupně mouku, ale vždy jen po 10 g.)
- Uhnětené těsto dáme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu.
- Po vykynutí těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.
- Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm) vyložené pečícím papírem.
- Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
- Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dáme malý hrnec, do kterého nalijeme 0,5 l vroucí vody.
- Jakmile bochník zdvojnásobil svůj objem, potřeme ho ohřátým medem a posypeme ovesnými vločkami.
- Pečeme 40 - 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C.
- Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout.
Lenka says
To je přesně chléb podle mého gusta. Mám ráda tyhle „sladké“chleby. jen mě ještě napadlo, jestli by šla i kvásková verze. Nezkoušela jsi?
Jarka says
Děkuji 🙂 zkoušela obě verze, naprosto se stejnými výsledky. Smíchala jsem med, mléko a vodu, do toho droždí a vzešlý kvásek pak do suchých přísad.
Krtik says
Chlebík je výborný…. Ideálka na víkendovou rodinnou snídani, kdy se nespěchá a je čas si snídani vychutnat.
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Veru says
Výborný! Peču již podruhé ?
jarka says
Moc děkuji, veru!