Upřímně, ani nevím, co bych měla napsat. Tyto muffiny jsou prostě bomba. Tečka.
Uvědomila jsem si, že jsem nikdy předtím klasické muffiny s kousky čokolády nedělala. Pekla jsem čokoládové s čokoládou (na receptu ale musím ještě trochu pracovat, zatím nedopadly tak, abych vám je mohla představit), ale tyto jsou něco jiného. Velmi jednoduché, ale přitom plné čokoládových kousků. Skoro jako klasické americké čokoládové cookies ve formě muffinu.
Když jsem je dala do trouby, tak jsem je skoro každou minutu kontrolovala. Vždy jsem zvědavá, jak vysoké muffiny budou, jak hodně těsto vyběhne, ale hlavně, jestli nevyskočí úplně mimo formu. Nesnáším čištění muffinové formy! Tady jsem prvních pár minut byla v rozpacích. Vůbec nic se tam nedělo. Byla jsem smutná a přemýšlela jsem, co jsem udělala špatně. Ale pak najednou, těsto začalo stoupat a vytvořilo ten krásný, úžasný kopeček, jaký má správný muffin mít. Dopadly přesně podle mých představ. Mise dokončena.
muffiny s čokoládou
Notes
Muffiny uchováváme ve vzduchotěsné nádobě. Při pokojové teplotě spotřebujeme za 2 - 3 dny, v lednici za cca 5. Po vyndání lednice je můžeme dát na pár vteřin do mikrovlnky rozehřát.
Ingredients
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky
- 1/3 hrnku (65 g) hnědého třtinového cukru
- 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 1/2 hrnku (113 g) másla, rozpuštěného a lehce vychlazeného
- 2 vejce
- 2/3 hrnku (160 ml) plnotučného mléka
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 150 g mléčné čokolády, nakrájené nadrobno
Instructions
- Troubu předehřejeme na 205°C a formu na 12 muffinů vyložíme muffinovými košíčky.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložíme stranou.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme cukry a vejce do pěny. Přidáme vychlazené rozpuštěné máslo, mléko a vanilku.
- Vmícháme suché suroviny a dobře promícháme.
- 2 PL nasekané čokolády odložíme stranou a zbytek lehce vmícháme do těsta.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch nasypeme cca 1/2 ČL nakrájené čokolády.
- Pečeme v předehřáté troubě 17 až 20 minut , nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed muffinu není po vytažení suchá.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
Lenka says
Zrovna jsem včera přemýšlela, co udělat pro kolegy z práce a volba byla jasná. Už jsou skoro pryč a jsou opravdu bezva.
Jarka says
Výborně! To jsem ráda, že chutnaly 🙂
Veronika says
Super!!!I já takový antitalent jsem to zvládla a muffiny jsou vynikající!!všichni se po nich olizujou,a prej mám jít péc hned další várku 😀 ..takže mnohokrát děkuji za recept!!! 🙂
Jarka says
Moc děkuji 🙂
Michaela says
Celkem jich bylo něco přes 20 😀 Silikonové formy mi bohužel nestačily, takže jsem musela utíkat i pro papírové. Ale jsou opravdu výborné 🙂
jitka says
Jsou výborné,ale čokoládové jsou ještě lepší.Díky za recepty
Jarka says
Děkuji, Jitko!
Jesse Hall says
Jsou skvělé.S těstem se výborně pracuje.A děti si moc pochutnaly.Za mě top.
jarka says
Moc děkuji! 🙂
Pavlína says
Výborné. Pekla jsem ale trošku jinak – prvních 5 minut na 200 a potom 15 minut na 180 stupňů (podle Vašeho receptu na banánovočokoládové muffiny). Děkuji za další recept, ukládám do sbírky. 🙂