A máme tu další ze série Předsevzetí 2014, tentokrát na téma Polévky. Mým předsevzetím je, udělat každý týden polévku. To ale neznamená, že vás budu každý týden trápit novým receptem. Budu vybírat jen ty, které jsou třeba něčím trochu zvláštní a stojí za to. Jako třeba batátová s mrkví a čedarem. Oranžovější by snad už ani být nemohla.
Možná jsem to tu už někdy zmiňovala, ale polévky u nás nejíme jako předkrm k hlavnímu jídlu. Sice jsem tak samozřejmě vyrostla, asi jako většina z nás, ale není to něco, bez čeho si oběd nedokážu představit. Místo toho jíme polévky k večeři. Zatím ne tak často, jak bych si představovala, ale toto předsevzetí to má změnit.
Mám ráda husté, krémové polévky, zkrátka takové, které lze podávat jako hlavní jídlo a dobře vás zasytí. Tato polévka tyto moje požadavky do puntíku splňuje, a kromě toho má i něco navíc. Je totiž výživná a zdravá. Jen se podívejte na seznam surovin. Uvaříte ji během 20 minut a proto by vám její příprava neměla nabourat jakékoliv plány při přípravě večeře během pracovního týdne. Podávejte ji třeba s celozrnným chlebem.
předsevzetí 2014: každý týden polévka { polévka s batáty, mrkví a čedarem}
Ingredients
- 1 PL (15 g) lžíce másla
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 175 - 200 g mrkve, nakrájené nadrobno
- 250 g batátů, nakrájených nadrobno
- 2,5 hrnků (600 ml) kuřecího výbaru (nebo 1/2 hrnku, 125 ml bílého vína a 2 hrnky, 480 ml vývaru)
- 1/4 hrnku (60 ml) smetany, 31 %
- 60 g čedaru
- sůl na dochucení
Instructions
- Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, batáty a mrkev. Zeleninu dusíme asi 5 minut.
- Přidáme víno (používáme-li) a promícháme. Přidáme vývar, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut, dokud není zelenina měkká.
- Rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. (nebo v klasickém mixeru)
- Vrátíme na plotnu a lehce prohřejeme. Přidáme smetanu, cheddar a dochutíme solí. .
- Podáváme ozdobené smetanou, čerstvou petrželkou nebo třeba koriandrem.
Magdaléna says
Báječný nápad! Děkuji