Máme tu nový rok, pro někoho čas předsevzetí. A tak jsem si říkala, že by se možná hodil nějaký zdravý recept. Cuketa, melasa, celozrnná mouka – to zní přece docela zdravě. Ale nic se nemá přehánět a toto je přece blog o jídle, dobrém jídle. Proč tedy nepřidat čokoládu!
Toto byla moje druhá zkušenost pečení s melasou. Obvykle ji seženete v obchodě se zdravou výživou (já ji koupila v Country Life ve Vodičkově ulici.) Na Vánoce jsem z ní dělala poprvé melasové sušenky a přiznám se, že mně docela překvapila. Nejdřív jsem si na její chuť musela zvyknout, ale pak jsem si ji oblíbila. Možná mně dokonce toto cukroví chutnalo nejvíc. Pokud nemáte melasu, nic se neděje. Můžete místo ní použít i med. Jen počítejte s tím, že chlebíček nebude mít tuto tmavě hnědou barvu a výraznou chuť melasy.
A cuketa? Ani nebudete vědět, že tam je. Chlebíčku dodá neskutečnou vláčnost a vůbec ji nebudete cítit. Psst – hlavně to prosím neříkejte mojí rodině.
{ sladký } celozrnný cuketový chlebíček s melasou a čokoládou
Notes
Pokud místo melasy použijete med, bude chlebíček světlý.
Ingredients
- 2 vejce
- 1/3 hrnku (60 ml) melasy nebo medu
- 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
- 1/3 hrnku (65 g) hnědého cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 hrnky (240 g) celozrnné mouky
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mleté skořice
- 300 g cukety, i se slupkou a nastrouhané najemno
- 100 g mléčné čokolády, nakrájené nadrobno
- 75 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku; nebo vyložíme pečícím papírem.
- Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) ušleháme vejce, cukr, melasu (nebo med), olej a vanilku.
- Přidáme mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a skořici, a mícháme dokud se suroviny dobře nespojí.
- Vmícháme cuketu, čokoládu a ořechy, dobře promícháme.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 55 do 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed koláče není po vytažení suchá.
- Před krájením necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě.
Nikol says
Jako delate si „soufky“? :O :D..neuveritelne..ty recepty odnekud berete, nebo je vymyslite sama? Nevim jak sem narazila na tuhle stranku uz ani, ale kdyz me neco napadne na co mam chut, vzdy se podivam nejdriv sem a vim, ze jdu na jistotu a je to proste bomba, pokazde. Ne jen, ze se to povede, ale je to dobre. Nejsou to obycejne otrele recepty ani zadny prekombinovany mismas, radoby neco extra. To se ani neda popsat co to je..Treba tenhle chlebicek, proste nic extra, zachvili hotove a behem tydne uz mam druhy a vlastne ani nevim proc, proste nemuzu prestat ho jist a to sem cuketu nemela normalne nikdy v puse. Veskere recepty si davam do veganske verze a tak se ctvrtkou cukru v receptech, ale vazne se to nepozna a vynikajiciii. Dekuji za stranku a preju spoustu dalsich novych super receptu, ktere si muzu bez obav upect :). Mam v planu tenhle chlebicek upect babicce na narozeniny v dortove forme s coko polevou, protoze ji hrozne chutnal a da se rict, ze je i zdravy vlastne :).