Vánoce jsou tu co by dup a toto je můj (snad zatím) jediný vánoční počin v kuchyni. Seznam cukroví na tento rok je zatím jen na papíře a pokud se do něho nevrhnu tento víkend, tak asi nikdy. Důvod mého letošního odkládání je ale prozaický. Letos z časových důvodů nepeču ve velkém a tak mě nic netlačí. Pořád si říkám, že těch pár kousků (tedy spíše druhů) přece musím zvládnout. A tak jsem místo cukroví aspoň upekla vánočku. Tentokrát podle Romana Vaňka. V jeho Pokladech klasické české kuchyně jsem na ní koukala už hodně dlouho.
Tento recept je vlastně úplně stejný jako jeho recept na mazanec. Ten jsem s vámi sdílela kolem letošních Velikonoc, i když jsem u něj udělala pár drobných změn podle své chuti. Vánočku jsem tentokrát udělala přesně podle receptu a bez jakýchkoliv změn. Těsto je na přípravu jednoduché, krásně kyne a dobře se s ním pracuje. Jediné, co jsem zatím nezvládla, bylo pletení vánočky ze 6 pramenů. Přiznám se, že mně nebavilo číst a soustředit se na ten postup. Protože se ale chystám péct letos ještě alespoň tři vánočky pro rodinu, rozhodla jsem se, že to musím pokořit. Našla jsem úžasné video na youtube a zjistila jsem, že je to lehké jak facka. Kéž bych si ho vyhledala už dřív! Každopádně ale moje původní amatérské pletení nic nezměnilo na úžasné chuti této vánočky a vy si ji letos určitě udělejte!
vánočka { podle romana vaňka }
Notes
Video jak uplést vánočku z 6 pramenů
Ingredients
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 115 ml vlažného mléka
- 60 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 70 g změklého másla
- 4 g soli
- nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
- 1 vejce
- 35 g rozinek
- 35 g nasekaných loupaných mandlí
- rozšlehané vejce na potření
- mandlové lupínky na posypání (nebo nasekané mandle)
Instructions
- Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
- Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
- Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.
- Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme.
- Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).
- Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen dlouhý asi 30 cm. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat.
- Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.
- Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme hodinu kynout.
- Předehřejeme troubu na 160°C.
- Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40 - 50 minut dozlatova.
Magdaléna says
Děláme „patrovou“. Cop ze čtyř, ze tří a navrchu ze dvou 🙂
Ale i ta tvoje vypadá krásně 🙂