Je neděle večer a já tu sedím na gauči a přemýšlím a rozjímám. Minulý týden byl trochu bláznivý a hektický a tak je příjemné si jen tak sednout, zapálit si pár svíček, včetně druhé adventní a jen tak v tichu si vydechnout. To, že jsme na Mikuláše s mým milovaným bratrem oslavili naše narozeniny (a já si aspoň v rychlosti udělala jeden ze svým oblíbených dortů) bylo trochu zastíněno tím, že Natali měla týden trvající střevní chřipku a taky tím, že naše Laura „oslavila“ tři měsíce. Z novorozence, který měl lehce pod 3 kila je kojenec, který jich má lehce přes šest. Je to spokojené, klidné a usměvavé miminko, které kromě toho velmi rádo spí. Nemůžu si vůbec stěžovat!
A tak s vámi dneska sdílím velmi jednoduchý, ale přitom famózní ořechový věnec. Už jsem ho dělala několikrát a vždycky byl s nadšením přijat. Připomíná mně takové ty ořechové šátečky, které si koupíte v obchodě. Můžete použít ořechy podle své chuti – lískové, vlašské nebo třeba mandle, které jsem použila já. Taky můžete vynechat v náplni skořici, pokud chcete výraznější chuť ořechů, ale podle mně se tam skvěle hodí a vůbec ořechy nezastíní. Vzhledem k tomu, že věnec nejen skvěle chutná, ale i vypadá, myslím, že se bude výborně hodit na váš sváteční stůl. Může tak doplnit tradiční vánočku nebo štolu.
ořechový věnec
Ingredients
těsto:
- ½ hrnku (120 ml) mléka
- ½ hrnku (120 ml) rostlinného oleje
- ½ hrnku (100 g) krupicového cukru
- ½ ČL soli
- 2 vejce, lehce ušlehaná
- 1 balíček sušeného droždí
- ¼ hrnku (60 ml) teplé vody
- 3 ½ - 4 ½ hrnku (435 g - 560 g) hladké mouky
na náplň:
- 4 PL (56 g) másla, rozpuštěného
- ⅔ hrnku (130 g) hnědého třtinového cukru
- 2 ČL skořice
- 150 g oblíbených nasekaných ořechů (vlašské, mandle, lískové)
na polevu:
- 1 hrnek (125 g) moučkového cukru
- 2 PL teplého mléka
- ½ ČL vanilkového extraktu
Instructions
těsto:
- Droždí rozpustíme v 60 ml teplé vody. Promícháme a odložíme stranou.
- Mléko ohřejeme skoro k bodu varu a potom v hluboké míse kuchyňského robotu smícháme s olejem, cukrem a solí. Promícháme a nakonec přidáme vejce. (Pozor, aby směs před přidáním vejce nebyla už horká, abychom vejce neuvařili!)
- Přidáme směs droždí s moukou a promícháme.
- Postupně přidáváme mouku a hněteme (buď v kuchyňském robotu nebo ručně). Nejdříve přidáme 375 g a potom už přidáváme vždy jen 50 g. Uhněteme vláčné těsto.
- Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1 - 2 hodiny.
náplň:
- Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň.
- V míse smícháme ořechy, hnědý cukr a skořici.
dokončení:
- Po vykynutí těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na 2 díly.
- Každý díl rozválíme na obdélník velikosti 20 x 30 cm a pomažeme ho polovinou rozpuštěného másla a rozprostřeme na něj polovinu ořechové náplně.
- Těsto srolujeme po delší straně a konce spojíme (uděláme věnec) a přeneseme na pečící plech vyložený pečícím papírem.
- Nůžkami těsto nastřihneme (uděláme zářezy) cca 1,5 - 2 cm od sebe.
- Postup opakujeme s druhou polovinou těsta.
- Necháme vykynout, cca 1 hodinu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut, dozlatova.
poleva:
- V misce smícháme moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt. Polevou ozdobíme upečený věnec dokud je ještě lehce teplý.
Magdaléna says
v Apetitu jsem viděla malinový a upekla s jablky…. nicméně ořechovy vypadá také lákavě 🙂
Vendula says
Věnec vypadá báječně a určitě ukládám na podzimní ořechování. =)
Martina says
Byla deštivá jarní neděle, děti doma s neštovicemi, tak jsem se vrhla na ořechový věnec. A další super dobrota od Vás. Poleva byla ulizována, že na ozdobení skoro nezbyla :-). Jeden věnec zmizel hned, půlka zbyla do druhého dne a ten byl skoro ještě lepší. Mňamka, díky.
Jarka says
Moc děkuji, Martino! Mějte se krásně!
Paní says
Výborný recept
Jarka says
Moc děkuji!