Sami to znáte. Kromě těch obyčejných dnů, máte občas dny, kdy si přejete, aby vůbec neskončily; ale také dny, které chcete mít naopak co nejdříve za sebou. Může to začít úplnou prkotinou, na kterou se nabalí další a další a na konci dne je toho tolik, že se vám chce křičet. Nebo brečet. Co ale dělat, když je teprve hodina po poledni a vy máte pocit, že už nevydržíte ani minutu toho zatraceného dne. Nejradši byste ho šli zaspat, ale do večera doba dlouhá. Není to tak dlouho, kdy jsem se přesně takhle cítila. Prostě na konci svých sil. Pro mě v tomto případě existuje jediná terapie. Čokoládová a arašídová. Není nic jednoduššího než sáhnout po tabulce čokolády nebo lžíci zabořit do sklenice arašídového másla a aspoň tak na chvilku zapomenout. A nebo po kombinaci obojího.
Tyto řezy jsou dokonalost sama. Nejenže úžasně vypadají, ještě lépe chutnají. Čokoládový základ jsou vlastně kakaové brownies, uprostřed je náplň z arašídového másla a cukru a navrchu čokoládová poleva . Sečteno a podtrženo, totální kalorická bomba. Ale o to přece při těchto situacích jde. Prostě neznám nikoho, kdo by se uklidnil pomerančem nebo rohlíkem. Nebo vy snad jo?
čokoládové řezy s arašídovým máslem
Ingredients
na řezy:
- ⅓ hrnku (40 g) holandského kakaa
- 1 ½ ČL instantní kávy
- ½ hrnku plus 2 PL (150 ml) vroucí vody
- 55 g hořké čokolády, nasekané najemno
- 4 PL (55 g) másla, rozpuštěného
- ½ hrnku plus 2 PL (150 ml) rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 2 ½ hrnku (500 g) krupicového cukru
- 1 ¾ hrnku (220 g) hladké mouky
- ¾ ČL soli
na arašídovou náplň:
- ¾ hrnku (185 g) jemného arašídového másla
- ½ hrnku (113 g) másla
- špetka soli
- 2 ¼ hrnky (280 g) moučkového cukru
- 2 PL plnotučného mléka
- 1 ČL vanilkového extraktu
na polevu:
- 150 g mléčné čokolády, nasekané najemno
- ⅓ hrnku (85 g) jemného arašídového másla
Instructions
čokoládové řezy:
- Troubu předehřejeme na 160°C a hluboký plech na pečení velikosti 31x24 cm vyložíme pečícím papírem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval.
- V míse smícháme kakao, instantní kávu a vodu dohladka. Přidáme hořkou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Vmícháme máslo a olej.
- Přidáme vejce, žloutky, vanilkový extrakt a mícháme dokud se vše řádně nespojí.
- Postupně vmícháme cukr a řádně rozšleháme.
- Nakonec gumovou stěrkou vmícháme mouku a sůl a promícháme dohladka.
- Těsto vlijeme do připraveného plechu a pečeme cca 30 až 35 minut. Necháme zcela vychladit.
náplň:
- V kuchyňském robotu nebo ručním mixerem ušleháme arašídové máslo, máslo a sůl dohladka.
- Snížíme rychlost a postupně přidáváme moučkový cukr a mléko, nakonec vanilkový extrakt a šleháme až bude náplň jemná a řádné ušlehaná. (Pokud bude moc suchá, přidáme více mléka, vždy po 1 PL)
- Náplň rozetřeme rovnoměrně na zcela vychlazené čokoládové řezy.
poleva:
- V míse vhodné do mikrovlnné trouby rozpustíme arašídové máslo a mléčkou čokoládu. Rozmícháme dohladka.
- Směs nalijeme na arašídovou vrstvu a stěrkou rovnoměrně rozetřeme.
- Před podáváním necháme vychladit v lednici, alespoň 2 - 3 hodiny.
- Před krájením vytáhneme řezy z plechu za pomoci převislého pečícího papíru. Nakrájíme čtverečky.
- Skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě, cca 5 - 7 dní.
Zuza says
Vzhledem k tomu, že tu není žádný příspěvek, tak ho tedy výjimečně udělám sama, protože tento recept si to určitě zaslouží! 🙂 Řezy jsem pekla na pracovní večírek a byla to bomba a to nejen kalorická. Ještě jsem do náplně dala téměř celou šlehačku, aby byla krémovější, a dezert ozdobila karamelovými hrudkami. Na závěr jsem řezy trochu posolila. Luxusní chuťová kombinace. Moc děkuji za skvělý recept.
Jarka says
Moc děkuji, Zuzo! Jsem ráda, že chutnaly. 🙂
Katka says
Nevydržala som a vytiahla som ho z chladničky o hodinu skôr…..je geniálny !! Odmala neznášam zákusky s plnkami, ale tento….je boží 😀
Jarka says
Haha Katko :-)) Moc děkuji! 🙂
Žirafka says
Tak tento recept mě dostal :-)………miluji totiž čokoládu a arašídové máslo ………… syn bude mít za chvilinku narozeniny, tak recept vyzkouším 🙂
Janka says
Děkuji za výborný recept! Udělal radost chuťovým pohárkům mnoha mlsných tvorů 🙂