Den bez něčeho sladkého si vůbec nedokážu představit. Po obědě prostě musí přijít sladká tečka, ať se děje cokoliv. Jsou dny, kdy mám chuť na něco pořádně sladkého, jako jsou například brownies nebo dort. Ale pak jsou dny, kdy si dám raději něco lehčího. Jako třeba cookies, tedy sušenky. To, že jich pak na jeden zátah sním klidně pět, se nepočítá. Aspoň v mém sladkém světě. A ten je pro mě, bohužel, každý den poměrně časově omezený. Ačkoliv bych si to moc přála, večer před spaním si čokoládu skutečně nemůžu dopřát. Tedy můžu, ale pak bych musela jít běhat do tmy nebo ujet aspoň 10 kilometrů na rotopedu. A tak, abych nemusela jedno ani druhé, dopřávám si sladké vždy po obědě.
Tyto cookies potěší každého, kdo má rád arašídy. Nejsou tady sice použity přímo (místo nich je tam arašídové máslo), ale jejich chuť je poměrně intenzivní. Kromě toho jsou neuvěřitelně vláčné, sladké tak akorát a i zdravé. Vždyť arašídy jsou zdrojem niacinu a antioxidantů, jako např. resveratol, které příznivě působí na celý organismus. (zdroj wiki). Je to prostě ten typ sladké tečky, kterou si s sebou můžete vzít do kabelky, když máte nějaké běhání a potřebujete doplnit energii, nebo je třeba dětem zabalit ke svačině do školy. Výborně se skladují a ve vzduchotěsné nádobě vydrží vláčné i 5 dní. Jestli vám tedy tak dlouho vydrží.
arašídové cookies
Ingredients
- 1/2 hrnku (225 g) ztuženého tuku
- 1 hrnek (225 g) arašídového másla
- 1 hrnek (340 g) medu
- 2 vejce, lehce ušlehaná
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 3 hrnky (375 g) hladké mouky
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 1 1/2 ČL jedlé sody
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru, na obalení
Instructions
- Troubu předehřejeme na 175°C a plechy vyložíme pečícím papírem.
- V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem ušleháme ztužený tuk, arašídové máslo a med dohladka, cca 3 minuty.
- Přidáme vejce a vanilkový extrakt a dobře promícháme.
- Ve velké míse smícháme mouku, 200 g cukru, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Suché přísady postupně přidáváme do arašídové směsi a mícháme na nízkých otáčkách, dokud se řádně nespojí.
- Z těsta formujeme koule, velikosti 2 PL, obalíme je v cukru a dáme je na připravené plechy (12 na jeden plech).
- Pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut.
- Po vyndání z trouby je necháme na plechu vychladnout cca 5 minut, potom je přeneseme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
Magdaléna says
Páni, ty jsou naprosto parádní 🙂
Niky says
Dneska jsem je pekla, jsou výborné, jen jsem si trošku (neúmyslně) poupravila recept – nejprve jsem si totiž řekla, že udělám jen poloviční dávku, jenže v průběhu pečení jsem zapomněla dělit dvěma 😀 Cookies ale dopadly báječně, sice nevypadají tak, jako na fotce, ale jsou vláčné a měkké 🙂 Děkuji za recept 😉
Linda says
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je možné ten ztužený tuk nahradit máslem anebo
má ten tuk v tomto receptu nějakou speciální funkci?
Děkuji,
Linda
jarka says
Milá Lindo, určitě můžete, ale mějte na paměti, že máslo obsahuje vodu a méně tuku než ztužený tuk, tak ho budete muset použít trochu víc. Zároveň, výsledné cookies budou křupavější, asi i placatější.
Linda says
Milá Jarko,
děkuji za odpověď.
Na Vaši stránku jsem narazila u hledání receptu na“pravé“ americké cookies a musím přiznat, že „měkké čokoládové cookies“ mně chytli za srdce……stejně jako Vaše další recepty. Váš blog se mi moc líbí a cením si práce a času, který mu věnujete 🙂
Zároveň se vždycky těším na každý e-mail s dalším novým receptem 🙂
Přeju i dál hodně úspechů.
PS: Vaše fotky u těch receptů jsou super 🙂
jarka says
Lindo, moc děkuji za Vaše milá slova 🙂 Je to přesně ten důvod, který mě nutí nepřestávat 🙂 Jsem ráda, že se Vám blog, recepty, i fotky líbí, opravdu se snažím vše posouvat dál a snad je to i vidět 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou moc děkuji!