Pokud sledujete můj blog pravidelně, tak víte, že mám ráda banány. Vlastně jsem chtěla říct, že banány miluju. A tímpádem tedy všechno z nich. Banánový chlebíček, banánovou zmrzlinu, banánový smoothie, zkrátka co vás napadne. Ve skutečnosti s vámi sdílím jen zlomek svých banánových receptů, protože kdybych psala o všech, mohla bych blog jednoduše přejmenovat na Banánový svět. A vy byste si mohli myslet, že jsem se úplně zbláznila. Pravda je ale taková, že kupuji hodně banánů. Možná až moc. Banány jsou ale zdravé, obsahují vlákninu, spoustu vitamínů a jiných živin. (zdroj wiki) Ale zpátky k našim lívancům. Ty jsou moje nová snídaňová láska. A pokud jste si oblíbili sladký banánový chlebíček, jsou tyto lívance taky pro vás.
Tyto lívance jsou přesně takové, jaké je mám ráda. Jsou příjemně sladké, oslazené nejen cukrem, ale i banánem, neuvěřitelně nadýchané a taky vysoké. Skvěle se k nim hodí skořicový sirup, nakrájená kolečka banánu, nebo třeba nasekané vlašské ořechy. Pokud se na vás tedy směje pár zralých banánů a chcete začít den tím správným způsobem, přivstaňte si a udělejte si tyto banánové lívance. Potěšíte chuťové buňky svoje, i svojí rodiny. A budou vás za to milovat.
banánové lívance
Ingredients
- 2 hrnky (255 g) hladké chlebové mouky
- 2 ČL jedlé sody
- 1/4 ČL soli
- 1 PL hnědého třtinového cukru
- 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru
- 1 ČL mleté skořice
- 2/3 hrnku (160 ml) podmáslí
- 1 PL vanilkového extraktu
- 2-3 velké zralé banány, rozmačkané
- 2 PL (30 g) másla, rozpuštěného
Instructions
- Ve velké míse promícháme mouku, jedlou sodu, sůl, oba cukry a skořici.
- Přidáme podmáslí a vanilkový extrakt a promícháme, až se všechny ingredience spojí.
- Přidáme rozmačkané banány, máslo a promícháme dohladka.
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné, a pak z druhé strany.
- Podáváme s máslem, sirupem, nasekanými ořechy, nakrájenými banány nebo podle chuti.
Lucy says
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli by šly dělat i z mléka místo podmáslí. Děkuji za odpověď 🙂
Jarka says
Dobrý den Lucy, pokud nemáte podmáslí, udělejte je z mléka, do kterého nejdřív přidáte bbuď lžičku citrońové šťávy nebo octa, promícháte, necháte chvíli odstát a máte domácí podmáslí 🙂
Slavek says
Dobry den, livance vyborne, ale mam poznamku k pomeru mouky a podmasli (255 g a 160 ml). V takovem pomeru se z toho neda vypracovat ani testo na knedlik, na toz testo, ktere by melo byt polotekute. Takze podmasli tak pul litr nebo „nastavit“ mlekem. Livancu pak vznikne kolem dvaceti.
jarka says
Milý Slávku, poměr je zcela v pořádku, zbytek podmáslí se nahradí rozmačkanými banány. Mějte se!