Když se nedávno Michaela na mém Facebooku zmínila, že pekla dýňové brownies, přiznám se, že jsem o nich začala přemýšlet. Zatím jen přemýšlet. K dýni se přece hodí skořice, muškátový oříšek, zázvor nebo třeba tymián. Ale čokoláda? Jak může jít dýně dohromady s čokoládovými brownies? Ale pak jsem si uvědomila, že vše vidím jen černobíle a že jim musím dát šanci. A udělala jsem dobře.
Tyto brownies jsou ve skutečnosti moc dobré. Vlastně výborné. Dýně není použita v těstu brownies, ale má svoji vrstvu, která je smíchaná se smetanovým sýrem a dýňovým kořením. Pomocí nože nebo špejle ji lehce promícháte s těstem. A s čokoládovými brownies a čokoládovou polevou tvoří dokonalou symbiózu.
Pokud je váš svět černobílý, možná pro vás tyto brownies nebudou. Při každém kousnutí si totiž budete přát, aby to byly buď jen brownies nebo jen dýňový koláč. Pro všechny ostatní to ale budou lahodné podzimní brownies řezy, které nejlépe chutnají vychlazené. Pokud tedy ještě máte dýňové pyré, zařaďte si je na seznam pečení na tento víkend!
dýňové brownies
Ingredients
na brownies:
- 110 g hořké čokolády, nasekané nahrubo
- 3/4 hrnku (170 g) čerstvého másla, nakrájeného na kostičky
- 1 1/4 hrnku (250 g) krupicového cukru
- 3 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/4 ČL soli
- 1 hrnek (120 g) hladké mouky
na dýňovou náplň:
- 110 g smetanového sýru, např. Philadelphia, Lučina smetanová
- 1/2 hrnku (125 g) dýňového pyré
- 1/4 hrnku (50 g) krupicového cukru
- 1 1/2 ČL dýňového koření
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
na polevu:
- 110 g hořké čokolády, nasekané nahrubo
- 1/2 hrnku (120 ml) smetany, 31 %
Instructions
- Troubu předehřejeme na 160°C a čtvercový plech na pečení (vel. 21x21 cm) vyložíme alobalem nebo pečícím papírem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval.
- Do mísy vhodné do mikrovlnné trouby dáme čokoládu a máslo a necháme je rozpustit v mikrovlnné troubě (nejdříve se rozpustí máslo, čokoláda změkne a když zamícháme lžičkou, rozpustí se i čokoláda). Necháme lehce vystydnout.
- Zatímco čokoláda stydne, připravíme si dýňovou náplň.
- Ve středně velké míse smícháme smetanový sýr, dýňové pyré, cukr, koření a vanilkový extrakt. Rozšleháme dohladka. Odložíme stranou.
- Do lehce vychlazené čokolády přidáme cukr, vejce, vanilkový extrakt a sůl.
- Postupně přidáváme mouku a řádně mícháme, dokud se všechny suroviny řádně nespojí.
- 3/4 těsta nalijeme na dno připrané formy.
- Lžící na něj dáme dýňovou náplň a nožem nebo špejlí několikrát zamícháme, aby se dýňová náplň lehce spojila s těstem a vytvořila takovou spirálu. Navrch dáme zbytek těsta.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 30 až 35 minut.
- Necháme zcela vychladnout.
- Zatímco brownies chladnou, připravíme si polevu.
- Nakrájenou čokoládu dáme do středně velké mísy.
- Smetanu zahřejeme v mikrovlnné troubě a přivedeme k bodu varu. Pozor, nesmí se převařit! Horkou smetanu přelijeme na čokoládu a vymícháme dohladka.
- Nalijeme na vychlazené brownies a rozetřeme.
- Před krájením vyčkáme, až poleva zcela ztuhne.
Káča says
Sbíhají se mi sliny, určitě brzo spáchám 🙂
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Miška says
Zdravím ☺ prosím čím by sa dalo nahradiť to korenie? Nikde som ho nevidela tak neviem ci sa da u nás zohnať vôbec. A ešte jedna otázka, mam urobene pyré z minulého víkendu, cely čas v chladničke… Bude ešte dobre?
Jarka says
Klikněte na ten odkaz dýňové koření v receptu a dostanete se na stránku, kde je popis, jak ho vyrobit. Pyré bude určitě ještě dobré, ale po týdnu v lednici bych ho dala rychle do mrazáku.