V naší rodině dávám každému možnost zvolit si dort, jaký by si přál na své narozeniny. Někdo upřednostňuje cheesecake, někdo punčový, někdo málo sladký. Tom, jehož narozeniny jsme oslavili na začátku listopadu, mně to nemohl letos udělat jednodušší. Nebo spíš složitější. Čokoládový s čokoládovým krémem. Víte, kolik čokoládových dortů existuje a kolik bych jich chtěla vyzkoušet, ale hlavně ochutnat?
A tak jsem začala přemýšlet a procházet svoje recepty. Obvykle se dokážu až trápit hledáním toho správného receptu. Moje receptová databáze čokoládových dortů je bezedná. Ale vždyť je to speciální dort jednou za rok! Ale letos to bylo jiné. Žádná trápení se nekonala, protože jsem si okamžitě vzpomněla na super vláčný dort, který jsem poprvé dělala asi před 3 lety. Super čokoládový, se super čokoládovým krémem. Přiznám, že patří do kategorie sladších dortů, ale jedli jste někdy dort, který nebyl sladký? Já mám zkrátka pro pravé máslové krémy slabost, tedy pro ty, které se ničím, jako například pudinkovým krémem, nenahrazují. No uznejte, že kombinace másla s kakaem, moučkovým cukrem a smetanou nemůže chutnat jinak než božsky.
Tento dort se skvěle hodí na jakoukoliv sváteční příležitost a je určen především milovníkům čokolády. Pokud mezi ně patříte, tak vaše chuťové buňky zaplesají nad neuvětřitelně vláčnou a čokoládovou chutí korpusu a sladkým máslovým krémem. Pokud mezi ně nepatříte, tak se mezi ně pravděpodobně přidáte, jakmile tento dort ochutnáte.
{ božský } čokoládový dort
Ingredients
na korpus:
- 1 ¾ hrnku (180 g) hladké mouky
- 2 hrnky (400 g) krupicového cukru
- ¾ hrnku (80 g) kakaa (na pečení nebo holandského)
- 1 ½ ČL jedlé sody
- ¾ ČL soli
- 2 vejce
- 1 hrnek (240 ml) podmáslí
- ½ hrnku (113 g) rozpuštěného másla
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 hrnek (240 ml) horké kávy (nebo 2 ČL instantní kávy rozpuštěné v 1 hrnku (240 ml) horké vody)
na máslový krém:
- 1 hrnek (226 g) másla, změklého
- ½ hrnku (60 g) kakaového prášku, holandského
- 4 hrnky (480 g) moučkového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 5 - 6 PL smetany, 31 %
Instructions
korpus:
- Troubu předehřejeme na 180°C a dna 2 dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu promícháme mouku, cukr, kakao, sodu a sůl. Přidáme vejce, podmáslí, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a umícháme dohladka (cca 3 minuty).
- Stěrkou opatrně vmícháme horkou kávu. Těsto bude řídké.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme mezi 2 formy a pečeme cca 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout.
- Vychlazené korpusy rozřízneme, abychom získali 4 pláty.
máslový krém:
- Máslo a kakao ušleháme ve velké míse kuchyňského robotu dohladka.
- Vmícháme vanilkový extrakt a moučkový cukr.
- Přidáváme postupně lžíce smetany, dokud nebude mít krém správnou konzistenci.
- Množství krému vystačí na dort vel. 20 cm.
Magdaléna says
🙂 Páááni, podobný jsem dnes viděla na obálce jednoho časopisu a dostala na něj neuvěřitelnou chuť 🙂
Jarka says
Děkuji Magdaléno 🙂 A teď si ho můžete během chvilky vykouzlit i doma 🙂 Mějte se krásně!
Marcela says
Dobrý den, chystám se dort upéct na sobotní oslavu druhých narozenin našeho syna. Množství krému podle receptu, jak jej uvádíte, vystačí na kompletní promazání celého dortu včetně povrchu tak, jak je na vašich fotografiích?
Jarka says
Milá Marcelo, ano, určitě stačí, uvidíte podle vrstvy, spíš Vám ještě nějaký krém zbude. Ale lepší víc, než míň. 🙂
Anna says
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jste oba korpusy pekla najednou, nebo postupně? Děkuji 🙂
Jarka says
Milá Anno, peču najednou, ale ve dvou nebo třech formách.
Dana says
Moc děkuji za recept! Mohu se jenom zeptat, pokud je tohle receptura na dvě formy a já potřebuji pouze jeden dortík, můžu danou recepturu vydělit polovinou, nebo ne? Děkuji předem 🙂
zuzana says
Dobry den chcem vas opitat mozem dat aj na cely plech upict korpus a naplnit z banannmy ZUZANA
jarka says
Dobrý den Zuzano, určitě můžete, jen si to propočítejte objemově, abyste ve finále neměla málo těsta na celý plech a dorz nebyl zbytečně vysušený. Hezký den!
Denisa says
Dobrý den, Já jsem tedy musela naopak upéct dvojitou dávku těsta na korpus. Výše uvedené množství mi udělalo nízký korpus. Ale podotýkám, že peču dva dorty 26cm a 24 cm. Dort je ale opravdu božsky výborný. Děkuji za inspiraci. Denisa
jarka says
Moc děkuji Deniso! 🙂
Melanie Mihalová says
Dobrý den, dort je neuvěritelně dobrý!! Jen mám problém s korpusem, po upečení když se ho snažím rozříznout tak se hrozně rozpadá, takže jsem to. Tak nějak splácala. Nevíte čím to je?
Tereza says
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda se Vám někdy stalo, že korpus po upečení klesl? Zkoušela jsem dvakrát s jiným postupem chladnutí a pokaždé mi spadnul ?