Možná se budete ptát, proč vám přináším další recept na kukuřičný chleba, když už tady na blogu jeden mám. Není snad dost dobrý? Je! Je výborný, ale přece trochu jiný. Zkrátka ráda zkouším nové recepty a jsem ráda, když má jeden pokrm víc variací.
Když se na oba recepty podíváte, nebude vám dlouho trvat, než zjistíte zásadní rozdíly. Jsou celkem 3: podmáslí místo mléka, máslo místo oleje a množství cukru (50 g oproti 100 g). Sladkost bylo asi to, co mě nejvíc překvapilo. Očekávala jsem další, typicky nasládlý kukuřičný chléb, ale opak byl pravdou. Kromě toho mně tento chléb připadal o trochu vláčnější. To ale neznamená, že bych na ten předchozí zanevřela. Každý je zkrátka jiný. Ale oba dva jsou výborné. A co vás určitě nepřekvapí, že tento chleba moc chutná dětem. Jak by taky ne. Podle surovin hned víte, že se na něm nedá vůbec nic zkazit.
kukuřičný chléb II
Ingredients
- 1 1/2 hrnku (180 g) hladké mouky
- 1 hrnek (150 g) kukuřičné krupice (polenta)
- 2 ČL prášku do pečiva
- 3/4 ČL soli
- 1/4 ČL jedlé sody
- 1/4 hrnku (50 g) hnědého cukru
- 3/4 hrnku (120g) mražené kukuřice
- 1 hrnek (240 ml) podmáslí
- 2 vejce
- 8 PL (113 g) másla, rozpuštěného a lehce vychlazeného
Instructions
- Troubu předehřejeme na 200°C a kulatou pečící formu velikosti 20 cm nebo čtvercový plech na pečení (vel. 21x21 cm) vymažeme lehce máslem a vysypeme moukou.
- Troubu předehřejeme na 200°C a kulatou pečící formu velikosti 20 cm vymažeme lehce máslem a vysypeme moukou.
- Ve středně velké misce smícháme mouku, kukuřičnou krupici, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl; odložíme.
- Ve druhé míse metlou ušleháme vejce, přidáme podmáslí a máslo.
- Suché přísady postupně vmícháme do směsi podmáslí; promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Stěrkou opatrně vmícháme kukuřici.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě cca 25 - 35 minut dozlatova.
- Chléb podáváme teplý i studený, nejlépe s chilli (con carne).
převzato z: Cook’s Illustrated
Míša says
Dobrý den, chci poprvé vyzkoušet chilli con carne a ráda bych k němu rovnou vyzkoušela i kukuřičný chléb. Chtěla jsem se zeptat, kterou verzi byste mi více doporučila? Ráda peču moučníky s nějakým kysaným mléčným výrobkem, ale jelikož jsem kukuřičný chléb nikdy nejedla, tak nedokážu usoudit, který bude k chilli chuťově lepší. Chilli jsem dosud jedla s jinými přílohami. Předem děkuji za odpověď.