Když jsem si před pár týdny do zásoby připravovala dýňové pyré, slibovala jsem vám spoustu dalších dýňových receptů. Jako například dýňové chilli (con carne). Je tu zkrátka podzim a s ním spousta hřejivých polévek, jablečných a dýňových receptů, a hlavně spousta uklidňujících jídel, tedy comfort food.
V případě, že vám to ještě nedošlo, dýňovými recepty jsem posedlá. Každý podzim vymýšlím nové a nové a tak trochu blázním. Bez dýně si zkrátka podzim neumím představit. Chápu, že někomu dýně nechutná, jak teď někdo poznamenal v komentářích, a uznávám, že sama o sobě skutečně nemá chuť, ze které bych šílela. Co dýni dotváří je určitě to správné koření. Ke sladkým pokrmům patří skořice, muškátový oříšek, nové koření, zázvor a hřebíček; ke slaným naopak tymián, oregáno nebo kumín, tedy římský kmín. Pokud pokrm správně okořeníte, vykouzlíte krásně voňavé jídlo, které zahřeje vaše smysly. Zkrátka totální uklidňující jídlo. Přesně jako toto dýňové chilli.
Základem je hovězí mleté maso, ale místo rajčat použijete dýňové pyré. Velmi jednoduše řečeno, všechny suroviny dáte do jednoho hrnce, vaříte 2 hodiny, během kterých se vůně všech surovin krásně uvolní a spojí. Po klasické, tedy té mdlé chuti, kterou dýni někteří vyčítají, není ani památky. Naopak vás příjemně překvapí vydatné, uklidňující jídlo, plné kombinace příjemného a voňavého koření a dýňového pyré. Tato sezónní variace chilli je zkrátka vynikající. Pokud jste milovníkem dýně jako já, musíte toto dýňové chilli vyzkoušet. Čas strávený přípravou je minimální a kromě toho, že musíte chilli čas od času během vaření zamíchat, vaše aktivní vaření tím končí. Podávejte s kukuřičným chlebem I (nebo kukuřičným chlebem II) nebo třeba rýží.
Poznámka: Pokud jste vlastníkem pomalého hrnce (crockpot), můžete toto chilli připravit i v něm. Jakmile orestujete cibuli s masem, smícháte s ním všechny ostatní suroviny a přesunete do pomalého hrnce. Na mírném stupni vaříte 8 hodin nebo 4 hodiny na vysokém.
dýňové chilli
Ingredients
- 2 PL oleje
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku, utřeného
- 450 g mletého hovězího
- 1 žlutá paprika
- 2 konzerva (á 400 g) červených fazolí ve sladkoslaném nálevu
- 2 hrnky (480 ml) kuřecího vývaru (nebo 2 hrnky vody a jedna kostka slepičího bujónu)
- 450 g dýňového pyré
- 1 ČL sušené petrželové natě
- 1 ČL mletého chilli
- 1 1/2 ČL sušeného oregana
- 1 1/2 ČL kumínu (římský kmín, comino)
- 1 1/2 ČL soli
Instructions
- Ve větším hrnci (cca 3 - 5 l) zpěníme na oleji cibuli, přidáme česnek a maso. Orestujeme dohněda, asi 5 minut. Přidáme papriku a restujeme dalších 5 minut.
- Nakonec přidáme všechny zbývající suroviny, přivedeme k varu, snížíme teplotu na nižší stupeň (1-3), přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme 2 hodiny.
- Podáváme ozdobené kysanou smetanou, strouhaným sýrem a čerstvým koriandrem. Jako příloha je nejlepší kukuřičný chleba kukuřičný chleba.
Beka says
Dnes jsem vařila – naprosto vynikající, děkuji za recept :)!
Jarka says
Moc děkuji, Beko! 🙂
Tereza says
Naprosto vynikající! Všichni si to chválí. Vzhledem k tomu, že pálivá jídla nejím, tak ochutnávali ostatní a prý je to vážně úžasné. 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Terezo!