Když jsem poprvé dělala tyto těstoviny, měla jsem trochu obavy s jakou budou přijaty. Těstoviny máme obecně moc rádi, lososa taky. Ale kombinace s citrónem a smetanou? Já sama mám tyto divné příchuti ráda, tedy kombinaci slaného a slaného, ale už dávno nevařím jen pro sebe. Koneckonců si pořád ještě pamatuji, jak jsem si v Chicagu objednala hamburger podávaný v koblize. Bylo to naprosto omylem, ale výsledek nebyl vůbec špatný. Až se stydím přiznat, že mně vlastně moc chutnal. Ale uznávám, že kombinace sladké a slané chuti nemusí být pro každého.
Tyto těstoviny ale opravdu nejsou jako hamburger v koblize. Kyselost citrónu je perfektně vyvážena nepatrným množstvím cukru a přeci není omáčka sladká. Ale ani kyselá. Naopak se skvěle doplňuje s lososem. Pokud nemáte rádi ryby, můžete je samozřejmě udělat i s kuřecími nebo třeba krůtími prsy, ale losos se tak nějak hodí nejlíp. Po ochutnání pochopíte, že moje (nebo i vaše obavy) byly naprosto zbytečné. Tento recept se brzy dostal na seznam našich oblíbených a sáhnu po něm, když potřebuji připravit kvalitní a chutné jídlo do 30 minut. Garantuji vám, že si ho oblíbí i děti – aspoň u nás tomu tak je. Ale je pravda, že Natali je hodně odvážný a dobrodružný jedlík. Asi po mamince.
těstoviny se smetanovo-citrónovou omáčkou a lososem
Ingredients
- 2 steaky lososa, cca 300 g
- 450 g těstovin (např. fusilli, penne)
- 4 PL (60 g) másla
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 2 1/2 PL (37 ml) čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- citrónová kůra z 2 citrónů, nastrouhané na jemno
- 1/4 hrnku (30 g) hladké mouky
- 2 hrnky (480 ml) smetany, 31%
- 3/4 ČL soli
- 1/2 ČL černého pepře
- 2 ČL cukru
Instructions
- Steaky lososa osolíme, opepříme a ogrilujeme celé na grilu nebo na grilovací pánvi dozlatova. Nakrájíme je na kousky a odložíme.
- Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme. Udržujeme je teplé.
- Ve středně velkém hrnci rozpustíme na středním stupni máslo, přidáme česnek, restujeme asi 1 minutu, přidáme citrónovou kůru a šťávu a restujeme další 1 minutu.
- Přidáme mouku a mícháme metlou cca 2-3 minuty.
- Přilijeme smetanu a metlou, aby se nám nevytvořily hrudky, stále mícháme dokud směs nezhoustne, cca 5 - 10 minut. (Pokud je směs naopak moc hustá, přidáme trochu mléka, ale opatrně, je po lžících.)
- Osolíme, opepříme, přidáme cukr, promícháme.
- Směs smícháme s uvařenými těstovinami a na talíři přidáme lososa.
- Omáčka by měla být schopná "ohřát" těstoviny. Pokud jsou ale už studené, prolijeme je horkou vodou.
Soňa says
Fantastické. Máte super stránky, ráda u Vás čerpám inspiraci.
Jarka says
Moc děkuji, Soňo! Mějte se krásně!
Marketa says
Vyborna omacka, moc nam chutnalo 🙂
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Evelína says
Jarko, moc vám děkuji za vynikající recept! Máte krásné stránky a fotky. Ať se vám daří!;-)
Jarka says
Moc Vám děkuji, Evelíno! Já Vám někdy něco dobrého uvařím nebo upeču, a Vy mně ukážete, jak mít fotky ještě hezčí. 🙂 Nebo jak fotit s lehkostí, jako fotíte Vy 🙂 Mějte se krásně!
Saša says
Fantastický recept! Já si pochutnala a manžel si vyloženě chrochtal 😉
Jarka says
Moc děkuji, Sašo. 🙂 Taky jsem ho teď o víkendu dělala. 🙂
Marcela says
Jarko,dekuji. Je to genialni! Kolikrat jsem si v restauraci rikala,jak se tohle vari a ted do mam diky Vam na taliri!:)
Jarka says
Marcelo, moc děkuji! Jsem ráda, že jsem Vám udělala radost! 🙂
Magdalena says
Dobrý den paní Jarko.
Chtěla jsem se vás, prosím, optat – je vhodné zaměnit lososa za tresku? Nebo se to nehodí? Co myslíte? Děkuji za odpověd. Magda