Byli jste teď někdy nedávno ve Starbucksu a dali si kafe se zkratkou PSL? Sám Starbucks říká, že je to chuť, která pobláznila svět a já mu musím dát za pravdu. Mě tedy určitě. PSL znamená Pumpkin Spice Latte, tedy latte s dýňovým sirupem. Já zkrátka tyto sezónní příchuti miluji!
Nejsem kafař a kafe určitě nepotřebuji k tomu, abych se ráno probrala. Piji ho spíše na chuť a proto bez něj dokážu dny i týdny, ale i měsíce být. Když už si ho ale dám, musí splňovat dvě základní podmínky. Musí být sladké a musí mít hodně mléka. Já vím, to už snad není ani kafe, říkáte si. Ale já mám prostě ráda kafe, ideálně latte, ochucené.
Vzhledem k tomu, že se v současné době do Starbucksu často nedostanu (což je možná dobře, protože by mně tato latte udělala vítr v peněžence), rozhodla jsem se otevřít svoji soukromou kavárnu doma. Připravila jsem si dýňový sirup, čerstvou kávu, našlehala mléko, a když celý dům ztichl, zavřela jsem oči a vychutnávala si svoje vlastní PSL. Mně se na tom zvláště líbí, že šálek mého oblíbeného latte si teď můžu dopřát kdykoliv a hlavně, za zlomek ceny, kterou bych zaplatila ve Starbucksu.
dýňový sirup { na pumpkin spice latte }
Notes
Sirup přidáme do čerstvě připravené kávy a dochutíme mlékem.
Já si obvykle dávám 2-3 polévkové lžíce na jeden šálek a hodně mléka, množství sirupu je ale třeba přizpůsobit vaší chuti.
Ingredients
- 1 hrnek (240 ml) vody
- 3/4 hrnku (150 g) hnědého třtinového cukru
- 3 PL dýňového pyré
- 1/2 ČL dýňového koření
Instructions
- V míse vhodné do mikrovlnné trouby smícháme vodu s cukrem.
- Zahřejeme v mikrovlnné troubě na nejvyšším stupni dokud se cukr nerozpustí, cca 4-5 minut,
- Vmícháme dýňové koření a pyré a metlou rozšleháme.
- Slijeme přes velmi jemný cedník, např. na čaj.
- Uchováváme v lednici, cca 2 týdny.
Vendy says
Dobrý den, chci se zeptat, proč myslíte, že sirup vydrží v lednici jen 2 týdny? Já ho tam mám delší dobu a zatím se mi nezdá, že by se nějak kazil…děkuju!
Jarka says
Dobrý den Vendy, já se vždy snažím vše spotřebovat v nějakém „rozumném“ čase, a u sirupu mně to přijde, že to jsou ty 2 týdny. Pokud ho tam máte déle a nic mu není, tak je to v pohodě. Mně tam ale nikdy tak dlouho nevydržel, protože ho většinou během týdne spotřebuji. 🙂 Mějte se krásně!
Marťa says
Dobrý den,
pokud by se sirup nestihl spotřebovat, dá se zmrazit a použít třeba později? Díky!
Jarka says
Dobrý den Marťo, zamrazit jsem nezkoušela, ale asi bych nedoporučovala. Tak zkuste udělat z poloviční dávky, ale mně z této obvykle nevydrží ani týden, a to nejsem žádný velký kafař 🙂
Renata says
Zdravím Jarušku!
opět jsem letos uvařila Váš skvělý dýňový sirup!!!
Dnes si dáme výborné latéčko a dcera říkala,že je ještě chuťově lepší než ve Starbucksu.
Děkuji!!
Jarka says
Super! Moc děkuji, Renato. Taky ho mám teď na podzim trvale v lednici 🙂
jitka says
Nikdy jsem toto kafe se sirupem neměla,po vyzkoušení mi moc chutnal.díky
Jarka says
Děkuji, Jitko!
Táňa says
Zdravím,
opravdu nejlepší recept, který jsem vyzkoušela. Popravdě mi chutná daleko víc než ve Starbucks. Tam teď změnili recepturu a přijde mi to jen nehorázně sladké. Takhle si můžu dát sirupu kolik chci. Navíc vím, že v něm nejsou žádné konzervanty či chemie a je opravdu skvělý!! 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Táňo! Mějte se krásně!
Klara says
Mě by zajímalo, kde seženu to dýnové koření, chtěla bych zkusit, ale nikde jsem nic podobného neviděla…
Jarka says
Si ho vyrobíte, v receptu máte link http://www.chute-sveta.cz/smes-dynoveho-koreni/