Máme tu oficiálně podzim a to pro mě v kuchyni znamená jediné. Dýňové recepty. Letos jich mám v plánu skutečně hodně (máte se na co těšit!) a tak jsem se pustila do přípravy dýňového pyré ve velkém.
Přiznám se, že mám s dýní trochu problém. Je to moje podzimní úchylka. Jakmile září zaklepe na dveře, už je v obchodě vyhlížím a střádám plány, co budu vařit a péct. Chleba, muffiny, ale třeba taky chilli nebo zmrzlinu. Letos je moje dýňové menu opravdu pestré. Do všech receptů budeme potřebovat více či méně dýňového pyré a s minimálním úsilím si připravíme doma. Zvládne to skutečně každý.
Připravíme si několik dýní Hokaido. (Nebo i jen jednu, pokud nepotřebujeme velké množství pyré). Pozor – pyré nepřipravujeme z dýní Halloween, které teď také najdeme v obchodě. Ty jsou určené jen k vyřezávání.
Dýně omyjeme a rozřízneme napříč.
Vydlabeme semínka, rukou, lžící nebo třeba porcovačem na zmrzlinu.
Připravíme si pečící plechy a rozpůlené dýně na ně položíme rozříznutou částí dolů. Na plech nalijeme od 120 do 480 ml vody (podle počtu dýní) tak, aby voda dosahovala výšky cca půl centimetru.
Troubu předehřejeme na 180°C a dýně pečeme cca 60 – 90 minut, nebo dokud dýně není po propíchnutí vidličkou zcela měkká.
Dýně necháme na plechu zcela vychladnout, abychom s nimi mohli manipulovat.
Vychladlou dýni vydlabeme, resp. vydlabeme dužinu.
Dužinu dáme do kuchyňského robotu, resp. mixeru a rozmixujeme dohladka. (Pokud je dužina moc hutná, přidáme pár lžic vody, abychom ji mohli jednoduše rozmixovat.)
Pyré přendáme do cedníku a necháme asi hodinu odkapat.
Dýňové pyré rozdělíme do skleniček, umělých krabiček nebo jak preferujete. Já ho obvykle skladuji v umělých skleničkách po 450 g, protože tolik množství obvykle moje recepty vyžadují. V lednici je možné ho skladovat přibližně 2 až 3 dny, ale protože si připravuji pyré do zásoby, putuje zbytek do mrazáku. Před použitím ho jen ráno nebo večer vyndám a nechám při pokojové teplotě rozmrazit.
A je to! Je to hračka. Z uvedených dýní jsem připravila necelé 3 kg pyré, které mně letošní potřebu bez problému pokryje. Tedy dost povídání a hurá do pečení a vaření.
simona says
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli si to pyré můžu připravit i tak, že vydlabu dýni a dužinu dám povařit, rozmixuju a nechám okapat. Je potom nějaký rozdíl ve výsledku? Děkuji za odpověď 🙂
Jarka says
Milá Simono,
přiznám se, že nevím, jestli bych to tak udělala. Co jsem se různě dívala, tak třeba u polévky by to problém neměl být, klasické pyré se ale připravuje z pečené dýně. Mám obavu, že pokud byste to udělala tak, jak navrhujete, zůstane pyré hodně vodové i poté, co ho scedíte. Pokud se do toho ale vrhnete, dejte mně vědět, jak to dopadlo. Děkuji. Mějte se krásně!
Hanka says
Zkoušela jsem obě varianty, pečenou i vařenou a chuť pečené je nesrovnatelně lepší.
Nejenže má hutnější chuť a není tak vodová, ale je v pyré cítit právě to pečení, které se vařením nikdy nedocílí nehledě na vodu, která sice z pyré odkape ale nikdy se chuťově nevyrovná.
Jarka says
Moc děkuji, Hanko! 🙂
Michaela says
Ahoj Jarko! Báječný návod a skvělé fotky! 🙂 Také jsem dříve dělala pyré z vařené dýně, ale to pečené je zejména do těsta daleko lepší (tím, že je sušší).
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Kami says
Hokaido dýňku tu mám jednu malou, to bych moc pyré neudělala. Ale mám tu i jednu klasickou velkou dýni, tak ho chci udělat z ní. Akorát v textu se píše, že rozpůlené dýně položíme na pečení řezem dolů, což se mi u toho 9kg macka podaří asi těžko. Počítám, že ji budu muset říznout na víc kusů. Mám očekávat nějaké komplikace, když všechny ty kusy nebudou při pečení řezem dolů?
Jarka says
Kami, ona se dává řezem dolů (do té vody), aby se Vám při pečení nevysušila. Myslím, že jedna polovina se Vám na plech může vejít. Pokud ale ne, zkuste je nějak zajistit, třeba alobalem, aby se zkrátka nevysušily…
Kami says
Tak nějak jsem si to myslela, díky za potvrzení. Já s tím zkusím nějak zabojovat 🙂
Palis says
Ahoj, a co kdybych ji rozmixovala i se slupkou. Polévku tak třeba dělám. Děkuji
Miška says
Zdravím, chcem sa opýtať… Píšete ze po upečení vydlabeme iba dužinu a ru mixujeme. Ale pokiaľ viem tak z hokaido sa môže jesť aj šupka. Je teda možné že to upeciem, nakrájam a rozmixujem všetko aj s dužinou? Chystám sa na vaše dinovo nutelove muffiny ☺
Jarka says
Miško, já to nikdy nezkoušela, ale pokud se může jíst, klidně ji rozmixujte 🙂
Teke says
Zdravím. Díky za tip. Nezkoušela jste toto pyré zavařovat? Musela bych mít nafukovací mrazák, abych všechny dýně takto uchovala. 😀 Díky.
Jarka says
Milá Teke, zatím nezkoušela, ale určitě bez problému můžete, možná bych to taky tak mohla příště udělat 🙂
Ewabi says
Několikrát jsem zkoušela zavařit pyré klasickým způsobem, ale je to trochu sázka do loterie – dost mi toho vykvasilo a nepřišla jsem na to, co dělám špatně. Jen na vysvětlenou, zavařování zvládám obstojně. Takže dnes už pyré uchovávám jen v mrazáku.
Kami says
Od té doby, co dýni zavařuju stejně jako maso (tzn. 2x s odstupem dne), tak se mi už nezkazila ani jedna sklenička ?
Amellia says
Mňam, z dýně připravuji většinou polévku, ale teď se chytám na pýré, které použiju do moučníků 🙂
Eva says
Dobrý den Jarko, měli jsme letos bohatou úrodu a tak jsem se rozhodla udělat pyré podle Vašeho receptu…paráda, šlo to krásně (žádná voda sice neodkapala). Nic méně, pyré jsem zmrazila a dnes se rozhodla použít na dýňový chlebíček (také podle Vašeho receptu) a konzistence pyré po rozmrazení nebyla vůbec krémová, ale jakoby oddělená voda od dužiny….máte prosím zkušenosti, je to tak v pořádku? děkuji moc
Jarka says
Milá Evo, Vy máte náskok! Já už mám nakoupeno, ale ještě neupečeno. Jinak – je to zcela normální, prostě jen vidličkou důkladně promíchejte 🙂 Mějte se krásně!
Eva says
Děkuji za rychlou odpověď. Jinak dýňový chlebíček se povedl na 1* a je výborný …a ta vůně při pečení je prostě božská. díky moc za Vaše stránky
Lisy says
Moc děkuji za velkou pomoc. 🙂
Dáda says
z toho pečeného pyré se dá dělat i polévka?
Lucie says
Díky za recept, už mám zamraženo na horší (zimní) časy. Pro majitele/majitelky lisu na brambory doporučuju zlepšovák – upečenou dýni jsem prolisovala, tím se jednoduše oddělily slupky, takže jsem nedlabala ani nemixovala a bylo hotovo raz dva (mám lis z IKEA http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/76114285/ ).
jarka says
Moc děkuji Lucko! 🙂