Včera to bylo 6 týdnů, co jsme si náš druhý poklad přivezli z porodnice. Za tu dobu jsme se všichni sžili a já si zvykla na to, že vypravit se někam s oběma vyžaduje trochu plánování. Alespoň prozatím. Laura je ale velmi hodné a spavé miminko a Natálka je přímo ukázková velká sestra. Pomáhá, je moc hodná a když zrovna nemám čas se jí na 100 % věnovat, vezme si knížku nebo si sedne před svoji tabuli a maluje si. Co víc si přát! Já si pak mezitím přemýšlím, jak ten čas letí a že to nebude tak dlouho, co mně i Laura bude pomáhat v kuchyni.
Na konci září jsme taky oslavili Natálčiny druhé narozeniny a i když bych si nedokázala představit oslavu bez pořádného dortu, byla trochu komornější než loni. I tak jsme si ji ale skvěle užili!
Nedá se tedy říct, že bych posledních několik týdnů neměla co dělat. Nebo že bych snad nevařila, nebo nepekla. Spíše naopak. Na vaření a pečení mám vesměs vyhrazené víkendy, kdy se snažím navařit na následující týden. Často připravuji jídla, která jsou rychlá, a zároveň chutná. Jako třeba tato smažená rýže. Pamatuji si, že poprvé jsem smaženou rýži ochutnala na naší dovolené v Thajsku několik let zpátky. Přišlo mně to docela divné jíst rizoto se smaženým vajíčkem. Šlo ale jen o zvyk. Teď se jí snažím dělat několikrát do roka a oceňuji na ní především rychlost přípravy. Vlastně jen osmažíte maso, zeleninu a vajíčko a smícháte s vařenou rýží a dochutíte sojovou omáčkou. Podle wiki existuje několik druhů smažené rýže a i několik možností přípravy a teoreticky je jen na vás, jaké maso, zeleninu nebo dokonce i rýži použijete. Ve všech případech vás ale překvapí chutné, voňavé a především rychlé jídlo.
{ drůbeží } smažená rýže
Notes
Pokud nemáte wok, použijte různé pánve. Jednu na maso a zeleninu, druhou na vejce.
Sezamový olej kupuji obvykle v potravinách Marks & Spencer.
Ingredients
- 1 1/2 hrnku (300 g) rýže
- 2 hrnky mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
- 470 g drůbežího masa (kuřecí, krůtí)
- 1 stroužky česneku, utřeného
- 4 PL sojové omáčky
- 4 zelené cibulky, nakrájené na kolečka
- 4 - 6 PL sezamového oleje
- 2 vejce
Instructions
- Rýži uvaříme podle návodu.
- Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme podle chuti, odložíme
- Vejce ušleháme s 2 ČL sezamového oleje a odložíme.
- Ve wok pánvi (nebo v jakékoliv velké pánvi) rozehřejeme 2 PL sezamového oleje, přidáme maso a za občasného míchání osmažíme. Vyjmeme z woku na talíř.
- Na pánev přidáme zbývající olej, rozehřejeme a přidáme zeleninu a cibulku. Za stálého mícháme osmažíme do měkka, cca 5 minut. Pak přidáme česnek a smažíme dalších 30 sekund.
- Necháme zeleninu ve woku, jen ji dáme stran, abychom měli uprostřed volné místo. Tam nalijeme vejce a za stálého míchání usmažíme.
- Do woku přidáme usmažené maso, rýži a sojovou omáčka. Řádně promícháme, případně dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme ozdobené čerstvým koriandrem.
Katuška says
Dneska k večeři vynikající! Trochu mám problém přestat ujídat z pánve…. :)))
Děkuji za skvělé recepty, zatím samá spokojenost, ať se daří v novém roce!